23 Eylül 2024 Pazartesi

CPJ: Gazeteci Süleyman Ahmet koşulsuz serbest bırakılmalı

KDP tarafından gözaltına alınan Rojnews editörlerinden Süleyman Ahmet için Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) açıklama yayınladı.

Rojnews editörlerinden Süleyman Ahmet 1 Ekim'de ailesini ziyaret etmek üzere resmi yollarla Rojava'ya geçmiş dönüşte 25 Ekim günü KDP güçlerince Semelka sınır kapısından kaçırılmıştı.

Gözaltına alındığı KDP tarafından günlerce gizlenmiş, gelişen kamuoyu baskısı sonrası güney yönetimi açıklamak zorunda kalmıştı. Ancak halen nerede ve hangi koşullar altında tutulduğu bilinmiyor. İnsan hakları kurumları ve avukatların girişimlerine rağmen herhangi bir bilgi edinilemedi.

Gazetecileri Koruma Komitesi yaptığı açıklama ile Süleyman Ahmet'in nerede olduğunun derhal açıklanması, koşulsuz olarak serbest bırakılmasını, gazeteciler üzerinde ki baskıların kaldırılmasını istedi.

CPJ Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Sherif Mansour‘da yaptığı açıklamada Suriyeli gazeteci Süleyman Muhammed Ahmet'in yeri derhal açıklanmalı dedi. Mansour açıklamasında Güney Kürdistan'da gazetecilere dönük baskıların, gözaltı ve fiziksel saldırıların sürekli olarak yaşandığına dikkat çekti. Güney Kürdistan yönetimi gazetecilere özgürce çalışma ortamı sağlamalı diye kaydetti.

Süleyman Ahmet'in gözaltına alınması sonrası Duhok Valiliği ise Süleyman Ahmet'in gözaltına alındığını kaydetmiş gözaltı gerekçesinin gazetecilik mesleğiyle ilgili değil "PKK faaliyetleri kapsamında" alındığını iddia etmişti. CPJ ise açıklamasında, PKK'nin Güney Kürdistan'da yasal olduğuna dikkat çekti."PKK, Irak Kürdistanı'nda yasal olan ancak ABD, AB ve Türkiye tarafından terörist grup olarak sınıflandırılan militan bir grup ve siyasi partidir" dedi.

Süleyman Ahmeti'nin kardeşi Germiyani'nin CPJ ye yaptığı açıklamada kardeşi Ahmet'in 2018'den beri Rojnews için çalıştığını, gerekli tüm yasal belgelere sahip olduğunu söyledi. Kardeşinin neden tutuklandığını bilmediklerini belirten Germiyani Ahmet, "Güvenlik güçleriyle iletişime geçtik, ancak ne biz ne de ailesi herhangi bir yanıt alamadık" ifadelerini kullandı.

CPJ ise açıklamasında, Güney Kürdistanında çok sayıda gazetecinin saldırıya uğradığını tutuklandığını ya da gözaltına alındığının belgelendiğini kaydetti. Güney Kürdistan'da gazetecilerin kaçırılması ilk değil KDP çizgisinin dışında basın faaliyeti yürüten gazetecilere dönük ilk saldırı, gözaltı değil. 2016 yılında Rojnews muhabirlerinden Vedat Hüseyin Ali Duhok'un Malta Mahallesinde kaçırılmış aynı gün öğlen saatlerinde cenazesi Sêmêlê yolu üzerinde bulunmuştu. Cenazesi bulunduğunda bedeninde yoğun işkence izlerine rastlanmıştı. Vedat Hüseyin Ali'nin KDP istihbarat örgütü Parastın tarafından defalarca gözaltına alınmış, tehdit edilmiş, ajanlık dayatılmıştı. Gazeteci Vedat Hüseyin Ali ise bu dayatmaları kabul etmemişti.