25 Eylül 2024 Çarşamba

Cizre ve Mersin'de seçim büroları açıldı: Dehak'a yaptığımızı iktidara da yapacağız

Yeşil Sol Parti, kentlerde seçim bürosu açılışlarını halkların yoğun katılımı ve coşkusuyla gerçekleştiriyor. Direnişin kenti Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçeleri ve Mersin'in Akdeniz ilçesi büroların açılış noktaları oldu. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Uçar Cizre'de kadın seçim bürosu açılışında kadınların erkek egemen bu iktidarı göndereceğini vurguladı. Silopi ve Akdeniz de ise halklar iktidara diz çökmeyeceklerini kaydetti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) seçim bürolarının açılışını sürdürüyor. Şırnak'ın Cizre ilçesinde kadın seçim bürosunu açan Yeşil Sol Parti, Silopi'de de "Heval Harun onurumuzdur" sloganıyla açılışını gerçekleştirdi. Mersin'de ise yüzlerin katılımıyla düzenlenen açılışta iktidarın gönderileceği vurgulandı.

CİZRE'DE BİNLERCE KADININ KATILIMIYLA KADIN SEÇİM BÜROSU
Binlerce kadının katılımıyla Şırnak'ın Cizre ilçesinde kadın seçim bürosu zılgıt ve alkışlarla açıldı. Coşkunun hakim olduğu açılışa HDP milletvekilleri ve Barış Anneleri katıldı.

Açılış öncesi Kürtçe selamlamayla Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, kısa bir konuşma yaptı. Cizre'nin dirilişin Mem u Zîn'in; varlığın, kimliğin, kültürü, özgürlük mücadelesi ve direnişin diyarı olduğunun altını çizen Uçar, "Mehmet Tunçların, Asyaların diyarı, onların direnişinin diyarı" dedi.

'CİZRE HALKININ ÖZGÜRLÜK SEVDASI DÜNYAYA REHBERLİK EDİYOR'
Cizre halkının dünden bugüne iktidarın inkarcı, asimilasyoncu, gaspçı, talancı ve sömürü politikalarına geçit vermediğini dile getiren Uçar, şöyle devam etti: "Bu iktidarın kadın düşmanı, Kürt düşmanı politikaları çoktan mefta oldu. Cizre halkının mücadelesi, özgürlük sevdası sadece buraya değil bütün dünyaya rehberlik ediyor. 8 Mart'ta 'Jin Jiyan Azadi' zamanı diyerek alanlardaydık. Newroz'da her yerde alanlardaydık. Sesimizi, sözümüzü, değişim talebimizi, demokratik bir Türkiye'deki ısrarımızı dile getirdik. Bugün bu ısrarın devamını, teyidini buradan herkes görüyor. Türkiye kazanacak, Türkiye'deki halklar kazanacak, AKP ve tek adam rejimi kaybedecek. HDP'nin köklü mücadelesini bundan sonra hep birlikte Yeşil Sol Parti ile sürdüreceğiz. AKP gidecek, biz geleceğiz. Bizim ittifakımız Yeşil Sol parti olarak, bugün burayı dolduran değişimin öncüsü olan gençlerle, emek sömürüsüne karşı direnen emekçilerle, erkek şiddetine karşı direnen kadınlarla, halklarımızla bugünden hepimize hayırlı olsun. 14 Mayıs için şimdiden an serkeftin an serkeftin."

SİLOPİ'DE 'HEVAL HARUN ONURUMUZDUR' SLOGANIYLA AÇILIŞ
Şırnak'ın Silopi ilçesinde de Yeşil Sol Parti, Ş. Harun Mahallesinde Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve Barış Annelerinin yanı sıra yüzlerin katılımıyla seçim bürosunu açtı. "Heval Harun onurumuzdur" ve "Biji Serok Apo" sloganları hiç dinmedi.

ÖZGÜNEŞ: DEHAK'A NE YAPTIYSAK BUNLARA DA YAPACAĞIZ
Halayların ardından Özgüneş söz aldı. Yıllardır süren savaşa ve İmralı tecridine işaret eden Özgüneş, demokrasinin ortadan kaldırıldığını söyledi. Sandığa giderken başta özyönetim direnişinde ölümsüzleşen Mehmet Tunç olmak üzere Kürt halk şehitlerinin unutulmaması gerektiğini dile getiren Özgüneş, "Dehak'a ne yaptıysak bunlara da öyle yapacağız" dedi.

