7 Ekim 2024 Pazartesi

Çepni: Hırsızlık ve yolsuzlukta Türkiye dünya birincisi 

Meclis Genel Kurul'da konuşan HDP Milletvekili Çepni, hırsızlık ve yolsuzlukta Türkiye'nin dünyada birinci olduğunu kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, iktidarın hırsızlık ve yolsuzluklarına dikkat çekti .

Türkiye'nin yüzde 1'i ülke servetinin yüzde 42,5'na yani 836 bin 143 kişinin neredeyse ülke servetinin yarısına sahip olduğunu belirten Çepni, asgari ücret 2 bin 825 TL iken, 4 kişilik ailenin açlık sınırının 3 bin 472 TL olduğunu ve yoksulluk sınırının 11 bin 863 TL olduğunu söyledi. 

Açlık ve yoksulluk altında bu ülkenin ezilenlerin, yoksulları, işçi sınıfı ve emekçileri inim inim inlerken, ortada bir rant düzeni olduğunu ve bu düzende yer alanlara yönelik son on yılın vergi ve borç indirimlerine dikkat çeken Çepni, beşli çete olarak bilinen Kolin'n 36 kez, Kalyon'un 19 kez, Limak'ın 19 kez, Makyol'un 24 kez, Cengiz'in 30 kez bu indirimlerden faydalandığının altını çizdi. 

Türkiye'nin hırsızlık ve yolsuzlukta dünyada birinci sırada olduğunu dile getiren Çepni, şöyle devam etti: "Düşünün ki bu süreçte lime lime her taraftan rant, uyuşturucu, para trafiği, her türlü rezilliğin ve kepazeliğin ortaya serildiği koşullarda bu Bakan susuyor, bütün yetkililer susuyor; şu anda 'Görmedim, duymadım, bilmiyorum' oynamaya çalışıyorlar. Peki, bu bakanlar ne yapıyorlar? Bu bakanlar kendi pozisyonlarını korumak için ezilenlere, HDP'ye saldırmayı temel bir politika olarak belirlemişler. Evet, biz buradan tekrar soruyoruz; Şimdi, Süleyman Soylu kendi koltuğunu korumak ve savaş hukukunu işletmek için bu ülkede itiraz eden herkese; Kürt halkına, sosyalistlere, devrimcilere, kadınlara her gün tehditler savuruyor ve her gün işkence yapıyor. Bunu yapan kişi aynı zamanda, bütün bu pislikleri de büyük bir vatanseverlik edebiyatı altında yapıyor. Demek ki neymiş? O efelenmelerinin hepsinin altında yatan temel şey bu rant ve soygun düzeninin korunmasıymış.

Demek ki neymiş? O 'Oh! Oh!' çekmelerinin sebebi hırsızlıkların gizlenmesiymiş. Evet, ortaya çıkıyor. Süleyman Soylu diyor ki televizyon kanalında; 'Bir milletvekili 10 bin...' Tam telaffuz edemiyorum. '10 bin dolar maaş alıyor.' Okumayı biliyorum fakat telaffuz edemiyorum. Bizim öyle rakamlarla işimiz yok, siz çok iyi bildiğiniz için çok rahat söylüyorsunuz.  Şimdi, 10 bin dolar maaş aldığını söylüyor fakat bu Bakan kim olduğunu hâlâ söylemiş değil."