22 Eylül 2024 Pazar

Cihaner: Felaketin adeta üstü örtüldü

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde İliç Altın Madeni soruşturması açan İlhan Cihaner, meydana gelen felaketin temellerinin yıllar önce atıldığını kaydetti.

Erzincan İliç'te bulunan Anagold'a ait Çöpler Altın Madeninde siyanürlü cevherin bulunduğu baraj patladı. Resmi rakamlara göre göçük altında en az 9 işçi kaldı. Milyonlarca ton siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne doğru aktı.

Tele1 yayınına katılan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde İliç Altın Madeni soruşturması açan İlhan Cihaner madende meydana gelen göçüğe ilişkin konuştu. Cihaner, uzmanların ve yöre halkının daha önce de bu tehlikeye dikkat çektiğini, ancak şirketin bölgedeki faaliyetiyle bölge halkını da kendine tabi kıldığını ifade ederek şunları söyledi: "Bugünkü ortaya çıkan felaketin temelleri eskiden atılmıştı. Adeta üstü örtüldü. Yıllardır oradaki insanlar bu tehlikeye dikkat çekiyorlar. Bu firmalar belki de elde ettikleri gelirin onda birini bile ülkeye bırakmıyorlar. 10 milyara yakın bir gelir elde ettikleri hesaplanıyor. Bunun 250 milyonu bile devlete kalmıyor. En büyük sorunlardan birisi de yöre halkını da kendilerine bir şekilde tabi kılıyorlar."

Çalık Grubu'nun da ortaklığının bulunduğu Anagold'un madeni daha önce siyanür sızıntısıyla gündeme gelmişti. 2022 yılında madenin faaliyetleri durdurulmuştu.