25 Eylül 2024 Çarşamba

Cumartesi Anneleri bir kez daha gözaltında

Cumartesi Anneleri, AYM'nin tüm ihlal kararlarına rağmen 945'inci hafta eyleminde bir kez daha gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri'nin gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek üzere Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdikleri eylem 945'inci haftasında devam etti. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Cumartesi Anneleri'ne dönük polis saldırısına ilişkin 2 kez "toplantı ve gösteri yürüyüşü hak ihlali" kararı vermesine rağmen Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları bir kez daha polis saldırısına uğrayarak gözaltına alındı.

Abluka içerisinde konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, "Biz bu uygulanan yasağı protesto ediyoruz. Cumartesi İnsanları olarak, kayıp yakınları olarak kayıplarımızı aramaktan, hakikati aramaktan, adalet talep etmekten vazgeçmeyeceğiz. Hiç kimse AYM'nin, Anayasa'nın üstünde değildir. İdareye bir kez daha hatırlatıyoruz. Burada bize engelleme yapanlar suç işlemektedir" ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınanlar şu şekilde: "Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili adayı Meryem Göktepe, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcisi Ümit Efe, DİSK/Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Hanife Yıldız, Mikail Kırbayır, İrfan Bilgin, Maside Ocak, Hasan Karakoç, Filiz Karakuş, Sebla Arcan, Gülseren Yoleri, Leman Yurtsever, Gamze Hızlı, Mümtaz Murat Kök, Meriç Eyüboğlu, Erhan Pekçe, Sinan Gökçen, Ali Tosun, Yaşar Demircan."