1 Ekim 2024 Salı

Çepni: Karadeniz halkı AKP'ye karşı emeğini savunmaya devam edecek

HDP Milletvekili Murat Çepni, Karadenizli çay üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak, çay üretiminde sermayeden yana politikalara karşı emekçilerin taleplerini sahiplendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayla çay üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti.

Çay ve çay üreticilerinin yaşadığı sorunların yeni olmadığını belirten Çepni, periyodik olarak çay üretiminin tasfiye edilmeye çalışıldığını kaydetti. 1984 yılında çıkarılan yasayla sektöre özel şirketlerin girdiğini ve ÇAYKUR'un payının sistematik olarak azaldığını hatırlatan Çepni, 2016'ya kadar her yıl 80 milyon TL kar eden ÇAYKUR'un 2017 sonrası 600 milyon TL zarar ettiğini ifade etti.

Zararın birinci sebebinin 2017'de ÇAYKUR'un Varlık Fonu'na teslim edilmesi olduğunu dile getiren Çepni, "AKP, uluslararası tekellerin Türkiye'deki temsilcisi olduğu için, şirketler ne talep ediyorsa AKP-şirketler koalisyonu da emeğin sömürüsü, doğanın talanı, tarımın yok edilmesi pahasına bu talepleri emir telakki ediyor" dedi.

Dünyada kişi başına en çok çayın tüketildiği ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Çepni, ÇAYKUR'a hiçbir yatırım yapılmadığını, üreticiye katkı sağlanmadığını, eskiyen çay bahçelerinin yenilenmediğini dile getirdi. AKP'nin kota ve kontenjan politikasıyla çiftçileri özel şirketlere çalışmaya zorladığını ifade eden Çepni, bu nedenle 9 TL olması gereken taban fiyatın 6,70 TL olduğunu söyledi.

"Gübre fiyatları yüzde 300 arttı, girdi fiyatları arttı, her türlü gider çoğaldı; aynı zamanda, Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan ekolojik kırımın da yarattığı verimsizlik üstüne binince çay üreticisinin zaten beli bükülmüştü. Çiftçi yok pahasına özel şirketlere mecbur kaldı" ifadelerini kullanan Çepni, ülkenin yeniden çayda ithalatçı konumuna düştüğünü vurguladı.

12 Mayıs günü Trabzon, Artvin ve Rize'den çay üreticilerinin Rize'deki ÇAYKUR önünde yapacakları eylemin yasaklanmasına tepki gösteren Çepni, çay üreticilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı: "Kota ve kontenjan kaldırılmalıdır. Özel sektörün taban fiyatın altında çay alması yasaklanmalıdır. Gübre fiyatları düşürülmelidir, gübrede KDV sıfırlanmalıdır." 

Çepni, bu taleplerin takipçisi olacaklarını söyleyerek, şöyle devam etti: "AKP'yi bir kez daha uyarıyoruz. Halkın, köylünün taleplerini duyun; uluslararası şirketlerin, İngiliz çay tekellerinin taleplerini değil, üretici çay emekçilerinin taleplerini dinleyin. Karadeniz bir oy deposu değildir, Karadeniz'i zehirlediniz ama bundan sonra Karadeniz halkı size karşı kendi emeğini korumaya ve savunmaya devam edecektir. AKP'nin Karadeniz'i ne yaptığını; doğasını, yaylalarını, derelerini, sularını nasıl katlettiğini, nasıl turizm şirketlerine peşkeş çektiğini herkes biliyor. Şimdi de sıra çayda ve fındıkta; fındığı da İtalyan şirketlerine peşkeş çektiniz, çayı da bitirmeye çalışıyorsunuz. Siz İngiliz çay tekellerinin temsilcisisiniz."