ÖZTÜRK: KÜRT HALKI SİZE DİZ ÇÖKMEZ
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin 5 Nisan 2015'ten bu yana ağırlaştırıldığını hatırlattı ve şöyle devam etti: "Kürt halkına karşı çöktürme planını devreye soktular. Kürdistan'ın dört bir yanına saldırdılar. Başur'da kimyasal silah kullandılar. 8 yıl önce 'Kürtlere diz çöktüreceğiz' dediler görüyoruz kim diz çöktü kim ayağa kalktı. Kürt halkı size diz çökmez. Biten sizin faşizminiz, sisteminiz ve partileriniz olacak. Türkiye 100 yıl önce bir zihniyetle kuruldu bu zihniyet Kürtleri yok etmeye yönelikti. AKP-MHP'nin temsiliyeti o zihniyettir. Bu seçim Kürt halkı için tarihi bir seçim. Bu seçimde Kürtler bu zihniyete net bir şekilde cevap verecektir. Çözümün, yüzleşmenin yolu Amed'ten geçiyor. Amed, Kürt ve Kürdistan'ın başkentidir."

MERSİN'DE SEÇİM BÜROSUNU ANNELER AÇTI
Yeşil Sol Parti İl Örgütü, Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesinde seçim bürosunu açtı. Yüzlerce kişinin katıldığı açılışta Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile yüzlerce kişi katıldı. Açılış öncesi halaylar çekildi, sloganlar atıldı. Halay sonrası Aydeniz ve Akın ile anneler alkış ile zılgıtlar eşliğinde büro açılışını gerçekleştirdi. Açılışta kitle sık sık "Biji Serok Apo" ve "Direne direne kazanacağız" sloganı attı.

AKIN: BU ÜLKEDE EKOLOJİK, YEREL, DEMOKRATİK CUMHURİYETİ İNŞA EDECEĞİZ
Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın kitleyi selamladı. "Partimizi kapatacaklarmış, hadi oradan Saray rejimi hadi oradan. İşte halk burada halkın iradesi burada. Bizleri kapatmaya gücünüz yetmez" diyen Akın, Yeşil Sol Parti'nin ambleminde somutlayan bilge ağacının altında birleşen bütün Türkiye halklarının ortak mücadelesinin sembolü olup 14 Mayıs seçimlerinde iktidarı göndereceklerini kaydetti. Akın, "Bu ülkede yeni yüzyılın işareti olan ekolojik, yerel, demokratik cumhuriyeti hep birlikte inşa edeceğiz. Ülkemiz çok ağır ekonomik ekolojik, siyasal krizin altında maalesef eziliyor. Ceberut saray rejimi bu ülkeyi her türlü şekilde sömürdü. Ekmeğimize suyumuza toprağımıza aşımıza evimize göz diktiler. 60 gün önce yaşanan deprem sonrasında Türkiye ağır bir felaket yaşıyor. Sadece deprem felaketi değil bu iktidarın yarattığı felaketin altında eziliyor halkımız. Ortaya çıkan bu enkazın karşısında insanların yanında olmayan, 'devlet nerede' diye bağıran insanların karşısında yok olan sadece polis devleti, asker devleti korucu devleti olmuş durumda. Başka hiç bir şey yapmıyorlar. Dolayısıyla biz 14 Mayıs'ta şu sözü veriyoruz, bu ülkede yeni bir hayat başlayacak. Yeni bir demokratik cumhuriyetin inşasını hep birlikte gerçekleştireceğiz. Birinci görevimiz bu ceberut AKP ve MHP iktidarını iktidardan alaşağı etmek olacak. Sonra yeni bir yüzyılı başlatacağız" ifadelerini kullandı.

'AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ KAPATMAK İDDİAMIZ'
On binlerce insanın iktidarın politikası sonucu katledildiği ve sağ kalanların ise açlık, yoksullukla sokakta yaşamaya, ölüme mahkum edildiği deprem  bölgesine işaret eden Akın, Mersin'in de depremin olma ihtimalinin yüksek yerlerinden biri olduğunu dile getirdi. Akın, şöyle devam etti: "Burada Rusya ile beraber bir Nükleer Santral yapmaya çalışıyorlar. Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa etmeye çalışıyorlar. Bilim insanları diyorlar eğer bir deprem olursa bu santral bütün Mersin'i yok edebilir. Bu depremde bile felaketi önleyemeyen bu düzen, bizi bu tehlikeye sürüklüyor. Yeşil Sol Parti olarak iddiamız ve isteğimiz şu biz Akkuyu Nükleer Santrali'nin kapatılmasını istiyoruz. Bu halkın canını pazara atmaya kimsenin hakkı yok. Rantçı talanca yalancı siyasetin bu ülkede kimseye faydası yok. Direne direne geldik, direne direne kazanacağız. Sadece kazanamayacağız, demokratik bir birliği ve ülkeyi yaratacağız. Sözü fazla uzatmak istemiyorum. Bu açılış bana şu mutluluğu ve gururunu verdi. Bu halk burada olduğu için bu iktidara güle güle diyeceğiz. Erdoğan güle güle, senin iktidarına son. Bu ülkede özgürlüğünü demokrasisini isteyen yeni bir nesil geliyor. Yeni neslin yaklaşık 6,5 milyon oyu var. Burada gençleri görüyorum. Gençler sizden bir şey rica ediyorum daha çok dost arkadaş ve yoldaş aynı zamanda daha çok örgütlenme istiyorum. Kurtuluşumuzu birlikte yaratacağız, geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz. Hepimize başarılar diliyorum."

AYDENİZ: BU İKTİDAR KAYBEDECEK
Mersin'in küçük Kürdistan olduğunu söyleyen DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, halkı coşkuyla selamladı. Tarihi bir seçimi karşıladıklarını söyleyen Aydeniz, şöyle açıkladı: "Bu seçim faşizm ve demokrasi güçleri arasında geçiyor. Bazıları faşizmi kalıcı kılmak istiyor. Ama halkımız özgür gelecek için demokrasiyi inşa edeceklerdir. Faşizm tecrit, kayyım ve savaş politikalarıyla Kürt halkını tecrit altında bırakmak istiyor. Ama biz savaş, tecrit, kadın katliamlarına karşı demokrasiyi inşa edeceğiz. 14 mayısta onları def edeceğiz. 22 yıllık iktidarlarında sadece halkların düşmanlığını, Kürt halkının düşmanlığı yaptılar. Kayyım politikalarıyla irade gasbını biliyorlar. Ama biz bunlara karşı onurlu bir barışın, eşit yaşamın özgür bir sistemin mücadelesiyle 14 Mayıs'ta Yeşil Sol Parti'ye oylarımızı vereceğiz. Bu iktidar kaybedecek" diye konuştu.

'İMRALI KAPILARINI AÇIN'
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Aydeniz, "Bugün Türkiye bir krizin içerisindeyse bu Kürt sorunun çözümsüzlüğünün bir sonucudur. Kürt sorunun çözümü için buradan söylüyoruz, İmralı kapılarını açın. İmralı kapıları açılıncaya kadar mücadelemizi her yerde büyüteceğiz. Biz biliyoruz, sayın Abdullah Öcalan demokrasinin, özgürlüğün ve Kürt sorununun çözümü için adrestir. Biz halkların ve Öcalan'ın özgürlüğü için geliyoruz. Biz Kürt halkı yüzyıllardır mücadele veriyoruz ve bedel ödeyerek büyük kazanımlar elde ettik. Bugüne kadar nasıl mücadele ettiysek bundan sonrada mücadelemizi büyüterek etmeye devam edeceğiz.  Seçim bu yüzden bir araçtır. Kürt halkı, kadınlar ve gençler onların saraylarını yıkacaklar. Biz bütün dünyaya 'Jin, Jiyan, Azadî' sloganı ile örnek olduk. Biz bu seçim büroları ile sokak sokak, ev ev dolaşacağız. Bu seçim özgürlük ve barışı kendisiyle getirecektir. İnancımız diridir. Bu saatten itibaren bu iktidarın gitmesi için çalışacağız. Eskiden Mersin'de 2 vekilimiz vardı, bu seçimlerden sonra bunu iki katına çıkaracağız. Anlayışımız ve siyasetimizle Türkiye'ye demokrasi ve eşitlik gelecek. Yolumuz açık olsun" ifadelerini kullandı.

Konuşmalar ardından çekilen halaylarla etkinlik son buldu.