23 Eylül 2024 Pazartesi

Cemal Tanhan için açıklama: Yaşam hakkı ihlal edildi

Ölümün eşiğinde tahliye edilen ve tedavi gördüğü hapishanede yaşamını yitiren Cemal Tanhan için açıklama yapan İHD Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, "Ölümün kıyısına geldiğinde verilen infaz erteleme kararı; Cemal Tanhan'ın hapishane yaşamını kaybettiği, yaşam hakkının ihlal edildiği gerçeğini değiştirmeyecektir. Hapishanelerde hasta mahpusların ayrımcı uygulama tabi tutulmasını, yaşam haklarının ihlal edilmesini kabul etmiyoruz" dedi.  

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren ağır hasta tutsak listesinde yer alan Cemal Tahnan için açıklama yaptı.

Dernek binasında düzenlenen açıklamada metni Nuray Çevirmen okudu. Tanhan'ın 4 Aralık'ta Eskişehir şehir hastanesine sevk edildiğini ve yoğun bakımda hayatını kaybettiğini belirten Çevirmen, "1955 doğumlu olan ve 29 yıldır hapiste tutulan Cemal Tanhan'ın yaşadığı süreçler, hasta mahpusların yaşam haklarının nasıl engellendiğinin göstergelerinden biridir. Tahliye edilmesine bir yıldan daha az bir zaman kalmıştı ve sağlık durumunun ağırlaşması üzerine çeşitli tarihlerde kurumuza sağlık durumuna dair bilgiler iletmişti. İnsan hakları Derneği olarak yalnızca 2023 yılı içerisinde 4 kez, tahliye edilmesi ve sağlık hakkına erişimin önündeki engellerin kaldırılması için ilgili kurumlara başvurularda bulunduk. Ancak bu başvurularımız sonuçsuz kaldı ve zamanında tahliye edilmedi" dedi.

'BAŞVURUSUNUN ARDINDAN 4 AY SONRA KAN TAHLİLİ YAPILDI'
Tanhan'ın 2022 yılı sonuna doğru durumu kötüleştiğinde, bulunduğu kuruma başvuru yaptığını ancak 4 ay sonrasında kan tahlilleri yapıldığını aktaran Çevirmen, "Kan tahlillerinde, birçok değerde anormallikler çıkmış, o dönemde ayaklarından başlayan şişlikler nedeniyle kardiyolojiye sevk edilmiş ve 6 Aralık 2022 tarihinde yatışı yapılarak 2 gün yoğun bakımda tutulduktan sonra hapishaneye geri gönderilmiştir.  Cezaevi idaresi tarafından resen başlatılan işlemler sonucunda Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi tarafından 20 Aralık 2022 tarihli bir heyet raporu düzenlenmiş ve bu rapor, hastane tarafından Bolu Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmiştir. Düzenlenen raporda 'Hipertansiyon, Perikardiyal Effüzyon, Mitral Kapak Yetmezliği, İşitme Kaybı, Miyopi, Astigmatizma, Psödofaki, Katarakt teşhisleri konulmuş ve ayakta tedavi görmesini gerektirir bir rahatsızlık olduğu, İnfazına infaz kurumunda devam etmesi gerektiği, infaz kurumunda hayatını yalnız devam ettirebilir' şeklinde düzenlenmiştir. Oysa Cemal Tanhan bu rapor verilirken yanındaki arkadaşlarının desteği ile yaşamını devam ettirebiliyordu. 2023 Şubat ayı başlarında acil olarak hastaneye sevki yapılarak tekrar yoğun bakıma alındı, kısmi bir iyileşme yaşamış olsa da hala oda arkadaşlarının desteği ile yaşamına devam etmek zorundadır. Bu süreçte, sağlık sorunları nedeni Savcılığa yapmış olduğu başvuru ile 27 Şubat 2023 İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiştir. Sağlık durumunun çok kötü olduğu bu dönemde dahi elleri kelepçeli olarak, ring aracı ile eziyet dolu bir yolculukla Adli Tıp Kurumuna götürülmüş ve yine aynı eziyet verici koşullarda geri getirilmiştir" ifadelerini kullandı.

'HAPİSHANEDE KALABİLİR RAPORUYLA TAHLİYESİ ENGELLENDİ'
Adli Tıp Kurumu tarafından 05 Nisan 2023 tarihinde verilen raporda pek çok tanı konulmasına ve yaşamını başkalarının desteği ile devam ettirebiliyor olmasına rağmen "Hapishanede kalabilir" şeklinde rapor düzenlenerek Tanhan'ın tahliyesinin engellendiğine dikkat çeken Çevirmen, şöyle devam etti: "Cemal Tanhan'ın ilerleyen süreçlerde durumu daha da kötüleşti. Aşırı derecede kilo verme, el ve ayaklarda şişkinlik, zaman ve mekan kavramlarını yitirme, konuşmada güçlük, hareket kabiliyetinde azalma meydana gelmiş ve yatağa bağımlı bir şekilde yaşamak zorunda kalmıştır. Aile tarafından yapılan ziyarette ise, yakınlarını tanıyamadığı ve konuşamadığı ifade edilmiştir. Yine aynı hapishanede bulunan arkadaşları tarafından da durumunun daha da ağırlaştığı ve acil olarak tahliye edilmesi gerektiği kurumuza aktarılmıştır. Felç geçirmesi ve durumunun daha da ağırlaşması üzerine acil olarak 23 Ekim 2023'te İzzet Baysal Devlet Hastanesine kaldırılmıştır. Burada tedavisi yapılamadığından, 27 Ekim'de Eskişehir Şehir hastanesi Genel Cerrahi Bölümüne sevk edilmiştir. Kurumumuz tarafından da acil kodlu olarak tahliye edilmesi için tekrar başvurular yapıldı. Eskişehir'de hastanede yoğun bakımda iken 6 Kasım'da infazı ertelendi ancak artık sağlığı geriye dönülemeyecek evreye gelmişti ve 13 Kasım'da entübe edildi. Doktor tarafından; kanserin tüm vücuduna yayıldığı, bağışıklık sisteminin çöktüğü, bünyesinin çok zayıf olduğu ve yaşama şansının olmadığı ifade edilmiştir."

'YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ'
Zamanında tedavisi ve tetkikleri yapılmayan, kanser teşhisi konulmayan gerek İzzet Baysal Devlet Hastanesi gerekse Adli Tıp Kurumu tarafından "Hapishanede Kalabilir" şeklinde rapor verilerek tahliyesi engellenen Cemal Tanhan'ın 4 Aralık'ta hayatını kaybettiğini söyleyen Çevirmen, "Ölümün kıyısına geldiğinde verilen infaz erteleme kararı; Cemal Tanhan'ın hapishane yaşamını kaybettiği, yaşam hakkının ihlal edildiği gerçeğini değiştirmeyecektir. Hapishanelerde hasta mahpusların ayrımcı uygulama tabi tutulmasını, yaşam haklarının ihlal edilmesini kabul etmiyoruz. Buradan tekrarlamak istiyoruz. Hasta mahpuslar acilen tahliye edilmelidir. İnsan Hakları Derneği olarak hasta mahpusların yaşam haklarının korunması, sağlığa erişim haklarının sağlanması ve ayrımcı infaz sistemine son verilmesi için mücadeleye devam edeceğimizi de ifade etmek istiyoruz" dedi.