25 Eylül 2024 Çarşamba

Çerkeslerden çağrı: Metin Kılıç'ın seçilmesi için Yeşil Sol Parti'ye oy verin

Yeşil Sol Parti'nin Ankara 3. bölgede birinci sıradan Metin Kılıç'ı aday göstermesi Çerkeslerde büyük bir heyecan yarattı. Kılıç etrafında çalışmalara katılan Çerkeslerden Prof. Dr. Erol Taymaz ve Bilge Eken ETHA'ya konuştu. Kılıç'ın adaylığının Çerkes halkı bakımından önemli olduğunu vurgulayan Taymaz ve Eken, TİP'in 3. bölgeden aday gösterilmesinin Kılıç'ın seçilmesini zorlaştırdığına dikkat çekti. Taymaz ve Eken, Ankara 3. bölge seçmenlerine, Çerkeslerin adayı olan Metin Kılıç'ın seçilebilmesi için Yeşil Sol Parti'ye oy vermeleri çağrısında bulundu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı adı altında seçimlere giriyor. Her iki parti de ayrı ayrı listeler çıkardı. Yeşil Sol Parti 87 seçim bölgesinden, TİP ise 52 seçim bölgesinden aday çıkardı. TİP'in aday çıkardığı seçim bölgeleri arasında HDP'nin daha önce milletvekili çıkardığı yerlerin yanı sıra çok az farkla milletvekili çıkaramadığı seçim bölgeleri de bulunuyor. Bu seçim bölgeleri arasında Ankara 3. bölge en çok tartışılanlardan biri. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ankara'da üç bölgede seçimlere giriyor. Daha önceki seçimlerde 1. bölgeden bir milletvekili çıkarabilen HDP, 2018 seçimlerinde Ankara 3. bölgeden kıl payı vekil çıkaramadı. 12 vekil seçilen Ankara 3. bölgede, 2018 seçimlerinde AKP 5, CHP 3, İYİP 2, MHP 2 milletvekili çıkardı. Aynı seçimlerde HDP 67 bin 729 oy aldı. Bin 828 oy fazla alması durumunda HDP'nin bir vekil çıkarması mümkün olacaktı.

İttifak içinde yer alan TİP bu bölgede milletvekili adayı çıkardığı için Yeşil Sol Parti'nin vekil çıkarma olasılığı düşüyor. Partinin birinci sıra adayı Çerkes halkından Metin Kılıç'ın seçilmesi ihtimalini TİP adayının düşürmesi nedeniyle, Çerkesler TİP'e bu bölgeden adaylarını çekmesi çağrısında bulundu. Ancak bu çağrı karşılık bulmadı. Bu durumda Yeşil Sol Parti ve TİP'in vekil çıkaramaması ve bu oyların AKP'nin bir vekil fazla çıkarmasına neden olacağı matematiksel verilerle ortada.

'ÇERKESLER METİN KILIÇ'IN ADAYLIĞINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI'
Metin Kılıç'ın çalışmalarına katılan ve destek veren Çerkesler bu duruma dikkat çekiyorlar. ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Taymaz ve Bilge Eken, ETHA'ya konuştu, Çerkes kimliğiyle aday olan, Çerkeslerin taleplerini dile getiren Metin Kılıç'ı desteklediklerini söyledi. Çerkes Erol Taymaz, TİP'in adaylarını çekmemesi durumunda Kılıç'ın seçilmesinin zorlaşacağını, hem Yeşil Sol Parti hem de TİP'in bölgeden vekil çıkaramayacağına dikkat çekerek, bu oyların AKP'nin işine yaşayacağına işaret etti.

