29 Eylül 2024 Pazar

Çocuğa cinsel istismarda mahkeme, 'mesafe belirtmeden' uzaklaştırma kararı verdi

Bornova'da kapı komşusunun kızı Y.B.'ye (16) cinsel istismarda bulunan Y.T. (42) hakkında mahkeme, 'mesafe belirtmeden' uzaklaştırma kararı verdi. Karara 'mesafe konulması' talebi de reddedilen Y.B., Y.T. ile apartmanda karşılaşmak zorunda kalıyor.

Çocuk ve kadınları erkek şiddet ve tacizinden korumayan yargı yine şaşırtmadı. İzmir'in Bornova ilçesinde kapı komşusunun kızı Y.B.'ye (16) cinsel istismarda bulunan Y.T. (42) hakkında mahkeme, 'mesafe belirtmeden' uzaklaştırma kararı verdi. Karara 'mesafe konulması' talebi de reddedilen Y.B., Y.T. ile apartmanda karşılaşmak zorunda kalıyor.

Lise öğrencisi Y.B., karşı komşusu olan Y.T. tarafından istismar edildi. Şikayet üzerine gözaltına alınan Y.T., sevk edildiği mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İzmir 2'nci Aile Mahkemesi, Y.T. hakkında 3 aylık uzaklaştırma kararı verdi. Ancak kararda mesafe belirtilmedi. Tarafların kapı komşusu olması ve apartmanda sıkça karşılaşmaları üzerine aile, avukatları aracılığıyla uzaklaştırma kararına 300 metre sınır konulması için mahkemeye dilekçe verdi. Talebi inceleyen İzmir 2'nci Aile Mahkemesi, mesafe belirtilmesinin infazda tereddüt oluşturması, denetlemesinin zor olması nedenleriyle talebin reddine karar verdi.

Kararı değerlendiren ailenin avukatı Hasan Kumral, "Karara hukuki yaptırım gücünün olmadığına inandığımız için itirazda bulunduk. Ancak mahkeme talebi reddetti. Bu karar hukuken yanlış olduğu gibi hayatın gerçeklerine de uymuyor. Uzaklaştırma kararı var ama ne kadar yaklaşmaması gerektiği belli değil. Yanı bu kişi fiziken temas etmemesi durumunda uzaklaşmış sayılıyor. Bir kişinin rızası olmadan ona dokunmak, konutuna girmek zaten suçtur. Bunu yapmasını mı beklemek gerekiyor? Önemli olan suç oluşmadan önlem almaktır ve koruma kararının amacı budur. Biz bu kararın değişmesi için hukuki olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.