22 Eylül 2024 Pazar

Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü

TİP Antakya milletvekili Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü.

Gezi davasında aldığı 18 yıl hapis cezası nedeniyle tutsak edilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antakya milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararı Meclis'te okutularak Atalay'ın vekilliği düşürüldü.

AKP Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın talimatıyla kararın okutulmak istenmesine muhalefet vekilleri itiraz etti. 

"Yargı darbesi değil sandık iradesi" ve "Can Atalay'a özgürlük" dövizleri taşıyan DEM Parti milletvekilleriyle TİP ve EMEP milletvekilleri alkış ve sloganlarla kararın okunmasını engellemeye çalıştı.

CHP, kapalı oturum talep etti. CHP'nin kapalı oturum talebi kabul edildi. AKP'li Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, kapalı oturumda yer alma yetkisine sahip olmayan kişilerin TBMM Genel Kurulu'ndan ayrılmasını istedi.

Kapalı oturumun ardından Bekir Bozdağ kararın okutulmasına geçmek istedi. Vekillerin itirazı üzerine karar hakkında lehte ve aleyhte konuşmalar yapıldı. Söz alan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Sadece usulsüz değil kanunsuz bir işlem yapılıyor. Anayasa'ya aykırı bir işlem yapılıyor" dedi. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un Meclis'te olmadığını vurgulayan Baş, Bekir Bozdağ'ın kararı okutmak istemesini eleştirdi.

Bozdağ "Kararımı değiştirmedim" diyerek Yargıtay 3. Ceza Dairesinin yazısını okuttu. Vekiller kararın okunması sırasında sıralara vurdu, kürsünün önünde giderek "Can Atalay'a özgürlük" dövizleri ile itiraz etti.