28 Eylül 2024 Cumartesi

Cumartesi Anneleri İsmail Bahçeci için adalet istedi

Cumartesi Anneleri 926'ncı haftada 28 yıl önce gözaltında kaybedilen İsmail Bahçeci'nin akıbetini sordu ve gerçeklerin ortaya çıkarılıp faillerin cezalandırılmasını istedi.

Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 926'ncı haftasında 24 Aralık 1994'te gözaltında kaybedilen İsmail Bahçeci'nin akıbetini sordu. Online olarak düzenlenen basın açıklamasını, Bahçeci'nin okul arkadaşı Dursun Ege Göçmen okudu. Sadece gözaltında kaybedilenlerin değil, geride kalan ailelerin, hak savunucularının ve işlenen bu suça tanıklık eden toplumun da hukuk dışında bırakılmasına itiraz ettiklerini söyleyen Göçmen, 926 haftadır kendilerine yaşatılan derin adaletsizliğin sonlandırılması için yetkilileri göreve çağırdıklarını kaydetti.

İsmail Bahçeci'nin Marmara Üniversitesi öğrencisi ve Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu başkanı olduğunu aktaran Göçmen, Bahçeci'nin politik kimliği nedeniyle pek çok kez gözaltına alındığını, ağır işkenceler gördüğünü ifade etti. 1993'ten itibaren polis tarafından aranmaya başlanan Bahçeci'nin aile evine çok sayıda baskın düzenlendiğini dile getiren Göçmen, "Bu nedenle İsmail evden ayrıldı. Kardeşi, İsmail'e acil durumlarda kendisine haber ulaştırması için bir arkadaşının işyeri telefonunu verdi" dedi.

24 Aralık'ta Bahçeci ailesinin telefonla arandığını ve İsmail'in gözaltında olduğunun haberinin verildiğini anlatan Göçmen, ailenin derhal Gayrettepe Emniyet Müdürlüğüne ve DGM İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduğunu ancak gözaltının inkar edildiğini belirtti.

İsmail Bahçeci'ye kardeşinin verdiği telefonun sahibi olan kişinin işyerinin polis tarafından basıldığını ve "Yakalanan bir örgüt mensubunun üzerinde telefon numaranız çıktı" denilerek işyeri sahibinin gözaltına alındığını dile getiren Göçmen, gözaltına alınan kişinin "Seni de İsmail Bahçeci gibi kaybederiz" diye tehdit edildiğine dikkat çekti.

Bahçeci ailesinin görüşme talebinin Başbakan Çiller ve Cumhurbaşkanı Demirel tarafından reddedildiğini söyleyen Göçmen, "Görüştükleri İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Azimet Köylüoğlu, İsmail'in işkence ile öldürülüp bir çukura atılmış olabileceğini söyledi. İçişleri Bakanı Nahit Menteşe de, ‘dua edin de oğlunuz polislerin elinde olsun. Araştırıp size haber vereceğim' dedi ama aileyi hiç aramadı" ifadelerini kullandı.

İsmail Bahçeci'nin kaybedilmesinin Meclis'e ve uluslararası kamuoyuna taşındığını anlatan Göçmen, "Ancak İsmail Bahçeci'nin gözaltına alındığı kayıtlara geçirilmedi. Bugüne kadar akıbeti ve nerede olduğu konusunda hiçbir bilgi verilmedi. Onu kaybedenlere suçlarını gizleme ve sorumluluktan kaçma imkanı sağlandı" dedi.

Bahçeci ailesinin de müdahil olduğu Ankara JİTEM davasının Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiğini söyleyen Göçmen, şöyle devam etti: "20 Ocak 2023'de görülecek duruşmada İsmail Bahçeci ve dosyada adı geçen tüm kaybedilen, katledilenler için hukuka ve adalete uygun bir karar tesis edilmeli, sanıklar insanlığa karşı suç kapsamında cezalandırılmalıdır. Kaç yıl geçerse geçsin İsmail Bahçeci için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 227 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz."