22 Eylül 2024 Pazar

'Cinayet 17 yaşında, katiller aramızda'

Katledilişinin 17. yıl dönümünde Hrant Dink'i anmak için yüzlerce kişi Sebat Apartmanı önünde yan yana geldi. Anmada Hrant Dink'e atılan kurşunun bu ülkenin halklarına ve barış umuduna atıldığı belirtilerek, katillerin serbestçe dolaşmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 17. yıl dönümünde vurulduğu Sebat Apartmanı önünde anıldı. 15.00'de gerçekleştirilen anma etkinliği için saatler öncesinden apartmanın bulunduğu Halaskargazi Caddesi'nde trafik kesildi, çok sayıda polis anma alanının etrafında konuşlandı. Anmanın yapılacağı saatte M2 metrosu Valilik kararıyla Osmanbey durağında durmadı.

Anmaya, aralarında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve milletvekilleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, emek meslek örgütü temsilcisi katıldı.

Anmada, "Cinayet 17 yaşında", "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeni'yiz", "Hrant için adalet için" yazılı dövizler taşındı. Sebat Apartmanı'nın önünde mumlar yakıldı ve karanfiller, narlar yerleştirildi.

Anmada, Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast'ın tahliye edilmesine ve cinayette sorumluluğu olan diğer faillerin görevlerinin başında olmasına tepki gösterildi.

Anmada ayrıca, İsrail'in Filistin'e dönük soykırım saldırısı başta olmak üzere, ezilen halklara dönük işgal saldırılarına da tepki gösterilerek, "Savaşa hayır" sloganı atıldı. Anmada, 6 Şubat deprem katliamında yaşamını yitirenler de unutulmadı.

Saygı duruşu boyunca, Hrant Dink'in "Evet, biz Ermenilerin bu topraklarda gözümüz var. Var; çünkü kökümüz burada. Ama merak etmeyin. Bu toprakları alıp gitmek için değil. Bu toprakların gelip dibine gömülmek için" sözleriyle hafızalarda yer edinen konuşması dinletildi.

MATER: 17 YIL SONRA, 17 YAŞINDAKİ KATİL ARAMIZDA
Anmada, Gezi davası tutsaklarından Çiğdem Mater'in mesajını Cumartesi Anneleri'nden Besna Tosun okudu. Çiğdem Mater'in mesajı şu şekilde: "Adaleti sebatla beklediğimiz bir yıl daha geçti. Adalet yerine yine adaletsizlikle yüz yüze kaldığımız bir yıl daha... 17 yıl sonra, 17 yaşındaki katil artık aranızda, tıpkı 'öldür' diyenlerin aranızda olduğu gibi...

Ne Hrant Dink cinayetinin arkasındaki karanlığı aramaktan vazgeçeceğiz ne de adalet talebimizden. 19 Ocak 2007'de Sebat Apartmanı'nın önünde işlenen cinayet, o 'ana' ait değildir, biliyoruz. Ardında 100 yılın, önünde 17 yılın hukuksuzluğunu taşır. İçeride de, dışarıda da katilleri, 'öldür' diyenleri biliyoruz, tanıyoruz. Yeni değiller, ne yazık ki eskimiyorlar da...Ne güzel ki bizler de azalmıyoruz! Hrant Dink'e sevgimiz ve mahcubiyetimizle, adalete inancımız ve inadımızla, buradayız, yalnız değiliz."

BAYDAR: RESMİ TARİHE KARŞI ÇIKAN BİR TABU KIRICIYDI
Bu seneki konuşmayı, yazar Oya Baydar gerçekleştirdi. 17 yıl önce Türkiye'nin vicdanının katledildiğini ifade eden Baydar, "Hrant bu ülkenin dertlerinin, acılarının hem taşıyıcısı hem de ezilen insanlarının, acılı halklarının dermanı ve vicdanıydı" dedi.

Hrant Dink'in resmi tarihin yalanlarına, karartmalarına karşı çıkan bir tabu kırıcı olduğunu vurgulayan Baydar, "Ve biliriz ki karanlıklarda yuvalanmış güçler en çok tabuların kırılmasından, yalanlarının meydana çıkarılmasından, karanlık yüzlerinin görülmesinden korkarlar. Hrant'ı bu yüzden vurdular" ifadelerini kullandı.

Baydar, şöyle devam etti: "Ülkenin bütün insanları, bütün halkları: Türk, Kürt, Ermeni, Rum, Yahudi, Laz, Çerkes, Arap, Ezidî, Süryani, hepimizin kökleri toprağımızın derinliklerinde birbirine karışıyor, birbiriyle sarmaşıyor. İşte bu yüzden, ırkçılara, faşistlere, bizleri ayırıp birbirimize düşman etmeye çalışanlara inat, her yıl burada buluşuyoruz. Her yıl 'Faşizme inat, kardeşimsin Hrant!' diye haykırıyoruz. Hepimiz Ermeni oluyoruz. Hafızayı diri tutmak, unutmamak, unutturmamak için, Ama asıl; bu topraklar üzerinde eşit ve özgür insanlar olarak beraber yaşama arzunu senin vasiyetin kabul ettiğimiz için."

'SANA ATILAN KURŞUN BU ÜLKENİN HALKLARINA ATILDI'
İktidarın kendi bekasını halkları birbirine düşman ederek korumaya çalıştığını ifade eden Baydar, "Yarınlara güven yok oluyor, insanlarımız nereye varacağını bilemedikleri bir bekleyiş içinde gün be gün umutlarını yitiriyor. Sana atılan kurşunun bu ülkenin halklarına, barışına atıldığını şimdi daha iyi anlıyoruz. Sen bizim vicdanımızdın Ahparig. Her şey, herkes öldürülebilir ama vicdan öldürülmez, iyilik öldürülmez, cesaret öldürülmez. İşte bu yüzden 17 yıldır, her 19 Ocak'ta hepimizin içinde yeniden doğuyorsun" ifadelerini kullandı.

Anma boyunca, "Faşizme inat, kardeşimsin Hrant", "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeni'yiz", "Gün gelecek, devran dönecek katiller halka hesap verecek", "Hrant için adalet için", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı. Anma, Sebat Apartmanı önüne karanfiller bırakılmasıyla son buldu.