24 Eylül 2024 Salı

Çepni: Adalet Bakanlığı Soma davasında müdahil oldu mu?

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, 301 maden işçisinin ölümünden sorumlu olan Can Gürkan'ın kısa tutukluluğun ardından serbest bırakıldığını hatırlattı, Adalet Bakanı Gül'e, "Bakanlığınız Soma maden faciası davasında müdahil olmuş mudur?" diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasında Can Gürkan'ın tahliyesiyle sonuçlanan karara ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle MEclis'e soru önergesi verdi. 
 
Çepni, 13 Mayıs 2014’te Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, vardiya değişimi sırasında meydana gelen ve elektrik ekipmanlarının sebep olduğundan şüphelenilen yangın sonrasında 787 işçi patlama sırasında yeraltında kaldığını, bu işçilerden 301'inin de yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
 
İzmir Bölge Mahkemesi 14. Ceza Dairesi'nin "maden ocağında gerekli proje ve planlama ile yeterli alt yapı oluşturulmadan, uygun nitelikte ekipmanlar temin edilmeden, yeterli havalandırma ve nakliye sistemi kurulmadan, işçilere gerekli eğitimler verilmeden, gerekli risk değerlendirmeleri ve denetimleri yapılmadan aşırı üretime geçilmesi ve olayın meydana gelmesinden sonra da soğukkanlı bir kriz yönetimi oluşturulup tahliyeler sağlanamadığından" dolayı 5 tutuklu sağına verilen 15 ila 22 yıl 6 ay arasında değişen cezaları onayladığı hatırlatıldı. 
 
15 yıl hapis cezası verilen şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan'ın ise yurt dışı yasağı ile tahliye edildiğini hatırlatan Çepni, kararla katliamın basit bir iş kazasına dönüştürüldüğünü, bunun aileler başta olmak üzere toplumun tepkisine neden olduğunu kaydetti. 
 
"Sosyal medya" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" gibi basit davalarda uzun tutuklukların yaşandığını hatırlatan Çepni, 301 kişinin ölümünden sorumlu olan bir kişinin kısa sürede tahliye edilmesinin ayrı bir hukukun işletildiğini göstergesi olduğunu söyledi, "İzaha muhtaçtır" dedi.
 
Çepni,  Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi:
 
-Bu tür katliama neden olacak iş cinayetlerinin engellenmesi ve sorumlularına gereken cezaların verilerek kamu vicdanının rahatlaması için bakanlığınızın ne tür çalışmaları vardır?
 
-Bakanlığınız,  Soma maden faciası davasına müdahil olmuş mudur?
 
-İşverenin alabileceği en az cezayı almasının gerekçesi nedir? Soma’da yaşanan faciada iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan, uygulatmayan sorumluların cezasızlık anlayışı ile serbest bırakılması Hukuk Devletinin temelini oluşturan Kanunlar Karşısında Eşitlik İlkesini ihlal etmiş midir?  
 
-Toplumda büyük yara açan kararı veren mahkeme heyeti hakkında bakanlığınız inceleme başlatacak mıdır?"