1 Ekim 2024 Salı

ÇHD davası yine ertelendi

Tutuklu yargılandığı davada söz alan ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı, kendisini tutuklayan kişinin 25 yıldır hapiste olduğunu, on yıldır da kendisiyle ilgili evrakın bulunmadığını kaydetti. Kozağaçlı, siyasi kararla tutuklanan Can  Atalay'ı da selamladı. Mahkeme Kozağaçlı, Timtik ve Aslan'ın tutukluğuna devam kararı vererek duruşmayı erteledi. 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile Barkın Timtik ve Oya Aslan'ın tutuklu yargılandıkları dosyanın duruşması Silivri Hapishane Kampüsü duruşma salonunda başladı.

Av. Derviş Emre Aydın ve Av. Çiğdem Akbulut'un tahliyeye ilişkin beyanları ardından Selçuk Kozağaçlı söz aldı.

KOZAĞAÇLI: BENİ TUTUKLAYAN ADAM HAPİSTE
Hakkında ilk tutuklama kararını veren kişinin 25 yıllık hapis cezası ile hapiste olduğuna dikkat çeken Kozağaçlı, "Soruşturma aşamasında tutuk devam kararı veren hakimlerin hiç biri hakim değil, yurtta da değil, kaçtılar, yurt dışındalar. Kovuşturma aşamasında ilk duruşmaya kadar savunmanın alınmamış olması vs. sebepler ile tutuk devam kararı verildi. İlk duruşmada 1,5 gün boyunca anlattım yine de tutuk devam kararı verildi. Gerekçesi Hollanda - Belçika belgeleri idi. Aralık 2013 tarihli ilk duruşmada ben Hollanda - Belçika belgeleri gerekçesi ile tahliye edilmezken, bu belgelere dair tam 8 kalem ara karar kuruldu. Bunların ne olduğuna, nerede olduklarına, orjinallerinin ne olduğuna, nasıl elde edildiklerine, nasıl teslim alındıklarına nasıl tercüme edildiklerine, tercüme edenlerin yemin evrakına kadar her ayrıntısı istendi o ara kararlarla" dedi. 

'10 YILDIR ELLERİNİN ALTINDAKİ EVRAKI BULAMADILAR'
TMK 10'la yetkili mahkemeler gibi o mahkemenin de kapatıldığını, tahliye edildiklerini hatırlanan Kozağaçlı, "O istenenler gelmedi. Bizden başka kimse de peşine düşmedi. Seneler boyunca, istenilen o evrak yokken, sayısız yurt dışı seyahati yaptım ve buraya döndüm. Size gelene kadar evraka dair hiç bir emare bulunamadı. Tam 10 yıldır, ellerinin altındaki evrakı bulmadılar, koymadılar önümüze. Şimdi siz bulduk diyorsunuz ama unutmayın, dosyanızın Aralık 2013 tarihli ara kararı ile bağlısınız. O evrakın o ara kararlarda belirtilen her şeyine bakmak zorundasınız. Tutukluluk artık zorunlu hale gelmiş durumda, tâli değil. Bir düzenleme gelse idi, 5 sene zorunlu tutukluluk diye bir takım suçlarda, onu da yattık, onu da tükettik artık" dedi. 

'CAN ATALAY'IN YANINDAYIZ'
"Öngörülebilir olmayan hukuk, hukuk değildir" diyen Kozağaçlı, Gezi davasında verilen siyasi kararla tutuklanan Can Atalay'ı selamladı ve şöyle devam etti: "Davasını senelerdir hiç aksatmadan takip etmiş meslektaşımız Can Atalay'ı duruşma salonundan tutuklayıp hukuk uyguladığınızı mı sanıyorsunuz? Bu karara karşı meslektaşımız Can'ın yanında olduğumuzu da söyleyelim."

Mahkeme, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Oya Aslan'ın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 7 Eylül'e erteledi.