30 Eylül 2024 Pazartesi

Çay üreticileri bugün de sokaktaydı

Artvin Kemalpaşa'da Çay Kanunu'na karşı yürüyen çay üreticileri, "Kanun geçerse kendi çay bahçemizde sözleşmeli çiftçi olarak çalışacağız" dedi.

Çay Kanunu'nun Meclis'e sunulmasının ardından çay üreticilerinin eylemleri sürüyor. Çay üreticilerinin özel sektöre mahkum ettiği kanuna karşı bugün de eylemler Artvin Kemalpaşa'da devam etti. 

Sağlık ocağı önünde buluşan çay üreticileri, Kemalpaşa Meydanı'na yürüdü. "Emeğine, suyuna, çayına sahip çık", "AKP yasanı al başına çal" sloganlarıyla yürüyen Kemalpaşalı çay üreticileri, Kemalpaşa Meydanı'nda konuşmalar yaptı.

Karşılarında dev çay şirketlerinin olduğunu ifade eden çay üreticileri, kanunla birlikte kurulmak istenen Çay Ulusal Meclisi'nde bu firmaların temsilcilerinin ve patronlardan yana tavır alan ziraat odaları temsilcilerinin bulunduğuna dikkat çekti.

Söz alan bir çay üreticisi, kanunla birlikte çay üreticilerinin ve işçilerinin sefalete mahkum edileceğini ifade etti. Çay üreticisi "Kanun geçerse kendi çay bahçemizde sözleşmeli çiftçi olarak çalışacağız" dedi.

Bir başka çay üreticisi ise özelleştirmelere değinerek Çaykur'u da bitirmek istediklerini söyledi. Çayın kendileri için hayati öneme sahip olduğunu söyleyen üretici, şunları söyledi: "Çay çocuklarımızın okul harçlığı demektir. Çocuklarımızın düğün masrafı demektir. Çay evimizin geçim kaynağı demektir. Çay benim ve ailemin doktor ve ilaç parası demektir. Çay Doğu Karadeniz'den başka bölgelere göçü önlemek demektir."