1 Ekim 2024 Salı

Çay üreticileri yasağı tanımayarak talepleri için yürüdü

Yasağı tanımayan çay üreticileri Rize'ye yürüdü, taleplerini sıraladı. 

Çay hasadı öncesi bir araya gelerek 7 talep açıklayan ve bu talepleri içeren dilekçelerini bir ay süren bir imza kampanyasının ardından Çaykur Genel Müdürlüğüne teslim etmek isteyen Doğu Karadenizli çay üreticileri Hopa ve Of'ta yaptıkları basın açıklamalarının ardından Rize'ye doğru yola çıktı.

Çay üreticileri yaş çay taban fiyatının 9 TL olmasını ve üreticinin desteklenerek özel sektöre mahkum edilmemesini istedi.

Artvin'in Borçka, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Rize'nin merkez ve Fındıklı, Pazar, Hemşin, İkizdere ilçeleri, Trabzon'un Of ilçesi ve Giresun'dan çay üreticilerinin katıldığı Çay Üreticileri Meclisi Çalışması bölge çapında ses getirmiş, Rize Valiliği de imzaların teslim edileceği gün olan 12 Mayıs'ta kentte eylem yasağı ilan etmişti.

Yasağı tanımayan çay üreticileri Hopa ve Of'ta basın açıklaması yaparak yürüyüşe geçti. Polis Doğu Karadeniz hattında yoğun önlemler alarak kitlesel bir yürüyüş yapılmasını engellemeye çalıştı.

Rize'nin Fındıklı ilçesinde kampanya yürütücülerinden Şenol Terzioğlu imza toplarken gözaltına alınır ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Kemalpaşa'dan harekete geçen yürüyüş kolu önce Hopa'ya, sonra da Arhavi'ye uğradıktan sonra Fındıklı'da bir süre polis tarafından durduruldu. Görüşmelerin ardından çay üreticileri araçlarla Rize Çaykur Genel Müdürlüğüne hareket etti.

Çaykur Genel Müdürlüğüne giderek imzaları sunan heyet, Valiliğin yasak kararının çay üreticilerinin taleplerini Çaykur'a iletmesine engel olamayacağını belirtti. Çaykur Genel Müdürlüğü çıkışında da polisin görüntü almasını engellediği basın mensuplarına seslenen Çay Üreticileri Meclisi Çalışması temsilcileri "Mücadelemiz devam edecek, yine geleceğiz" dedi.

"Biz çay üreticilerinin önünde iki tercih var: Ya toprağımıza, geleceğimize sahip çıkacağız ya da tüccarların insafında bir gelecek süreceğiz. Tercihimiz de kaderimiz de ortaktır. Sadaka değil alın terimizi istiyoruz" diyen çay üreticilerinin talepleri şöyle:
🔹 "Yaş çay taban fiyatı uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı 9 TL, organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olmalıdır.
🔹 Çay gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı üretici enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.
🔹 Çay üreticisi özel sektör karşısında korunarak taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.
🔹 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan yaş çay yasa tasarısı geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.
🔹 Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.
🔹 Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.
🔹 Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır."