24 Eylül 2024 Salı

Creil'de 33 düş yolcusu anıldı

Fransa'nın Creil kentinde, Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusu yapılan etkinlikle anıldı.

Fransa'nın Creil kentinde, Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Young Struggle (YS), Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusunu andı.

Fransız Komünist Partisi (PCF) binasında yapılan anma saygı durşu ile başladı. YS adına yapılan konuşmada, "Kobanê tarihin en barbar çetesi IŞİD'e boyun eğmedi, görkemli bir direnişle diz çöktürdü" denildi. Konuşmada, "Sömürgeci inkarcı Türk devletinin tüm çabalarına rağmen, Kobanê düşmemiş, her bir özgürlük savaşçısı IŞİD karanlığına karşı umudu ve Rojava devrimini savunmuştur. Binlerce kadın ve erkek savaşcı son mermisine kadar savaşarak ölümsüzleşmiş, Kobanê'de taş üstünde taş kalmamış, ama sömürgeci faşist barbarlığa karşı diz çökülmemiştir" diye belirtildi.

Konuşmanın devamında "26 Ocak'ta Kobanê direnişinin zaferle sonuçlanmasının ardından, mahalle mahalle süren direniş sonucu şehrin büyük kısmı yıkılırken, devrim güçlerinin önünde yeni bir görev doğuyordu. Kobanê yeniden inşa edilecekti. SGDF 'Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz' şiarıyla Kobanê'yi inşa için yola düştü" diye kaydedildi.

33 düş yolcusunun katledillesinin ardından mahkeme süreçlerine ve 6 yıllık adalet mücadelesine kadar, saldırıyı yapanlara ve bunu planlayanlara değil 33'lerin hesabını soranlara karşı devletin sürekli gözaltı ve tutuklama saldırısını gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, Avrupa'da yaşayan tüm devrimci güçlere çağrı yapılarak, "33'lerin düşlerini Rojava devrimini savunarak yaşatalım" denildi.

ACTİT adına yapılan konuşmada ise, "Faşist saray rejimin 7 Haziran seçimleri sonrasında HDP'nin başarısı ile birlikte derinleşen siyasi kriz zirve yapmıştı. Türkiye ve Kürdistan halklarının birlikte mücadelesinin tarihsel olarak en güçlü örneğinin yaşandığı dönemde faşist rejim yapısal siyasi krizini baskı ve zor yolu ile devrimci demokrat güçleri sindirerek, gözaltılar, tutuklamalar ve katliamlar gibi birçok saldırı uygulamaya başladı. Bunun en belirgin örneği Suruç'ta yaşanmıştır" diye belirtildi.

Konuşmanın devamında, "SGDF'liler yıkılmış bir kenti yeniden inşa etmek ve Kobanêli çocukların gülüşlerine ortak olmak için yola çıktı. 20 Temmuz günü Amara Kültür Merkezi önünde halkların birleşmesinden, ezilenlerin yan yana gelmesinden korkanlar IŞID çeteleriyle işbirliği yaparak düş yolcularını katletmişlerdir" ifadeleri kullanıldı.

ACTİT adına yapılan konuşmada "Artık bizim omuzlarımızda onların yükü var. Onların bıraktığı mücadeleyi devam ettirmek gerekiyor. Mücadelemiz adalet kampanyası yerini bulana kadar devam edecektir" diye kaydedildi.

Anma etkinliği SKB adına yapılan konuşma, sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Suruç yaralıları ve tanıklarının yaptığı konuşmanın ardından anma şiir ve müzik dinletisiyle sona erdi.