7 Ekim 2024 Pazartesi

CoronoVac için gönüllü olanlara Covid-19 aşısı tanınmıyor

Çin şirketi Sinovac'ın, CoronaVac adlı aşısı için Türkiye'de gönüllü olanlar, şu an Covid-19 aşısı olamıyor. Gönüllülerden Faruk, "Bize aşı hakkı tanınmadı. Korumasızız" dedi.

Covid-19 salgınına karşı neredeyse toplumun tüm kesimleri aşılandı. CoronaVac adlı aşı için denek olanlar hariç.

Kasım ayında Çin şirketi Sinovac, CoronaVac adlı aşıyı Türkiye'ye göndermiş ve gönüllü denek çağrısı yapmıştı. Bu çağrıya yüzlerce kişi yanıt vermiş ve hızlıca aşılar yapılmıştı.

Deneklerden biri de soyadını vermek istemeyen Faruk. "Ben Aralık ayında aşımı yaptırdım. Bir ya da bir buçuk ay sonra Sinovac aşıları geldi, kademe kademe aşılamalar başladı. Bize yapılan aşıların koruyuculuğu kalmadı, zaten deneydi. Zaten ilk safhada Sinovac aşısı olan çok sayıda sağlık çalışanı Biontec oldu. Sonra bu aşılama herkese açıldı" dedi.

35 yaşında olduğunu belirten Faruk, denek olduğu için kendisine aşı hakkı tanınmadığını söyledi. Faruk, "Ben deney için gönüllü oldum. Sonucunu bilmiyoruz. Bana gerçek bir Covid-19 aşısı yapılsa bile bu durum devleti ilgilendirmez. Şu an korumasız bir şekildeyim. Belki de bir doz daha aşı yaptırsam süreci atlatacağım ancak, kendi kendimi korumaya çalışıyorum" ifadelerini kullandı.