30 Eylül 2024 Pazartesi

Çepni: Deniz Poyraz katliamının siyasi olduğunu biliyoruz

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, ırkçı faşist tetikçi Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz'ın ölümsüzleşmesinin birinci yılı öncesi tüm halkı ve demokrasi güçlerini dayanışmayı büyütmeye ve katliamın tüm sorumlularından hesap sormaya çağırdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili Murat Çepni, TBMM Genel Kurulu'nda Deniz Poyraz katliamının 1'inci yıldönümü öncesi herkesi 17 Haziran'da yapılacak anmaya çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik düzenlenen saldırıda ırkçı faşist tetikçi Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz için bir yıldır mücadele ettiklerini dile getiren Çepni, katliamın göz göre göre gerçekleştiğini hatırlattı. Tetikçi Gencer'in aylarca HDP İzmir il binasında keşif yaptığını, Suriye'ye götürülerek TSK silahlı ve üniformalı fotoğraflar çektirdiğini, sosyal medya hesabından tehditler savurduğunu ve katliamdan önce 27 kez İzmir Emniyet Müdürlüğü'nü aradığını hatırlatan Çepni, bütün verilere rağmen derinlikli bir araştırma yapılmamasına tepki gösterdi. 

Katliam anına ilişkin kamera görüntülerinin incelenmediğini ve katliam sonrasında olay yerinde herhangi bir inceleme yapılmadığını kaydeden Çepni, "Daha da ilginç olan bir durum var: Bu katil gözaltında telefonunu başka birine yönlendirmiş fakat bu yönlendirdiği kişiyle ilgili de herhangi bir araştırma yapılabilmiş değil. Katili 'Adın ne ağabeyciğim' diye karşılayan bir polis teşkilatı var ve katil son bir yılda düzenli olarak taksi kullanmış ve düzenli olarak da lüks otellerde konaklamış yani katile katliam öncesinde rehabilitasyon imkânları sunulmuş" ifadelerini kullandı.

Bütün bu verilerin büyük emek harcayan avukatların ısrarlı çabalarıyla ortaya çıktığına dikkat çeken Çepni, emniyet ve mahkeme tarafından delillerin yok sayıldığını dile getirdi. HDP ve Kürt halkına dönük organize bir siyasi katliamın bireysel bir husumet olarak sunulmaya çalıştığını ifade eden Çepni, "4'üncü mahkeme 18 Temmuzda gerçekleşecek ve biz şunu çok net olarak biliyoruz, katili tanıyoruz, katilin arkasındaki güçleri de çok iyi tanıyoruz ve bütün bu süreçte de bunun devlet içerisinde organize edilmiş bir katliam olduğunu net olarak söylüyoruz" dedi.

17 Haziran'da katliamın 1'inci yıl dönümünün HDP İzmir il binasında ve Poyraz'ın mezarı başında anılacağını söyleyen Çepni, tüm İzmir halkını ve demokrasi güçlerini faşizme karşı mücadeleyi yükseltmeye, dayanışmayı büyütmeye ve katillerden hesap sormaya çağırdı. 

Çepni, iktidarın katillerden, hırsızlardan, işkencecilerden ve çetecilerden kendine beka kurmaya çalıştığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Biz buna itiraz ediyoruz ve bu katliamların bir devlet konseptinin sonucu olduğunu biliyoruz. Biz burada 'Katliamlardan hesap sormak gerekir' derken de bu anlamda emek mücadelesini, özgürlük mücadelesini, demokrasi mücadelesini büyütme çağrısı yapıyoruz. Deniz Poyraz, bizim en sevdiğimiz, canımızdı; Deniz Poyraz, bizim en güzelimizdi ama dünyanın en çirkin, en katil, en korkak, en aşağılık kişisi tarafından katledildi. Tıpkı Kobani'de dünyanın en güzel kadınlarının dünyanın en çirkinlerini yendiği gibi bu katilleri de bu katillerin beslendiği düzeni de yerle bir edeceğiz."