25 Eylül 2024 Çarşamba

Çepni: Veto manipülasyon, termik santralleri kapatsın

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Çepni, Erdoğan'ın termik santrallere baca takılmasına ilişkin düzenlemeyi veto etmesinin oluşan tepkiyi yumuşatmak amaçlı olduğuna dikkat çekti. AKP'nin politikaları sonucu doğa talanının hala sürdüğüne vurgu yapan Çepni, Saray'ı manipülasyon yaratmaktan vazgeçmesi ve termik santralleri kapatması yönünde uyardı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tepkilerin ardından fabrika bacalarına filtre takılmasını erteleyen düzenlemeyi veto etti. AKP/MHP milletvekillerinin oylarıyla geçen hafta Meclis'te kabul edilen torba yasa içerisinde yer alan düzenleme iel 15 termik santrale baca filtresi takılması için verilen süre 2,5 yıl uzatılmıştı.

Çevre örgütlerinin yoğun tepkisine neden olan oylama sonrası, Saray "çevre hassasiyeti" iddiasıyla madde 50'yi veto ettiğini duyurdu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, ETHA'ya yaptığı değerlendirmede Erdoğan'ın bu hamlesini yeni bir kandırmaca ve oluşan tepkileri yumuşatma olarak yorumladı.

Düzenlemenin geçen hafta oylandığını ve oluşan yoğun tepkileri hatırlatan Çepni, "Öncesinde de ekoloji örgütleri ve halk bu konuda tepkilerini ortaya koydu. Hatta 100 bin imza getirdiler Meclis'e. Buna rağmen Meclis'te büyük bir hevesle iki parti -ki hatta bu partilerin içerisinde ilk başta karşı çıkan vekiller de oy verdi- şirketlere zehirleme izni çıkardı. Bunu da şirketlerin düzenlemeyi yapacaklarını taahhüt etmeleri üzerine verdi" dedi.

'İKLİM KRİZİNİN EN TEMEL SEBEBİ TERMİK SANTRALLER ŞUAN ÇALIŞIYOR'
"Biz vetoyu termik santrallerin doğaya ve insana verdiği zararları ortadan kaldıran bir veto olarak görmüyoruz" diyen Çepni, "Termik santraller şuan çalışmaya devam ediyor. Baca düzenlemesi zaten ömürleri dolmuş eski santraller açısından dahi tümüyle tahribatı ortadan kaldıran bir düzenleme olmaktan uzak. Biz başından itibaren termik santrallerin tümüyle kapatılmasını söyledik. Çünkü termik santraller küresel iklim krizinin temel kaynaklarından en temel sebeplerinden biridir. Fosil yakıtlar içindeki temel etkenlerden biridir derken baca takılırsa bu sorun olmaktan çıkar demiyoruz" ifadelerini kullandı.

'DÜZENLEMENİN VETO EDİLDİĞİ BUGÜNLERDE DOĞA TAHRİBATI SÜRÜYOR'
Termik santrallere hali hazırda baca takılsa küresel ısınmanın temel sebeplerinden olduğuna vurgu yapan Çepni, şöyle devam etti: "İktidar manipülasyondan, oyun oynamaktan, halkı kandırmaktan vazgeçmeli. İklim krizi açısından kendilerinin ifade ettiği gibi, 'bu konuda yükümlülükleri yerine getireceğiz' ifadelerine uygun davranan yükümlülüklerine yerine getirmeli. Termik santraller kapatılmalı, ormanlar korunmalı. Bu konuda Paris Anlaşması'nın onaylanması sağlanmalıdır Meclis'te. Düzenlemenin veto edildiği bugünlerde doğa tahribatı sürüyor, maden şirketlerine yeni ruhsatlar verilmeye devam ediyor, inşaatlar sürüyor. Dolayısıyla çok kapsamlı bir doğa tahribatı ve enerji şirketlerinin enerji ihtiyacı var adı altında önlerinin açılması politikası sürüyor. Dolayısıyla Saray'ın vetosu sorunları çözmekten ziyade yeni bir kandırmaca, tepkileri yumuşatmaya çalışan bildiğimiz klasik Saray politikalarıdır."