30 Eylül 2024 Pazartesi

CHP'li Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu, esnafı mağdur etti

Bakırköy Zeytinlik Balıkçılar Çarşısında esnaf CHP'li Başkan Kerimoğlu tarafından mağdur edildi. Esnafa söz veren Kerimoğlu, yıllar sonra verdiği sözleri unutarak "işgalcisiniz" dedi. Üstelik '99 depreminde halkın "toplanma alanı" olarak kullandığı çarşıda konstrüksiyonla güçlendirilen dükkanlar "depreme dayanıksız" olduğu iddiasıyla yıkıldı. Şu an çarşının yüzde 35'ine tekabül eden beş dükkan yıkılmadı. Her gün zabıta ve polisin tacizine uğrayan esnaf, yaşadıkları mağduriyetin duyulmasını istedi ve ekledi: "Kerimoğlu'nun derdi hizmet değil, seçim yaklaşırken değerli alanları satıp gitmek."

Bakırköy Zeytinlik Balıkçılar Çarşısında (Zeytinlik halk pazarı) çok sayıda dükkan, CHP'li Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun rant için gözden çıkarması üzerine yıkıldı. Kerimoğlu'nun yanlarına gelerek "mağdur olmayacaksınız" sözü verdiğini vurgulayan esnaflar, Kerimoğlu'nun şimdi ise "ben yıkarım gidin tazminat davası açın" dediğine dikkat çekti. '99 depreminde çok sayıda kişiye barınma olanağı sağlayan çarşı, "depreme dayanıklı olmadığı" iddiasıyla yıkılıyor.

50 yıllık tarihi olan Zeytinlik Balıkçılar Çarşısında esnaf, belediye alt yapı sorunlarını çözmediği için yıllardır tıkanan su giderleri, tesisat, akan çatı sorunlarıyla mücadele ediyor.

ESNAFA ZORLA TAAHHÜTNAME İMZALATILDI, KONTRATLARI İPTAL EDİLDİ
CHP'li Belediye Başkanı Kerimoğlu'nun Zeytinli Balıkçılar Çarşısı esnafıyla derdi yıllar öncesine dayanıyor. Dört yıl önce pazara gelen Başkan Kerimoğlu, esnafla yaptığı görüşmede pazarın kültür merkezi olacağı iddiasıyla ihaleye çıkaracağını söyledi. Esnafa çıkması için zorla taahhütname imzalatıldı, 25 yıllık kira kontratları iptal edildi. Çarşı ve yanında bulunan top sahasını kapsayan şekilde 2019 yılında, "Yap, işlet, devret" modeliyle açılan ihale alıcı çıkmayınca iptal edildi. Her şey bundan sonra başladı.

KERİMOĞLU: BURAYI SİZE BIRAKIYORUM 
Kerimoğlu, 150 esnafın katılımıyla çarşıda bir toplantı yaptı. Yıkımdan vazgeçtiklerini söyledi, "Yıkmayacağız, tarihi tek katlı balıkçılar, restoranlar var. Burayı Kumkapı, Çiçek Pasajı gibi yapacağız. Bakırköy Balıkçılar Çarşısı olarak kalacak" dedi. Çarşıda tadilat yapılması talebini ileten esnafa Kerimoğlu, "Belediyenin bütçesi yetersiz. Evladiyelik bir yer bırakıyorum size, böyle kalacak. Gereken izinleri vereceğim. Tadilat ve tamiratı size ait" sözünü verdi.

KERİMOĞLU'NUN HAYALİ İÇİN EKSTRA PARA HARCANDI
Kerimoğlu'nun sözüne inanan ve dükkanını ayakta tutmak için evini, arabasını satıp, kredi çeken esnaflar çarşıyı yeniledi. Esnaf, Kerimoğlu'nun "üst katlara bahçe yapma" projesi nedeniyle de binaların daha da sağlamlaşması için ekstra para harcayarak çelik konstrüksiyonla güçlendirdi.

GAYRİMENKUL FİYATLARI ARTINCA ESNAFA 'ÇIK' DENDİ
İki yıl süren pandeminin ardından esnafa bir yazı geldi, "depreme dayanıklı değil tahliye edin" diye. Esnaflar o günden bu yana dükkanlarının yıkılmaması için mücadele ediyor. ETHA'ya konuşan esnaflardan Atilla Toraman, iki yıl boyunca dükkanlarını açamadıklarını, para kazanamadıklarını hatırlattı ve tahliye edilmelerinin pandeminin sona ermesiyle gayrimenkul fiyatlarının artmasıyla eş zamanlı olduğuna dikkat çekti.

"Burası Bakırköy'ün en değerli arazilerinden biri" diyen Toraman, 150 yıllık derme çatma binaların olduğu ilçede tek katlı binaların yıkılmasının mantıksız olduğunu da ekledi.

'AFET TOPLANMA ALANI GİBİ KULLANILDI'
Toraman, "Başkan bize yıllar önce teminat verdi. Bu yüzden görüşmeye gittik. '99 depreminde bu çarşı 'afet toplanma alanı' gibi kullanıldı, ama bize 'depreme dayanıklı değil' dedi başkan. İmkansız olduğunu söyledik. Bu kez de önümüze yandaş bir firmadan aldığı 'depreme dayanıksız' raporunu gösterdi" dedi.

'HER GÜN ZABITA TACİZ EDİYOR'
Esnaflar olarak İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden bir inceleme yapmasını istediklerini söyleyen Toraman, yapılan inceleme sonucu "depreme dayanıklı" raporu verildiğine dikkat çekti. Bu raporla mahkemeye başvurduklarını ve kazandıklarını belirten Toraman, "Davayı kazandıktan sonra her gün sabah akşam en az 15 zabıta dükkan kontrolü adı altında, müşterinin en yoğun olduğu saatlerde geliyor. Müşterinin rahatsız olacağı şekilde bizi taciz ediyor. Çarşımızın önüne araç park eden müşterilerin araçları sürekli çekiliyordu. Yine çarşının otopark alanına yıllarca bir çivi çakmayan belediye, 'alt yapı çalışması yapıyoruz' diyerek kepçeyle kazmaya başladı. Sonra da öylece bırakıp gitti" ifadelerini kullandı.

'KONTRATLARI İPTAL ETTİRDİ, SİZ İŞGALCİSİNİZ DEDİ'
İhale iptal edildikten sonra Kerimoğlu'nun kira kontratlarını iptal ettiği toplantıyı hatırlatan Toraman, "Dört yıl önce o toplantıda bizim kira kontratlarımızı iptal etti 29 yıllık kira kontratı vereceğim demişti. Dört sene sonra 'siz işgalcisiniz' dedi. 35 yıldır buradayız böyle işgal mi olur? Buna karşı da dava açtık ve kazandık. Çünkü 35 yıldır buradayız ve tabela ve çöp vergisi olmak üzere tüm vergilerimizi ödedik" dedi.

'MAHKEME KARARINA RAĞMEN YIKIM DEVAM ETTİ'
Toraman, şöyle devam etti: "Başkan yine durmadı. Mahkemeler devam ederken ve yürütmeyi durdurma kararı varken dükkanlar yıkıldı. Olay medyaya yansıyınca geri adım attılar. Kurban Bayramı arefesinden bu yana çarşıya giriş çıkış, çarşı önüne konulan kamyonlarla engellendi. Bir günde esnafların ruhsatları iptal edildi, ertesi gün başkan zabıtalarla çarşıyı gezdi, ruhsatı iptal edilenlerin dükkanlarını mühürledi. Yürütmeyi durdurma kararı varken oldu bittiye getirerek dükkanların suyunu, elektriğini ve doğalgazını kesti.

'YIKILMAYAN BEŞ DÜKKAN KALDI'
"Şu an çarşının yüzde 35'ine tekabül eden beş dükkan kaldı yıkılmayan. Her gün polis ve zabıta gelip tehdit ediyor. Başkan açık açık şunu söyledi, 'ben yıkarım gidin tazminat davası açın.'

'DERTLERİ HİZMET DEĞİL, DEĞERLERİ SATIP GİTMEK'
"Bakırköy Belediyesinin Kültür Merkezini sattılar, yaşlı bakım merkezini sattılar, altı yıldır devam eden belediye binasının yapımı hala bitmedi. Bunların derdi halka hizmet değil, seçim yaklaşıyor değerli alanları satıp gitmek. Amaçları bu."