7 Ekim 2024 Pazartesi

Çocuk istismarında bulunan AKP'li Yakıt'ı yargı koruyor

Çocuğa yönelik çocuk istismarında bulunan AKP'li Refik Yakıt, istismara ilişkin delillere rağmen şartlı tahliye edildi. 

İzmir'de çocuğa yönelik istismardan tutuklanan AKP eski Selçuk Gençlik Kolları Başkanı Refik Yakıt, yurtdışı yasağı ile tahliye edildi. Duruşma 28 Eylül'e ertelendi. 

2 ve 5 yaşlarında iki erkek çocuğu olan Yakıt ile evli olan N.Y. boşanma kararı almış bu süreçte 5 yaşındaki çocuğun babasıyla görüşmesinin ardından söylemleri, hareketleri değişti; çocuğun anal bölgesinde kızarıklıklar tespit edildi. 

DELİLLERE RAĞMEN ÇOCUĞUN GEÇİCİ VELAYETİ BABAYA VERİLDİ
Anne bunun üzerine derhal savcılığa başvurdu. 24 Mart 2021'de görülen duruşmada, istismarı kanıtlayan uzman raporları ve pedagog görüşleri mahkemeye sunuldu. Ancak mahkeme kendileri tarafından yönlendirilen pedagogun hazırladığı sosyal inceleme raporunu (SİR) dikkate alarak, çocuğun geçici velayetini babaya verdi.

MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ
Velayetin babaya verilmesi ardından N.Y'nin avukatları karara itiraz etti. Avukatlar itiraz dilekçelerinde öncelikle çocuğun üstün yararı gözetilerek geçici velayetin babaya verilmesi kararından vazgeçilmesini, sosyal inceleme raporuna itirazın kabul edilmesini talep etti. Ancak mahkeme bu talepleri de reddetti ve takipsizlik kararı verdi.

Davayı daha sonra Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği (ÖÇKD) avukatlarından Barış Özbay ve Özgür Baykal üstlendi.

'VAZGEÇECEK DEĞİLİZ'
Tutuklu yargılanan Refik Yakıt, hiçbir gerekçe gösterilmeden yurtdışı yasağı ile şartlı tahliye edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, "İzmir'de 5 yaşındaki çocuğunu istismar eden AKP eski Selçuk Gençlik Kolları Başkanı #RefikYakıt yurtdışı yasağı ile hiçbir gerekçe gösterilmeden şartlı tahliye edildi. Sonraki duruşma 28 Eylül'de. Tutuklanması için çok gayret göstermiştik. Vazgeçecek değiliz, yine gösteririz" dedi.