24 Eylül 2024 Salı

Cumartesi Anneleri için eski yasak kararı tedavüle sokuldu

Beyoğlu Kaymakamı'nın tayin olması sebebiyle Cumartesi Anneleri'ne 961'inci hafta eylemleri için verilen yasaklama kararının eski tarihli olduğu ortaya çıktı.

Anayasa Mahkemesi'nin, "basın açıklaması yapmaları engellenemez" yönündeki iki ayrı kararına rağmen her hafta Galatasaray Meydanı'na çıkmaları engellenen Cumartesi Anneleri'nin 26 Ağustos'taki 961'inci buluşması öncesi, Beyoğlu Kaymakamı'nın tayin olması nedeniyle, eski tarihli karar gerekçe gösterilerek gözaltına alındıkları anlaşıldı. Polis, gözaltılara, tayin olan kaymakamdan o haftaya ilişkin karar gelmediği için, haftalar öncesinde verilen, 4 Ağustos tarihli yasaklama kararını gerekçe gösterdi.

T24'ten Murat Kök'ün haberine göre, geçen cumartesi günü gözaltına alınanlara ve avukatlarına, bütün ısrarlarına rağmen Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yasaklama kararı, "nüshası olmadığı" gerekçesi ile verilmedi.

Avukatlara bunun yerine, 26 kişinin nasıl gözaltına alındığına dair Beyoğlu Emniyeti tarafından hazırlanan "yakalama tutanağı" gösterildi. Ancak tutanak, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın o haftaya dair yeni bir yasaklama kararı olmadığını da ortaya koydu.

Tutanakta tebliğ edildiği iddia edilen yasaklama kararının sayısı ise dikkati çekti. Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı tutanağı inceleyen kayıp yakınlarının avukatları, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yasaklama kararının sayısının Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın 5 Ağustos'taki basın açıklamasına yönelik Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 4 Ağustos'ta alınan E-34255955-81381-2023080413541119791 sayılı yasaklama kararı ile aynı olduğunu fark etti. Avukatlar, yakalama tutanağında engelleme ve gözaltılara dayanak olarak gösterilen yasaklama kararının süresi 5 Ağustos 23.59'da son bulduğunu fark etti. Avukatlara, güncel bir karar iletilmedi. Böyle bir kararın olup olmadığı da söylenmedi.