1 Ekim 2024 Salı

Çavuşoğlu'nun 'bozkurt selamı' Uruguay'a büyükelçi atamasını erteletti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, 24 Nisan günü Uruguay'da gerçekleştirilen Ermeni soykırımı protestocularına bozkurt işareti yapmasına tepkiler sürüyor. Uruguay, Türkiye'ye büyükelçi atamayı erteledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Ermeni soykırımının yıldönümü olan 24 Nisan'daki Uruguay ziyareti sırasında soykırımı protesto eden Ermenilere sırıtarak bozkurt işareti yapmasına tepkiler sürüyor.

Kısa Dalga'nın haberine göre, Hugo Cayrús'un büyükelçiliğe ataması, sol partilerin ittifakından oluşan Frente Amplio'nun (Geniş Cephe) talebi ve tüm partilerin desteğiyle, Senato'dan döndü. Dosya, 25 vekilin tamamının oyuyla, Uruguay parlamentosunun üst kanadının Uluslararası İlişkiler Komitesi'ne geri gönderildi.

Muhalefetteki senatörlerden Liliam Keçiciyan, geçtiğimiz hafta El Pais gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Ermenistan'a eş zamanlı büyükelçi ataması yapacaklarını açıklamıştı. Keçiciyan, hem Türkiye Dışişleri Bakanı'nın bozkurt işareti yapmasının daha ayrıntılı incelenmesi, hem de Türkiye ile Ermenistan'daki büyükelçiliklerin dengeli bir şekilde ele alınması amacıyla atamayı engellediklerini söyledi.

Çavuşoğlu'nun bozkurt işareti, Uruguay'daki Ermeni cemaatinin yanı sıra Devlet Başkanı Luis Lacalle Pou ve Dışişleri Bakanı Francisco Bustillo'nun da tepkilerini çekmişti.