23 Eylül 2024 Pazartesi

Can Atalay için AYM'ye ikinci başvuru

Can Atalay'ın avukatları AYM'ye yaptıkları 15 maddelik başvuruda, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM kararına "uymamasının" Anayasa'nın 148 ve 153'üncü maddelerini ihlal ettiğine dikkat çekerek, ikinci kez başvuruda bulundu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın avukatları Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ihlal kararına uymamasının ardından yeniden AYM'ye başvurdu.

Avukatlar Fikret İlkiz, Evren İşler, Deniz Özen ve Akçay Taşçı AYM'ye yaptıkları başvuruda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM kararına uymayarak Anayasa'nın 148 ve 153'üncü maddelerini ihlal ettiğine dikkat çekti.

Başvuruda, AYM'nin daha önce verdiği ihlal kararının uygulanmaması ve seçilmiş milletvekilinin serbest bırakılmayarak Meclis'te yemin etmesinin engellenmesi nedeniyle "yasama dokunulmazlığı", "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı", "adil yargılanma hakkı" ve "kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının" ikinci kez ihlal edildiğinin tespiti ve bu ihlallerin ortadan kaldırılmasını istedi.

15 maddelik başvuruda AYM'nin 25 Ekim'de verdiği "infazın durdurulması" kararına uyulması ve Atalay'ın cezaevinden salıverilmesi için AYM kararının İnfaz Hakimliğine, bir örneğinin de TBMM Başkanlığına gönderilmesi istendi.