22 Eylül 2024 Pazar

Can Atalay için sokağa çıktılar: İrademize sahip çıkıyoruz

Dersim ve Hopa'da bir araya gelen çok sayıda kişi Gezi korkusu süren iktidarın Can Atalay'ın vekilliğini yerel seçimler öncesi düşürmesinin oldukça manidar olduğunu kaydeti. Atalay'ın yürüttüğü mücadelelerin hatırlatıldığı eylemlerde, direnişin süreceğinin altı çizildi.

TİP Antakya Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi Dersim ve Artvin'de protesto edildi. Eylemlerde halkın Saray'dan, iktidardan, patronlardan büyük olduğu vurgulanarak birlikte mücadeleye çağrıldı.

DERSİM
TİP Dersim Örgütünün çağrısıyla , Dersim Sanat Sokak'ta, "Can Atalay'a ve Gezi tutsaklarına özgürlük" pankartıyla gerçekleşen eyleme Emek ve Demokrasi Platformu ile çok sayıda kişi katıldı. Basın metnini Ali Avcıoğlu okudu.

ARTVİN
Artvin'in Hopa ilçesinde bir araya gelen çok sayıda kişi kaymakamlık önünden Hopa meydanına yürüdü. Kısa bir açıklama yapıldı.

YİĞİT: YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ BU KARAR MANİDARDIR
Söz alan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) MYK üyesi Ebru Yiğit, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararıyla bir kez daha sandık demokrasisi denilen ucubenin sadece saray faşizminin iktidarını sağlamlaştırmak için kullanıldığının görüldüğünü söyledi. Can Atalay'a verilen cezanın aslında Gezi direnişini yaratan halklara; 7 Haziran zaferini yaratan işçilere, emekçilere, Alevilere; AKP faşizmin saldırısına karşı dimdik sokakta mücadele eden kadınlara; Soma, Zonguldak maden katliamında, deprem katliamında öfkesini sokaklarda kusan işçi ve emekçilere verildiğinin altını çizen Yiğit, "Can Atalay'a verilen ceza, hukuki olmadığı gibi son derece siyasidir. Yerel seçimler öncesinde Can'ın vekilliğinin düşürülmesi de bir o kadar manidardır. Yerel seçimler gelirken 7 Haziran zaferinin korkusunu her gün yaşayan diktatör, bu ülkede yeniden Kürtlerin, sosyalistlerin, Alevilerin, Ermenilerin yan yana gelerek kendisini alaşağı etme korkusunu bir kez daha yaşamak istemiyor. Aylardır Can'ın vekilliğini düşürmek için başımızda sopa gibi salladığı faşizm hukukunu, 31 Mart yerel seçimler öncesinde indirdi. Bugün Türkiye'de binlerce insan sokağa çıkıyor. Can benim vekilimdir, irademdir diyor. Biz de bugün bu meydanda bir kez daha söyledik, Can Atalay bizim oylarımızla seçilmiştir, halkın vekilidir. Onun vekilliğini düşürmeye hiçbir hukuk ucubesinin kararı yetmez. Dolayısıyla bugün bir kez daha 7 Haziran zafedinin ardından kayyum saldırısıyla gasp edilen belediyelerimize sahip çıktığımız gibi, seçilmiş yüzlerce vekilin, belediye meclis üyesinin, belediye başkan adayımızın tutuklanmasına karşı çıktığımız gibi, Figen Yüksekdağ'ın Selahattin Demirtaş'ın yine bir saray darbesiyle vekililğinin düşürülüp yıllardır tutsak edilmesine karşı direndiğimiz gibi Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine karşı da sokaklardayız, buradayız. Vekilimize ve irademize sahip çıkıyoruz. Bir kez daha bu iradeyi selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

'ÖRGÜTLÜ, GÜÇLÜ DEĞİLSEK HUKUK BİR İŞE YARAMAZ'
Umut Sen adına da kısa bir konuşma yapıldı. Sermaye devletinin Türkiye işçi sınıfı ve emekçi halkına Can'ın vekilliğini düşürerek mesaj verdiği belirtilen konuşmada, "Çabalasanız da bir tane vekil soksanız da güç değilseniz o vekili düşürürüz, içeride tutarız demişlerdir. Can Atalay sadece vekil olduğu için uğraştıkları bir arkadaşımız değil. 2012'de bu meydanda destan yazdığımız Hopa davasının, Hopalıların avukatıdır. Aynı zamanda bu sermaye devleti Hopa direnişiyle hesaplaşmaktadır. Aladağ'da tarikat yurtlarında çocukların yakılarak katledilmesi davasının avukatıdır. Aynı zamanda tarikatlar üzerinden hesaplaşılmaktadır. Can Atalay bu toprakların en onurlu, en temiz üzerine tek bir şey söylenemeyecek Gezi direnişinin avukatıdır. Canlarımızı kaybettik orada. Bir sürü insanımız yaralandı. Aynı zamanda Soma'da madenlerde işçileri inim inim inleterek bu sermaye devleti sömürüyor. Can atalay Soma davasının avukatıdır. Soma'da bir filiz yetişiyor şimdi Can Atalay'ın hesabını Soma maden işçileri şimdi örgütlenerek soracak. Hukuk, adalet bunların hepsi boş, burjuva safsatasıdır. Biz güç değilsek, örgütlü değilsek hukuk bir işe yaramaz" denildi.

Hopa'da basın metnini Öznur Altınkaya Kotil okudu.

'HATAY HALKININ İRADESİNİ HİÇE SAYMANIN HESABINI VERECEKSİNİZ'
Ortak okunan basın metninde, "Sanılmasın ki yılacağız, sanılmasın ki pes edeceğiz, 'öyle olsun' diyeceğiz. Biz bugün, bir kez daha yeniden başlıyoruz. Buradan bu hukuksuz kararın alınmasında en ufak bir payı olanlara, kararın altına imza atanlara sesleniyoruz: Bu ülkenin tarihinin en aydınlık sayfalarından biri olan Gezi Direnişi'ni kirletebileceğinizi sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Ölümü reva gördüğünüz, ölüme mahkum ettiğiniz Hatay halkının iradesini hiçe saymanın hesabını mutlaka vereceksiniz."