25 Eylül 2024 Çarşamba

Cumartesi Anneleri: Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda yapmak istediği 942'nci hafta açıklamasına dönük polis saldırısına tepki gösteren İkbal Eren, "Haklılığımız, meşruluğumuz karşısında söyleyecek sözleri yok o yüzden kaba güce başvuruyorlar" dedi.

Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, Cumartesi Anneleri'nin 942'nci hafta eyleminde Galatasaray Meydanı'nda yaşanan gözaltı saldırısına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

İlk sözü alan İHD İstanbul Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arcan, gözaltıların hukuksuz olduğunu vurgulayarak, "3 kuşaktır mücadelemizden vazgeçmedik bundan sonra da vazgeçemeyeceğiz" dedi.

Basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren okudu. Yapılan uygulamanın suç olduğunu kaydeden Eren, anayasa ve yasaların inkar edildiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi kararını ve uluslararası sözleşmeleri dayanak göstererek Galatasaray'da basın açıklaması yapmak istediklerini belirten Eren, "Haklılığımız, meşruluğumuz karşısında söyleyecek sözleri yok o yüzden kaba güce başvuruyorlar. Yüzlerce ağır silahlı polisle karşımıza çıkıyorlar" dedi.

Hak ve özgürlüklerini koruma ve kullanma konusunda kararlı olduklarının altını çizen Eren, şöyle devam etti: "Size rağmen bu kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Galatasaray Meydanı bizim, Galatasaray Meydanı hepimizin. Ne kayıplarımızdan ne de Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz. Sözümüzü söylemeye, kaybedenlerden hesap sormaya devam edeceğiz. 942. haftamızda gözaltına alınan kayıp yakınları ve hak savunucuları derhal serbest bırakılsın."

Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu ise, Galatasaray Meydanı'nın Cumartesi Anneleri'nin mekanı olduğunu belirterek, kayıpların bulunması için sürdürülen mücadelenin herkesin ortak mücadelesi olduğunu söyledi.