30 Eylül 2024 Pazartesi

Çorum'da katledilenler anıldı: Unutmayacağız, mıh gibi aklımızda

Alevi örgütleri, Çorum'da 40 yıl önce katledilen 57 kişiyi, katliamın yaşandığı meydanda andı. Açıklamada, "Unutmayacağız ve mıh gibi aklımızda tutacağız yaşattıklarınızı" denilerek, adalet talebi yinelendi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD) ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) 40. yılında Çorum'da ketledilen 57 kişiyi andı. 

'UNUTMAYACAĞIZ, MIH GİBİ AKLIMIZDA TUTACAĞIZ'
Katliamın yaşandığı meydanda yapılan anma saygı duruşu ile başladı. Kurumlar adına açıklama yapan ABF Genel Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül, "Unutmayacağız ve mıh gibi aklımızda tutacağız yaşattıklarınızı! Adalet istiyoruz. Hem de ulu divana bırakmadan,bu dünyada" dedi.

40 yıl önce yaşanan bu katliamın tarihe kara bir leke olarak düştüğünü ifade eden Güzelgül, "Ayrımcı politikalar, yayınlanan nefret dolu bildiriler ve haberlerle yaratılan kışkırtmalar sonucu Alevilere yönelik saldırılar başlamış; 'Kana kan intikam' sloganlarıyla yapılan ırkçı saldırılar sonucu 57 canımız katledilmiştir" şeklinde konuştu.

'40 YILDIR BU POLİTİKALARDA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'
"Bugün, tam 40 yıl sonra, Alevi toplumu için asıl acı olan şudur ki; 40 yıldır bu politikalarda değişen hiç bir şey yok! Ayrımcılık, nefret, yok sayma, asimile etmeye zorlama hala sürüyor" diyen Güzelgül, şöyle devam etti: "Diğer yandan, ülkemizde nefret suçları yargılanmıyor! Adalete, yapılanın üstünü örtmek olarak uygulanıyor! Devlet her katliamdan sonra, üç maymunu oynuyor! Oysa biliyoruz ki, nefret suçları unutuldukça da, siyasette, toplumda nefret dili davranışları sürüp gitmektedir."

'ADALET İSTİYORUZ!'
Güzelgül, konuşmasının şöyle sürdürdü: "Politikalarınız ne olursa olsun! Bizler, emek, özgürlük, eşitlik ve daha güzel bir dünya düşü için; 'ölür ise ten ölür, canlar ölesi değil' diyerek; ten verenleri unutmayacağız. Unutmayacağız! Ve mıh gibi aklımızda tutacağız, yaşattıklarınızı! Adalet istiyoruz; hem de, ulu divana bırakmadan; bu dünyada.

"Son olarak, Çorum katliamın 40'ncı yıl dönümünde, buradan Çorum'dan bir kez daha seslenelim: Çorum katliamının bir daha yaşanmaması için bu olayların katliamın unutulmaması gerektiğine inanıyoruz. Devlet ve iktidarlar; toplumsal barışı sağlamak, demokratik topluma ulaşabilmek için; "Unutulmuş bu olayı neden kaşıyorsunuz? Bunu herkes unuttu, siz de unutun" demek yerine; aksine, Bu katliamlarla yüzleşmek zorundadır. Zaman aşımına uğratılan Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarının dosyaları yeniden açılmalı ve failleri ortaya çıkarılmalıdır. Bu katliamların hesabı sorulana kadar; İnançlar, halklar eşit yurttaş haklarına kavuşana kadar; gerçek bir toplumsal barış sağlanana kadar Bizler asla unutmayacağız, unutturmayacağız."