1 Ekim 2024 Salı

Çorlu davası yine ertelendi: Aileler salonu terk etti

Çorlu tren katliamı davasında 25 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davanın 10'uncu duruşmasında karar çıkmazken, aileler tepki göstererek duruşma salonunu terk etti. 

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek için hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrilmişti. Katliamda 7'si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralanmıştı. Katliama ilişkin dört yıldır ilerleme olmadan süren ve 4 kişinin tutuksuz yargılandığı davanın 10'uncu duruşması, Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma öncesi Santral Parkı'nda bir araya gelen aileler, adalet talebiyle yürüdü. Yürüyüşe Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da katıldı.

CAN ATALAY'IN KATILIM TALEBİ REDDEDİLDİ
Duruşmada mahkeme heyeti, Gezi davası kapsamında tutuklanan dava avukatlarından Can Atalay'ın davaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılması talebini reddetti.

AİLELERDEN TEPKİ: DÖRT YIL GEÇTİ NEYİ BEKLİYORSUNUZ
Duruşmada ayrıca katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları söz aldı. Serhat Şahin'in babası Hüseyin Şahin, "4 yıl geçti ama hala sanık koltukları boş. Suçlu olmayana ceza verirken kolay veriyorsunuz, asıl suçlulara ceza vermek için ne bekliyorsunuz" diye sordu.

Mısra Öz ise, "Adaleti bekliyoruz. Talepleri reddediyorsunuz. Savcılığın iddianameyi geciktirmesinin sebebi bize karşı tutumunuzdur. Çorlu için adalet bekliyoruz" dedi. Zeliha Bilgin, "Daha fazla bu adaletsizliğe gücüm kalmadı" ifadelerini kullandı.

Katliamda 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin'i, kardeşleri ve 5 aylık yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, "Evladımın kanı var burada kanı. Ben dört yıldır bu pantolonla yaşıyorum. Neyin kafasını yaşıyorsunuz siz? Adaletiniz batsın. Bizi insanlıktan çıkardılar" diyerek mahkeme kararlarına tepki gösterdi.

DURUŞMA EKİM AYINA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 5 Ekim tarihine erteledi.

AİLELER SALONU TERK ETTİ
Katliamda yakınlarını kaybeden aileler, "Muhatabımız savcılıktır" diyerek alkışlarla salonu terk etti. 

Duruşma salonu çıkışında katliamda yakınlarını kaybeden Zeliha Bilgin fenalaştı.