Çerkes derneklerinde çeşitli görevlerde yer alan, Çerkes kimliğiyle aday olan, Çerkeslerin taleplerini dile getiren Metin Kılıç'ı desteklediğini açıklayan Taymaz, Kılıç'ın adaylığının Türkiye'deki Çerkes toplumunda olumlu bir tepkiyle karşılandığına işaret etti. Kılıç'ın seçilebilecek bir yerden aday gösterilmesinin de motive edici olduğunu kaydeden Taymaz, "2018 seçimlerinde HDP çok az bir farkla aday çıkaramamıştı. Bu seçimlerde Metin Kılıç'ın kazanma ihtimali çok yüksek. Aday olmasını biz de bu nedenle memnuniyetle karşıladık. Umarız ki seçilecek" diye ekledi.

'TİP ADAYINI ÇEKMEZSE İKİ PARTİ DE VEKİL ÇIKARAMAYACAK'
Çerkeslerin TİP'e Metin Kılıç lehine adaylarını çekmesi yönündeki çağrı metnine imza veren Taymaz, "TİP'e ve Yeşil Sol Parti'ye oy verecek insanlar tamamen çakışmıyor. Fakat önemli bir kısmı da çakışıyor. Metin Kılıç'a oy verecek insanların belli bir kısmı Türkiye İşçi Partisi'ne de oy verebilir. Metin Kılıç'ın kazanması için ekstradan 10 bin oy alması lazım. Bu 10 bin oyun 7 bini TİP'e giderse Türkiye İşçi Partisi de Yeşil Sol Parti'de milletvekili çıkaramayabilir. Bu her ikisi için de olumsuz bir şey. Metin Kılıç'ın şansının çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Çerkes kimliğiyle aday olan tek kişi Metin Kılıç. Sadece kazanma olasılığından değil, bu yüzden de önemsiyoruz. Şunu da diyebilirdik Metin Kılıç adaylıktan çekilsin TİP'in adayı kazansın. Bu da makul bir talep. Ama Türkiye'de Çerkes kimliğiyle aday olan tek kişi Metin Kılıç olduğu için biz TİP'ten bu talepte bulunduk" diyerek, TİP'e neden çağrı yaptıklarını özetledi.

'SEÇİLEBİLECEK ADAYA METİN KILIÇ'A OY VERİN'
TİP'in bu taleplerine olumsuz yanıt verdiğini kaydeden Taymaz, HDP ve Yeşil Sol Parti başkanları ve sözcülerinin "Kazanabilecek adaylara oy verin" açıklamalarını hatırlatarak, "Bu gerçekten kritik bir seçim. Ne kadar çok milletvekili çıkarsa o kadar avantajlı. Biz, Metin Kılıç'ın kazanma olasılığını daha yüksek görüyoruz. O yüzden bu bölgedeki bütün seçmenlere Metin Kılıç'a oy vermeleri için çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.

'METİN ABİNİN ADAYLIĞI ÇERKESLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'
Bilge Eken, Metin Kılıç'ın çalışmalarına katılan Çerkes gönüllülerden biri. Ev gezmeleri, seçim bürosu açılışları ve diğer çalışmalara katılan Eken, abi diye hitap ettiği Metin Kılıç'ın Ankara 3. bölgeden birinci sıra milletvekili adayı olmasının Çerkeslerde yarattığı heyecana işaret etti. Yeşil Sol Parti'den aday gösterilen Metin Kılıç'ı, "Çerkes halkları için ilk kez Çerkes kimliğiyle bir aday gösterilmiş oldu" sözleriyle destekleyen Eken, "Bu, Çerkesler için çok önemli" diye vurguladı.

Yeşil Sol Parti'nin halklara verdiği değere, özgürlük, barış, birlikte yaşam mücadelesine işaret eden Eken, Yeşil Sol Parti'nin tüm halkların kendilerini ifade edebildiği tek parti olduğunu vurguladı. Bunu çok önemsediğini söyleyerek, "Metin abiyi Mecliste görmek istiyorum. Bütün halkların, Çerkeslerin özgürlüğü, hakları için mücadele edeceğine sonuna kadar inanıyor ve güveniyorum ona" diye konuştu.