22 Eylül 2024 Pazar

Cizre'deki dava öncesinde açıklama: Bu dava hükümsüzdür

Cizre'deki sokağa çıkma yasağı sırasında yaralılara sağlık hizmeti götürmek isteyen sağlık emekçilerine açılan dava öncesi konuşan SES MYK Üyesi Fikret Çalağan, "Bu dava hükümsüzdür" dedi.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağı sırasında, kentte bulunan yaralılara sağlık koridoru açmak isteyen 14 sağlık çalışanı hakkında, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla açılan davanın ikinci duruşması Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.
 
Duruşma öncesinde Artuklu'daki Karayolları Parkı'nda açıklama yapıldı. Açıklamaya Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Fikret Çalağan katıldı. 
 
Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu, sağlık hizmetine erişimin her dönem öncelikli insan haklarından olduğunu vurgulayarak, bu sorumluluğun döneme göre değişmeyeceğini kaydetti. 
 
SAĞLIK HİZMETİ ENGELLENEMEZ
 
Çerkezoğlu, "Sağlık çalışanları olarak mesleğimizin bize yüklediği bu sorumluluğu ancak yaşamımızı insana adadığımızda, hastaların sağlığını ve onurunu en üst düzeyde koruduğumuzda, hastalarımızın haklarına saygı duyarak, meskenlerimizi özerk biçimde, vicdanımızla ve onurumuzla sürdürdüğümüzde yerine getirebiliriz" dedi. 
 
Cizre'de yüzlerce insanın ölümü ve çok ciddi sağlık sorunlarının yaşandığı bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını ve sağlık hizmetini vermelerinin engellendiğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Bir kez daha söylemek gerekir ki; sağlık hizmeti engellenemez, geciktirilemez, yaşamsal bir haktır" diye konuştu.
 
BU DAVA HÜKÜMSÜZDÜR
 
SES Merkez Yürütme Kurulu üyesi Fikret Çalağan ise, Cizre'de görevlerini yerine getirdiklerini ve bu nedenle yargılanmamaları gerektiğini belirtti.  "Asıl yargılanması gereken sağlık hizmetinin ulaşmasını engelleyenlerdir" diyen Çalağan, şöyle konuştu: "Burada yüzlerce insan öldü. Biz milyonlar burada sorumluluğumuzu yerine getiremediğimiz için vicdanen rahatsızlık duyuyoruz. Bu dava hükümsüzdür Açılması gereken dava o gün burada bu sokağa çıkma yasaklarını uygulayanlar, sağlık hizmetine ulaşılmasını engelleyenler ve yüzlerce insanın ölümüne neden olanlaradır."