7 Ekim 2024 Pazartesi

CFWIJ: Hiçbir gazetece mesleki faaliyetleri nedeniyle engellenemez

CFWIJ, Sincan Hapishanesi önündeki adalet nöbetini takip eden gazetecilere yönelik polis saldırısına tepki gösterdi, "Gazetecilik suç değildir" dedi. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen tutukluluğu devam ettirilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun tahliye edilmesi için Sincan Hapishanesi önündeki adalet nöbetini takip eden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Berna Kişin ve Doğrusu Haber Ankara Muhabiri Büşra Taşkıran’a yönelik polis müdahalesine ilişkin açıklama yaptı.

Hapishane önünde haber takibi yapan gazetecilerin darp edildiği belirtilen açıklamada, gazetecilerin cep telefonları ve ekipmanlarına el konulmak istendiği hatırlatıldı. Gazetecilere karşı giderek artan polis şiddetini endişeyle takip ettiklerini belirten CFWIJ, yaptığı açıklamada, "Türk yetkililerden gazetecilere karşı uygulanan söz konusu şiddetten vazgeçmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Gazetecilik kamusal bir görevdir. Gazeteciler kamuoyunu ilgilen gelişmeleri takip etmekle yükümlüdür. Mesleki faaliyetleri engellenemez. Engellenmesi basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır" denildi.

Açıklamada, "Gazetecilerin en temel görevi kamuoyunu ilgilendiren gelişmelerini takip etmek ve aktarmaktır. Mesleki faaliyetleri nedeniyle hiçbir gazeteci engellenemez. Hiçbir gazeteci mesleğini yaptığı için fiziksel şiddet uygulanamaz. Türk yetkililerden basın özgürlüğü ihlallerine yönelik uygulamalara son vermelerini talep ediyoruz. Tekrar söylüyoruz: Gazetecilik suç değildir" ifadeleri yer aldı.