1 Ekim 2024 Salı

Çepni: 766 maden arama ve işletme ihalesi için bu alanlar kimler tarafından belirlendi?

HDP İzmir Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu üyesi Çepni, Türkiye'de on binlerce maden işletmesi varken 766 yeni maden sahasının arama ve işletme için ihaleye açılmasına yönelik Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı'na "766 maden arama ve işletme ihalesi için bu alanlar kimler tarafından belirlendi?" diye sordu.

Türkiye genelinde on binlerce maden işletmesi bulunmasına karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından birçok kentte 766 yeni maden sahasının arama ve işletme için ihaleye açılacağına yönelik tepkiler sürüyor.

Ağustos 2020 sonunda ihaleleri yapılacak alanlardaki maden grubunun tamamına yakını sodyum, potasyum, lityum, kalsiyum, magnezyum, klor, nitrat, iyot, bor tuzları gibi endüstriyel hammade, linyit, taş kömürü, uranyum, toryum, radyum gibi enerji hammaddeleri ve altın, gümüş, platin, bakır, kurşun, çinko, demir, manganez, krom, kalay, titan ve alüminyum giib metalik maddelerin yer aldığı IV. grup maden başlığı altında.

'BİNLERCE YILDA OLUŞAN EKOSİSTEMİ YOK ETMEKTEDİR'
2004 yılında değiştirilen Maden Yasası'nın ardından kontrolsüz bir şekilde artan madencilik faaliyetleri çevreye, doğaya, ormanlara, su kaynaklarına, tarım ve hayvancılık alanlarına, tarihsel ve turistik alanlara, yaşam alanlarına, canlı ve insan sağlığına telafisi imkansız zararlar vermekte, küresel iklim krizlerine nede olmakta, binlerce yılda oluşan ekosistemi de yok etmektedir.

Özellikle Covid-19 salgını döneminde iklim krizinin, ekolojik tahribatların neden olduğu toplumsal ve ekonomik sonuçların ortada olmasına rağmen, hükümet birçok bölgede doğayı sınırsızca kullanarak, rant projeleri ile yerli ve yabancı sermayenin kullanımına sundu.

HDP MİLLETVEKİLİ ÇEPNİ'DEN SORU ÖNERGESİ
Demokratik kitle örgütleri ve ekolojistlerin maden sahalarıyla Türkiye'nin delik deşik edilmesine karşı tepkilerini sürdürürken, HDP İzmir Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. HDP Milletvekili Çepni'nin yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle:
Maden arama ve işletme için ihale edilecek bu alanlar kimler tarafından, ne şekilde belirlenmiştir?
Maden ocaklarının işletmeye açılması ve işletilmesi sırasında çevreye, ormanlara, tarım alanlarına, su kaynaklarına, yerleşim alanlarına, tarihi ve doğal alanlara vereceği zararlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı. İlgili kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşarı ile işbirliği yapılmış mıdır? Bu kurumlardan görüş alınmış mıdır?
Sosyal devlet olmanın gereği ile birkaç maden şirketinin çıkarlarına karşın maden projelerinin yapılacağı illerdeki milyonlarca kişinin çıkarına olacak şekilde bu maden arama ve işletme faaliyetlerini iptal etmeyi düşünüyor musunuz?