30 Eylül 2024 Pazartesi

Cumartesi Anneleri 905. haftasında Geçgel için adalet istedi

Bu haftanın açıklamasını Urfa'da yapan kayıp yakınları Şefik Geçgel için adalet istedi. Kayıp yakınları, Galatasaray'dan ve kayıplardan vazgeçmeyeceklerini hatırlattı. 

Cumartesi Anneleri, gözaltında kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 905. kez açıklama yaptı. Bu hafta İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesinde yapılan açıklamada kayıp yakınları Şefik Geçgel için adalet istedi. 

BABAOĞLU: KAYIPLAR FAİLİ MEÇHUL DEĞİL
Urfa kayıplarından Nazım Babaoğlu'nun abisi Cemal Babaoğlu konuştu. Babaoğlu, "Biz ailele yıllardır bu ülkede adalet arıyoruz" dedi. Kayıpların faili meçhul olmadığının altını çizen Babaoğlu, "Bütün kayıpların arkasında korkunç bir rant var. Terörle mücadele adı altında bu ülkenin kaynaklarının talanı vardır. Bir devlet çetelere mafyalara kol kanat geriyor. Bu ülkenin aydınlarını bilim insanlarını hain ilan ediyor. Böyle bir ülke iflah olmaz" dedi. Evrensel hukuk kurallarına riayet etmesi için devlete seslenen Babaoğlu, mücadeleyi yürüteceklerini kaydetti.

'ETKİN BİR SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA YÜRÜTÜLSÜN'
Basın metnini ise İHD Urfa Şubesi Eş Başkanı Sümeyye Koç okudu. Şefik Geçgel'i gözaltına alanların ve  işkence ile sorguladıktan sonra kaybedenlerin bilindiğini kaydeden Koç, "Etkin bir soruşturma yürütülmesi halinde suçu ve suçluyu açığa çıkarmak mümkündür. Şefik Geçgel dosyasındaki takipsizlik kararlarının kaldırılıp soruşturmanın yeniden açılmasını ve etkin bir soruşturma, kovuşturma yürütülmesini talep ediyoruz" dedi. 

Koç, şöyle devam etti: "Kaç yıl geçerse geçsin; Sefik Geçgel ve Urfalı kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 206 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz."

NE OLMUŞTU?
Temmuz ayı ortalarında Urfa'nın Hilvan ilçesi Tutumlu Köyü'nde iş makineleriyle tarlada çalışma yapan kişiler toprağa gömülmüş kafatası ve kemikler buldu. Bunun üzerine Urfa'da gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya, Nazım Babaoğlu, Adnan Bağca, Faik Kevci, Ahmet Kalpar ve Şefik Geçgel'in aileleri 25 Temmuz 2022 tarihinde Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu.

Aileler başvuru dilekçelerinde Şanlıurfa Adli Tıp Kurumu'na gönderilen kemik örnekleri üzerinden kimlik tespiti yapılması, ölüm nedenlerinin ve ölüm zamanlarının belirlenmesi, kayıp yakınlarından alınacak kan örnekleri üzerinden DNA incelemesi yaptırılmasını talep ettiler.

Bu vesile ile 905. haftamızda Urfa Kayıplarına dikkat çekiyor ve 29 yıldır cezasız bırakılan Şefik Geçgel dosyasında adaletin sağlanmasını talep ediyoruz. Ayrıca 90'lı yıllarda Urfa'da gözaltında kaybedilen insanlarla ilgili bilgisi ve tanıklığı olanları İnsan Hakları Derneği Urfa Şubemize başvurmaya davet ediyoruz.

39 yaşındaki Şefik Geçgel Siverek Yılanlı köyünde yaşıyordu. Şefik Geçgel ve ailesi ile korucu olan akrabaları Mehmet Geçgel arasında bir arazi anlaşmazlığı vardı. Konu  adli makamlara intikal etmiş, mahkeme itilafa konu  arazinin Şefik Geçgel'in ailesine ait olduğuna karar vermişti. Bu durumu kabullenmek istemeyen Mehmet Geçgel, intikam amacıyla Şefik Geçgel'in PKK'lı olduğuna dair ihbarda bulundu.

11 Kasım 1993 günü sabah saatlerinde Mehmet Geçgel,  kendisi gibi korucu olan oğulları, Sinan ve İbrahim Geçgel, Bucak Aşireti'nin korucuları, Üsteğmen Ahmet Şentürk'ün komuta ettiği askerlerle birlikte Yılanlı köyüne baskın yaptı. Şefik Geçgel ve aile arasında Hamo olarak bilinen kuzenini gözaltına aldı. Duruma itiraz eden aile bireylerine gözaltı işlemini gerçekleştiren Uzman Çavuş Mehmet Kıraç ve Astsubay Mehmet Demirci bir soruşturma kapsamında ifadelerinin alınacağını ve daha sonra bırakılacaklarını söyledi. Askeri araca bindirilen kuzenler, köyden uzaklaşınca araçtan indirildi. Açık arazide gün boyunca işkenceye tabi tutuldular. Akşam üzeri Hamo Geçgel yaralı bir halde arazide bırakıldı. Şefik Geçgel ise tekrar askeri araca bindirilerek götürüldü. O günden sonra 9 çocuk babası Şefik Geçgel'den bir daha haber alınamadı.

Aile Siverek ve Urfa  Cumhuriyet Savcılıklarına, Urfa Emniyetine, Urfa Valiliğine, Genel Kurmay Başkanlığına, Adalet Bakanlığına başvurdu. Ancak Geçgel'in gözaltına alındığı reddedildi. Ayrıca baba İsmail Geçgel  Bucak Aşireti lideri DYP Milletvekili Sedat Edip BUCAK ile görüştü. Bucak önce "Şefik bizim elimizde bugün yarın bırakacağız" dedi. Aile ısrarla Şefik'i sormaya devam edince Sedat Bucak bu sefer de onu devlet güçlerine teslim ettiğini söyledi.

Olay Batman Milletvekili Nizamettin Toğuç ve Adıyaman Milletvekili Mahmut Kılınç tarafından yazılı soru önergeleri ile Meclis'e taşındı. Dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'in soru önergelerine verdiği  cevapta "Kasım 1993 günü gerek Güvenlik Kuvvetleri tarafından, gerekse Bucak Aşiretine mensup korucular tarafından Yılanlı Köyüne operasyon düzenlenmemiştir2 dedi. Bütün köyün ve ailesinin tanıklığında gözaltına alınan Şefik Geçgel için devletin ilgili tüm kurumları söz birliği halinde "Operasyon yok, gözaltı yok" dedi.

Ailenin bugüne kadar  yaptığı tüm suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandı. Anne Aves Geçgel oğlundan bir haber alamadan 2000 yılında aramızdan ayrıldı. Eşi Aliye Karakaya, çocukları ve kardeşleri Şefik Geçgel'i aramayı, hukuki girişimlerde bulunmayı sürdürüyor.