22 Eylül 2024 Pazar

Cizîrê Êzidî Evi 6'ncı Kongresi düzenlendi

Cizîrê Kantonu Êzidî Evi'nin 6'ncı Kongresi düzenlendi. Cizîrê Kantonu Êzidî Evi Eşbaşkanlığına Nalîn Reşo ve Îsmail Delif seçildi.

 

Cizîrê Kantonu Êzidî Evi, "Topraklarımızda kalmak ve göçmenlerin geri dönüşü ana hedefimizdir" şiarıyla Hesekê'de 6'ncı kongresini yaptı. Kongre 300 delegenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Cizîrê Kantonu Êzidî Evi Eşbaşkanı Leyla Îbrahîm bölgeye yönelik saldırılara dikkat çekerek, "Özerk yönetim halkın kabul ettiği toplumsal sözleşmeyi imzaladı. Özerk yönetim bu eylemiyle düşmanı korkuttu. Düşman bu nedenle halka ve bölgenin altyapısına saldırmaya başladı" dedi.

Leyla Îbrahîm, bu dönemde kongrenin yapılmasının bölge halkının direneceği ve devrime sahip çıkacağının kanıtı olduğunu belirtti.

Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Rêzan Gulo, kongrenin Êzidî toplumunu daha da örgütleyecek önemli kararlarla sonuçlanmasının önemini vurguladı. Gulo, şunları belirtti: "DAİŞ çeteleri Şengal ve Kobanê'de hunharca katliamlar gerçekleştirdi. Politikası, Ermenileri, Süryanileri, Kürtleri, Arapları, Asurileri katleden işgalci Türk devletinin politikalarının aynısıdır."

Gelen mesajların okunduğu kongre iki kongre arası faaliyetlerin değerlendirilmesi ve tüzüğün okunması ile devam etti. Kongrede Cizîrê Kantonu Êzidî Evi Eşbaşkanlığına Nalîn Reşo ve Îsmail Delif seçildi.

Kongrenin sonunda açıklama yapılarak gençlere ve çocuklara yönelik eğitimler, kültür-sanat çalışmalarına yoğunlaşma kararlarının alındığı belirtildi. Çalışmaların Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Toplumsal Sözleşmesi'ne uygun şekilde yürütülmesi ve Suriye Êzidîler Birliği'ne bağlı tüm Êzidî dernekleri ile koordinasyon sağlanması kararlarının alındığı kaydedildi.