22 Eylül 2024 Pazar

Çerkezoğlu: Vergide adalet mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğiz

"Vergide adalet yasası" Meclis'e taşınan DİSK, Meclis önünde basın açıklaması düzenledi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Eller, vergide adalet için kalksın. Eller, bu ülkenin tüm güzelliklerini ve değerlerini üreten işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, halkın insanca yaşayabilmesi için kalksın" ifadelerini kullandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) "vergide adalet yasası" bugün Meclis gündemine taşınıyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, TBMM Çankaya kapısı önünde yasaya ilişkin basın açıklaması düzenledi.

DİSK olarak 2 yıldır gelirde ve vergide adalet mücadelesi verdiklerini söyleyen Arzu Çerkezoğlu, yüksek enflasyon karşısında gelirlerinin her gün daha fazla gerilediğini, yüksek vergilerle yoksulluklarının arttığını söyledi.

Dünyanın en adaletsiz vergi sisteminin Türkiye'de olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "Dünyada başka hiçbir ülke yok ki işçiyle patron, zenginle yoksul aynı oranda vergi ödesin. Dünyada başka hiçbir ülke yok ki çalışanların, işçilerin, emekçilerin ücretleri yıl içerisinde aylar ilerledikçe daha da geriye gitsin. İş yerlerinden alanlara, meydanlara, sokaklara kadar devam eden, topladığımız binlerce imzayla Maliye Bakanlığı önüne, TBMM'ye ve bugün de İstanbul'dan Ankara'ya yaptığımız yürüyüş sonrasında Meclis'teki bütün siyasi partilere sunduğumuz Vergide Adalet Yasası'nı Meclis'in gündemine getirmek üzere bugün buradayız."

'İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN SOFRASINDAN ELİNİZİ ÇEKİN'
İktidarın vergiyi işçilere, emekçilere, halka yüklemek konusunda politikalarında ısrar ettiğini ifade eden Çerkezoğlu, iktidara seslenerek, "Artık işçinin, emekçinin, halkın sofrasından elinizi çekin. Artık çoluğumuzun-çocuğumuzun geleceğinden elinizi çekin" çağrısı yaptı.

Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adil bir vergi sistemi istediklerini dile getiren Çerkezoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: "Gelir vergisi oranının yüzde 10'a düşürülmesi, vergi tarife dilimlerinin en azından yeniden değerleme oranı kadar ya da asgari ücrete yapılan artış kadar artırılmasını, bu ülkede 2008 yılından beri işverenlere verilen 5 puan SGK prim desteğinin işçilere de verilmesini, asgari ücretin vergi istisnasının çalışanların lehine uygulanmasını ve artık her şeyin dijitalleştiği bu süreçte çağ dışı damga vergisinin kaldırılmasını istiyoruz."

'ELLER VERGİDE ADALET İÇİN KALKSIN'
Meclis'teki milletvekillerine çağrıda bulunan Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Eller, vergide adalet için kalksın. Eller, bu ülkenin tüm güzelliklerini ve değerlerini üreten işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, halkın insanca yaşayabilmesi için kalksın. Eller, bu ülkenin geleceğini teslim edeceğimiz çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği yani bu ülkenin aydınlık geleceği için kalksın diyoruz. Çünkü vergide adalet sadece bir adalet demek değil. Vergide adalet bir ülkede, toplumsal barışın ve huzurun da teminatıdır ve sürdürülebilir olması demektir. Vergide adalet demokrasidir, demokratik hukuk devletidir. Vergide adalet medeniyettir, bir ülkenin devleti yöneten iktidarın tercihlerini göstermesi açısından da son derece önemlidir. Onun için DİSK olarak gelirde adalet, vergide adalet mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğimizi bugün buradan bir kez daha ifade ediyoruz."