7 Ekim 2024 Pazartesi

Cumartesi Anneleri: Bizi değil gözaltında kaybedenleri yargılayın

Cumartesi Anneleri, kayıpların bulunması, kaybedenlerin yargılanması talebiyle gerçekleştirdikleri eylemlerinin 851'inci haftasında, haklarında açılan davaya tepki gösterdi, "Bizi değil, sevdiklerimizi gözaltında kaybedenleri ve kaybetme iklimini yaratanları yargılayın" dedi.

Cumartesi Anneleri 851 hafta açıklamalarında, 700. hafta eylemine yönelik polis saldırısında gözaltına alınarak haklarında açılan dava kapsamındaki 2. duruşmayı ele aldı.

İRİZ: MAHKEME HAKİMİ TARAFSIZ DEĞİL
Covid-19 salgını nedeniyle online yapılan açıklamada ilk olarak dava avukatlarından Metin İriz konuştu. Mahkeme hakiminin taraflı tutumlarına dikkat çeken İriz, hakkında dava açılanların savunmalarına ve avukatlara yönelik müdahalelerini anlattı. Mahkeme hakiminin duruşmaya gelmeden önce kanaat oluşturduğuna işaret eden İriz, hakimin baskı altında olduğu kanaatine ulaştıklarını söyledi.

EREN: SİZLERLE BİRLİKTE BU MÜCADELEYİ YÜRÜTECEĞİZ
Cumartesi Anneleri hakkında açılan davanın ikinci duruşmasına da katılan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren de açıklamada, Cumartesi Anneleri eylemine katılanlar hakkında açılan davanın tüm aşamalarında yanlarında olacaklarını söyledi. Eren, "Yargılama aşamasında yanında olacağız, her türlü desteği sunacağız. Adalet mücadelesi yürütenlerin sanık olarak mahkeme salonlarına çağrılmasını kabul etmemiz mümkün değil. Sizlerle birlikte bu mücadeleyi yürüteceğiz" diye konuştu.

TOSUN: BİZİ DEĞİL GÖZALTINDA KAYBEDENLERİ YARGILAYIN
851. haftanın basın açıklamasını Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun okudu. Tosun, "Bizi değil, sevdiklerimizi gözaltında kaybedenleri, bu kaybetme iklimini yaratanları yargılayın" çağrısında bulundu.

Devletin kaybetme politikasına karşı mücadele ederken ağır baskı, engellemeler ve şiddetle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Tosun, "Yalnız biz değil, yeri geldi ellerimizdeki karanfillerimiz bile suç unsuru sayılarak gözaltına alındı" dedi.

700. hafta "Beni bul anne" diyerek Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdikleri buluşmanın, İçişleri Bakanı"nın talimatıyla engellendiğini hatırlatan Tosun, işkenceyle gözaltına alındıklarını ve haklarında dava açıldığını söyledi. İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasının 12 Temmuz 2021 tarihinde görüldüğünü belirten Tosun, "Sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfillerimizi sanık kürsüsüne bıraktık" dedi.

Mahkemeye yeni atanan hakimin tutumuna değinen Tosun, "Hakimin, sanıklara ve savunma avukatlarına yönelik tutumu, yıllardır maruz kaldığımız hukuksuzluğun, biz yargılanırken de süreceği kaygımıza neden oldu. Hakimin yarattığı yargılama ortamı bizde kendisinin tarafsız ve objektif tutum içinde olamayacağı, peşinen bizi suçlu saydığı duygusunu yarattı. Bu nedenle avukatlarımız yargılamanın tarafsız yürütülebilmesi için gerekli başvuruları gerçekleştirdi" diye konuştu.

Tosun son olarak şunları söyledi: "Mahkemede de söyledik söylemeye devam edeceğiz: Kaç yıl geçerse geçsin; kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 152 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz."