22 Eylül 2024 Pazar

CHP İzmir'de işçi düşmanı Cemil Tugay'ı aday gösterdi

CHP, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına işçi düşmanı Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ı aday gösterdi. Belediyede çalışan işçi ve kamu emekçileri ücretlerinin ödenmemesi üzerine iş bırakma eylemleri yapmıştı. Tugay, işçilerin haklarını gasp etmesini savunmuş ve işçilerin örgütlü olduğu Genel-İş Sendikası hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İşçilerin ücretlerini ödemeyen Tugay, aday olur olmaz bol keseden vaatlerde bulundu; "Herkesi ev sahibi yapacağız" dedi.

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı belli oldu. İşçi ve emekçi düşmanlığıyla, işçinin ücretlerini gasp etmesiyle bilinen Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olarak açıklandı.

Cemil Tugay, Karşıyaka'da belediye başkanlığı yaptığı dönemde, aylarca işçi ve kamu emekçilerinin ücretlerini ödemezken, iş bırakma eylemi yapan işçilerin örgütlü olduğu Genel-İş Sendikası hakkında suç duyurusunda bulunarak sendikal örgütlülüğe düşmanlığını da ortaya koyan bir kişi.

Tugay'ın belediye başkanlığı döneminde 900'ü Kent AŞ, 1400'ü Personel AŞ işçileri ve belediye bünyesinde çalışan kamu emekçileri ücretlerini ve ikramiyelerini düzenli olarak alamadı. İşçilere ücretleri aylık 1-2 bin liralık dilimler halinde 7-8 taksitte ödendi.

TUGAY İŞÇİLERİN ÜCRETLERİNİ ÖDEMEDİKLERİNİ İTİRAF ETTİ
İşçilerin aylık maaşlarını taksit taksit ödeyen Tugay, 1 Aralık 2022 tarihinde yapılan Belediye Olağan Meclis Toplantısı'nda, "Kent A.Ş'deki arkadaşlarımız şu an itibarıyla bu ayki maaş ve ikramiyelerinin yüzde 80'ini almış durumdalar" sözleriyle işçilerin ücretlerinin taksit taksit ödendiğini itiraf etti. "Geçmişe dönük olarak da 2021 yılından -ki o yıl pandemi yasaklarının olduğu ve dolayısıyla ücretsiz izinli arkadaşlarımızın çok olduğu bir dönemdi- düşük miktarlarda 2 ikramiye, 2022 yılından da bir ikramiye alacakları var" sözleriyle geçmiş dönemde ödenmeyen maaş ve ikramiyeler olduğunu da itiraf eden Cemil Tugay, "Daha önceden senelerce ikramiye borcu birikiyordu. Şimdi böyle bir durum olmuyor. Biz her ay gecikmeli de olsa ödüyoruz. Yani diğer belediyelerle kuruluşlarla karşılaştırılınca, içinde bulunduğumuz gerçekten anormal ve çok zorlayıcı ekonomik kriz tablosu içinde, biz aslında söylenenin ya da algı oluşturmaya çalışılanın çok daha altında bir problem yaşıyoruz. Problem yaşıyor muyuz? Evet" sözleriyle işçilerin ve kamu emekçilerinin ücretlerini ödememelerine gerekçeler üretti.

İŞÇİLER İŞ BIRAKTI TUGAY TEHDİT ETTİ
Ücretlerinin ödenmemesi üzerine Kent AŞ'de çalışan işçiler 21 Şubat günü iş bırakma eylemi yaptı. İşçiler ve sendika temsilcilerinin eylem yaptıkları alana giden Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendika temsilcisini, "Sana idari işlem yapacağım, herkese idari işlem yapacağım. AKP'nin ekmeğine yağ sürüyorsunuz" sözleriyle tehdit etti.

İşçiler, 17 Mart günü de eylem yaparak, Cemil Tugay'ın 3 yıllık belediye başkanlığı süresince ücretlerini alamadıklarını söyleyerek isyan etti. Belediye önünde toplanan işçiler adına konuşan Genel-İş 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, "Uzun süredir Karşıyaka Belediyesinde maaş ve geriye dönük işçi alacakları ile ilgili sıkıntı yaşamaktayız. Kent AŞ'de 2021 yılına ait iki ikramiye, 2022 yılına ait bir ikramiye, toplu iş sözleşmesinden kaynaklı bir aylık geriye dönük ve bu ayki maaş ödemesinin yaklaşık yüzde 20'si henüz yatırılmamıştır. Personel AŞ'de ise 2022'ye ait bir aylık geriye dönük ve bu ayki maaş ödemesinin yüzde 18'i yatırılmamıştır ve ne zaman yatırılacağı henüz bilinmemekte, belediye yönetimi tarafından da net bir bilgi aktarılmaktadır" diyerek süreç hakkında bulgu verdi.

İŞÇİ ÜCRETLERİNİN ÖDENMEMESİ İSTİSMAR EDİLİYORMUŞ
İşçilerin ücretleri ve ikramiyelerini ödemediklerini itiraf eden Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Bu konu istismar edildi, abartıldı, büyütüldü" iddiasında bulundu. Kendisinin hedef haline getirildiğini söyleyen Tugay, "Ben ne hata yaptım da hedef haline getirildim bilmiyorum" sözleriyle işçi ve sendikal örgütlülük düşmanı olduğunun üstünü örtmeye çalıştı.

Bu açıklamaları 4 Nisan günü yapan Tugay, "İşçimizin memurumuzun hakkını korumak, bütün bunları yaparken de hiçbir ahlaksızlığın içine girmemek için dik duruyorum ve görevimi yerine getiriyorum. Şu an Personel AŞ'de kimsenin bizden maaş alacağı yok. Kent AŞ'de son maaşın yüzde 50'si şu anda eksik durumda. Ama arkadaşlarımız biliyor elimize para geçer geçmez onlara ödemelerini yapıyoruz" derken, işçiler sonraki aylarda da ücretleri ödenmediği için eylemlerine devam etti.

KAMU EMEKÇİLERİ DE SOKAĞA ÇIKTI
22 Haziran günü ise bu kez ücretleri ödenmeyen KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen üyesi kamu emekçileri belediye binası önünde eylem yaptı. Tüm Bel-Sen İşyeri Temsilcisi Fırat Belen, maaşını zamanında alamayan kamu emekçilerinin çocuğuna ilaç parası bulamadığını, tefecilerden yüksek faizle borç almak zorunda kaldığını anlattı. Kamu emekçileri 22 bin 500'er lira alacakları alacakları olduğunu duyurdu.

CEMİL TUGAY SENDİKA HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterdiği Cemil Tugay, işçilerin ve kamu emekçilerinin ücretlerini ödemediği ve işçileri tehdit ettiği gibi bir de sendika hakkında suç duyurusunda bulundu.

Genel-İş 8 Nolu Şube üyesi işçilerin 21 Şubat günü gerçekleştirdiği iş bırakma eyleminin ardından Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, 19 Temmuz günü, sendika Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Tugay suç duyurusunda; "Kamu kurum faaliyetinin engellendiği" ve "İş ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiğini" öne sürdü.

Genel-İş Sendikası aynı gün belediye binası önünde açıklama yaparak, suç duyurusuna tepki gösterdi, "Eylemlerimizi sürdüreceğiz" dedi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, "Her gün AKP'nin yargısına laf ederken kendinize yapılan bir eylemde AKP yargısına sığınıyorsanız. Biz sizin demokratlığınızı tartışırız" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İŞÇİLERİN ÜCRETİNİ ÖDEMEYEN TUGAY EV VAAT ETTİ
Karşıyaka Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde işçilerin ve kamu emekçilerinin ücretlerini ve ikramiyelerini ödemeyen Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olur olmaz bol keseden vaatlerde bulundu.

Belediye başkan adaylığı netleştikten sonra Ankara'dan İzmir'e dönen Tugay, Adnan Menderes Havalimanı'nda il ve ilçe örgütleri tarafından karşılandı. Kendisini karşılayanlara "Siz Atatürk'ün askerlerisiniz" diye seslenen Tugay, işçilerin haklarını ödemediğini unutarak, "Şehrimizi, her türlü istismardan koruduk, insanlarımızın özgürlüklerine, insanlarımızın haklarının yanında onlar için mücadele ettik" dedi.

Tugay, bol keseden vaatlerde de bulundu: "Türkiye yoksullukla, işsizlikle mücadele ederken, Türkiye'de haklar kaybedilirken biz insanlarımız daha fazla sahip çıkacağız. Ev sahibi olmayanları ev sahibi yapacağız, iş sahibi olmayanları iş sahibi yapacağız. Tarımda zorluk yaşayan çiftçilerimize daha fazla destek olacağız ve biz İzmir'i zenginleştireceğiz, kalkındıracağız."

Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin halkın ihtiyaç duyduğu her zaman yanında olacağını da savundu.