23 Eylül 2024 Pazartesi

Çiğli Belediyesi'nde Genel-İş işçilere ihanet etti

Genel-İş Sendikası, işçilerin değil bir kez daha CHP'li belediyenin çıkarlarını gözetti. CHP'li Çiğli Belediyesi'nde, gece yarısı kapalı kapılar ardından işçilere rağmen toplu sözleşmeye imza atarak grevi sona erdirmeye yönelik adım attı. İşçiler, sendikanın greve çıkmalarına neden olan maddenin korunmasına tepki gösterdi.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Kadıköy ve Maltepe'den sonra İzmir'de Çiğli Belediyesi işçilerine ihanet etti. Sendika ile CHP'li Çiğli Belediyesi'ne bağlı Çibel A.Ş. arasında süren toplu iş sözleşmesini işçilere rağmen dün gece yarısı imzaladı. Grevin 6. gününde işçilerin iradesini ve taleplerini yok sayan sendika temsilcileri, belediye şirketinin teklif ettiği 3 yıllık sefalet sözleşmesini kabul etti.

Gece saatlerinde imzalanan ve 836 işçiyi ilgilendiren üç yıllık sözleşmeye göre; ilk yıl yüzde 36, ikinci yılın ilk altı ayı yüzde 20, ikinci yılın ikinci altı ayı yüzde 17, üçüncü yıl TÜFE-ÜFE artı 2 puanlık artış olacak.

İşçiler böylece Genel-İş Sendikası ile CHP'li belediyenin işbirliği sonucu TÜİK'in açıkladığı yüzde 60 oranındaki düşük enflasyon rakamlarının altında bir zamla sefalete mahkum edildi.

Kendilerine dayatılan sefalet sözleşmesine tepki gösteren Çiğli Belediyesi işçileri sabah saatlerinde belediye binası önünde toplandı. Sendikanın işçilerin iradesini çiğneyerek gece yarısı kapalı kapılar ardında sözleşmeye imza atmasını alkışlarla protesto etti.

GENEL-İŞ SÖZLEŞMEYİ İŞÇİNİN İRADESİ DIŞINDA İMZALADI
ETHA'ya konuşan bir işçi, geçmiş dönem sözleşmelerinde TÜFE-ÜFE oranları artı 2 puanlık artış maddesi olduğunu hatırlattı, bu yıl imzalanan sözleşmede de bu maddenin olmasını istediklerini, CHP'li belediye kabul etmediği için greve çıktıklarını söyledi. Genel-İş yöneticilerinin, işçilerin greve çıkış amacı olan talebi görmezden gelerek belediyenin isteği doğrultusunda bir sözleşmeye imza attığını belirten işçi, "Böyle bir sözleşme istemiyorduk, irademiz dışında imzalandı" dedi ve şöyle devam etti: "Bu yıl enflasyon yüksek çıktığı için TÜFE-ÜFE oranları artı 2 puanlık artışı kabul etmediler. Bizim greve çıkış amacımız da buydu, madem buradan taviz verecektiniz niye greve çıktık. İkinci yıl için istediğimizi üçüncü yıla kaydırdılar."