25 Eylül 2024 Çarşamba

Çepni'den Soylu'ya: Alevilere yönelik saldırıların üstü mü örtülmek isteniyor?

HDP İzmir Milletvekili Çepni, Soylu'ya yönelttiği sorularla son dönemde artarak devam eden Alevilere yönelik nefret içerikli saldırıları Meclis'e taşıdı. Çepni, "Alevilere yönelik saldırıların son bulması için ne tür tedbirler alınmaktadır? Hükümetinizin bu konuda ne gibi çalışmaları vardır?" dedi.

Alevilere yönelik saldırılar sürüyor. İzmir'in Gaziemir ilçesine bağlı Yeşil Mahallesi'nde 25 yıldır yaşayan Alevi ailenin evinin duvarına "Defol Alevi" yazılarak çarpı işareti konuldu. 

Evine yapılan ayrımcı, ötekileştirici, kin ve nefret içeren yazılamayı fark eden Bayram Şenel, karakola giderek şikayette bulundu ancak olay yerine gelen polisler suçluları yakalamak yerine "Sarhoşların işidir" diyerek aileyi geçiştirdi. Ailenin iddiasına göre belediye başkan yardımcısı daha önce "Elimde olsa hepinizin evlerini yıktırırız" demiş daha sonra da mahalleye su getirilmesi ve yol yapılması talebiyle görüşmek için belediyeye gelen Bayram Şenel ve oğluna saldırttı. 

Yine İzmir'de Mart 2019 tarihinde benzer olay yaşanmıştır. İzmir'in Bayraklı ilçesine bağlı Yamanlar mahallesinde Alevilere ait altı eve işaret konulmuş, olay yerine polisler işaretleri silerek konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. 

Alevlere karşı işlenen bu tür suçlarda gerekli soruşturmanın yapılmamasının, olayı gerçekleştirenlerin yakalanıp gerekli cezaları almamaları toplumda büyük gerginlik yaptığına dikkat çeken Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, devletin farklı illerde her geçen gün artarak meydana gelen ve sistematik hal alan tehdit ve saldırılara karşı, eşit yurttaşlık anlayışı ile Alevilerin can ve mal güvenliğini korumakla, infial yaratacak bu tür olaylara karşı gerekli önlemleri almak ve olayları önlemekle yükümlü olduğunu vurguladı. 

HDP Milletvekili Çepni, Alevilere yönelik ötekileştirici ve nefret içeren saldırılara karşı Adalet ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. Çepni'nin Soylu'ya yönelttiği sorulardan bazıları şöyle: 

-Polisin, olayın çocuklar ya da sarhoşlar tarafından yapıldığını iddia etmesinin gerekçesi nedir? Olayın üstü mü kapatılmak istenmektedir? Yasal olarak sorumluluğu olmayan kişilere suçun yüklenmesi, gerçek suçlularının aranmasının önünde engel teşkil etmemekte midir? Bu konuda bakanlığınızın bir araştırması olacak mıdır?

- Evi işaretlenen Bayram Şenal'in 'Belediye başkan yardımcısı daha önce 'Elimde olsa hepinizin evlerini yıktırırız' demişti. İkinci dönemde de 10-15 kişiyle oğlum ve benim üzerime saldırdılar, bizi darp ettiler. Rapor da var, karakoldan tutanağımız da var. Tek şüphelendiğim kişi o. Belediyeyle tartışmamızdan sonra bu olay oldu' iddiasıyla ilgili gerekli inceleme yapılmakta mıdır?

- Polisin detaylı araştırma yapmadan duvardaki işaretleri sildirdiği iddia edilmektedir. Polisin gerekli araştırma yapmadığına dair iddialar doğru mudur? Bu konuda bakanlığınıza kaç şikayet gelmiştir? Bakanlığınız bu konuda ne gibi çalışmalar yürütmektedir? 

- Alevilere yönelik saldırıların son bulması için ne tür tedbirler alınmaktadır? Hükümetinizin bu konuda ne gibi çalışmaları vardır?