23 Eylül 2024 Pazartesi

'Celalettin Can derhal serbest bırakılsın'

78'liler Derneği Sözcüsü hasta tutsak Celalettin Can'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Can'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 479'uncu haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eylemde "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

Marmara 5 No'lu L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 78'liler Derneği Sözcüsü hasta tutsak Celalettin Can'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Nuray Çevirmen, Can'ın KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'yle dayanıştığı için tutuklandığını hatırlattı. "En fazla 5 gün cezaevinde yatacağı söylenen Can, Metris Kapalı Hapishanesi'ne götürüldü. Metris'ten de Marmara 5 No'lu L Tipi Cezaevi'ne sevk edildiği süreçte kendisine su dahi verilmedi" diyen Çevirmen, Can'ın birçok kronik rahatsızlığının bulunduğunu ifade etti.

Can'a 2018'de prostat kanseri teşhisi konulduğunu, geçmişte mide kanaması ve kalp ameliyatı geçirdiğini hatırlatan Çevirmen, Can'ın nefes darlığı, bronşit ve tansiyon hastalıkları da bulunduğunu söyledi.

"Bu hastalıktan dolayı sürekli ilaç kullanmak ve sürekli olarak doktor kontrolü altından bulunmak zorundadır. Hastaneye gittiğinde doktor tarafından 'acilen ameliyat olman gerekiyor, kalbin zorlanıyor, yaşamsal risk altındasın' denilmiştir. Bu konuda doktor tarafından rapor yazılmış ve iki kez Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiştir. Adli Tıp Kurumuna sevk edildiğinde, sabah 06.00'dan, akşam 18.00'a insanlık dışı koşullarda tutularak ne yiyecek ne de su verilmiştir" diyen Çevirmen, Can'ın ayrıca uyku apnesi nedeniyle CPAP cihazı kullandığını ancak hapishanede bu cihazın kendisine verilmediğini söyledi.

Can'ın 29 Eylül'de rahatsızlanarak ranzaya başını vurduğunu ve düştüğünü dile getiren Çevirmen, "Gece olduğu için ambulans çağırmak istememiş ancak sabah kalktığında göğüs ve kolunda ağrı ve uyuşma hissettiğinden Marmara Hapishane kampüsündeki hastaneye kaldırılıyor. Oraya götürülürken elleri kelepçelenmiştir. Tetkikler yapılırken doktorların paniklediğini, sorduğu sorulara da cevap verilmediğini aktarmıştır. Kampüs hastanesinde elektro çekilip, serum takılmış ve 3 saat müşahede altında tutulmuştur" dedi.

Çevirmen, "Denetimli serbestlik hakkı olmasına rağmen bu hakkı kullandırılmayan ve cezaevinin olumsuz koşullarından dolayı da sağlık durumu gittikçe ağırlaşan Celalettin Can'ın bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.