30 Eylül 2024 Pazartesi

Çağlar Demiröz İzmir'de anıldı

Yunanistan'da kanser tedavisi görürken yaşamını yitiren enternasyonalist devrimci Çağlar Demiröz, İzmir'de anıldı. Anmada söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Demiröz'ün hızlı, kararlı, kesintisiz bir mücadele yürüttüğünü söyledi, "İyi ki yan yana durdum" dedi.

Yunanistan'da ölümsüzleşen enternasyonalist devrimci Çağlar Demiröz (Boran Özgür), HDP İzmir il binasında düzenlenen etkinlikte anıldı.

Salona "Enternasyonalist devrimci Çağlar Demiröz ölümsüzdür" pankartı asıldı. Çağlar Demiröz ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından Demiröz için hazırlanan sinevizyonun gösterimi yapıldı.

PİROĞLU: HIZLI, KARARLI, KESİNTİSİZ MÜCADELE ETTİ
Ardından söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Çağlar Demiröz'ün hikayesinin bir döneme damgasını vuran, hızlı yaşayan, hızlı öğrenen bir kuşağın hikayesi olduğunu söyledi. Çağlar'ı anlatan Piroğlu, "Kenarda duran, kenarda yürüyen, sözü genelde başkasına bırakan ama olması gereken yerde, olması gereken yerde olan bir kuşak. Hiç kimsenin ummadığı şekilde var oldular. Çağlar'ı anmak bir kişiyi anmak değil. Çünkü onunla birlikte Rojava topraklarında hayatını kaybedenler, dövüşenler hepsi aynı kuşaktan" dedi.

Devrimci mücadelede yer almaya başladığında 13 yaşında olduğunu ve 35 yaşına kadar kesintisiz bir şekilde mücadeleyi sürdürdüğünü söyleyen Piroğlu, "Hızlı kesintisiz ve kararlı bir süreç yürüdü. Bu politik zeminin gereklerini kayıtsız yerine getirdi. Şiirlere yakışır bir şekilde ölümsüzleşti. Kavgadan hiç kaçınmadı. İzmir'de başladığı devrimciliği hapishanede olgunlaştırdı. Rojava'da büyüttü, orada sonlandırdı" sözleriyle Çağlar Demiröz'ün mücadele yaşamını anlattı.

'İYİ Kİ YAN YANA DURDUM'
Demiröz'ün kardeş bir halkın var olma kavgasına omuz verdiğini belirten Piroğlu, çok soru sorduğunu, sürekli tartıştığını, ağır sorumlulukların altından kalktığını söyledi. İzmir'de birlikte kavganın içinde yer aldıklarını söyleyen Piroğlu, "İyi ki tanıdım, iyi ki yan yana durdum" sözleriyle duygularını ifade etti. Piroğlu şunları söyledi: "Biz bir kuşağı konuşuyoruz. Bu topraklara, Gezi'ye damgasını vurmuş bir kuşağı konuşuyoruz. Enternasyonalist kavgasını sözden eyleme geçiren bir kuşak. Ağır bedeller ödediler, ama büyük miraslar bıraktılar."

ÇEPNİ: ÇAĞLAR'A SÖZÜMÜZ MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK OLACAK
Anmaya katılan HDP Milletvekili Murat Çepni de, Çağlar Demiröz'ün devrimci mücadeledeki duruşuyla verdiği mesaja işaret etti, "Çağlar, bugünü ve geleceği temsil ediyordu. Rojava Devrimi dün değil, gelecektir dediğimiz gibi. Ona layık olmak, bu mücadeleyi büyütmekten geçiyor. Çağlar'a sözümüz devrim ve sosyalizm mücadelesini daha da yükseltmek olacak" dedi.

DEVRİMCİ PARTİ: ÇAĞLAR'IN ADI HEP ANILACAK
Devrimci Parti adına yapılan konuşmada, Çağlar Demiröz'ün devrimci mücadelede yer aldıığ 22 yıl boyunca eylemlerde yer aldığını, hapse girdiğini, Rojava devrimine katıldığını söyledi. Konuşmada şu ifadelere yer verildi: "O yenilmedi, yıldız oldu. Çünkü onların ışıkları her zaman bizi aydınlatıyor. Onlar hep bize yol gösteriyor. Zafer geldiğinde Çağlar'ın adı yankılanacak. Bundan yıllar geçse de Çağlar'ın adı hep anılacak. Sözün değil eylemin zamanıdır. Bulunduğumuz her alanda, zulmün olduğu her alanda bu mücadeleyi büyütmeliyiz. Ölümsüzleşen tüm devrim ve sosyalizm şehitlerini saygıyla anıyoruz."

ESP: 21 YY. DEVRİM VE SOSYALİZM BAYRAĞINI TAÇLANDIRACAĞIZ
Ezilenlerin Sosyalist Partisi adına yapılan konuşmada da bazı insanların tarihi izlediğini, bazı insanların ise yön vermek istediğini, çünkü bu düzeni değiştirme iradesi sergilediklerini belirtti. 
Çağlar Demiröz'ü anarken onun geçtiği yollardan geçmek gerektiğini, mücadelesini anlamak gerektiğini vurgulayan ESP temsilcisi, "O yolun takipçisi olmalıyız. Ben partim adına bu yolu kuracağımıza, 21. yüzyılda mutlaka devrim ve sosyalizm bayrağını taçlandıracağımıza söz veriyoruz" dedi.

Anmaya Rojava'da ölümsüzleşen Yusufbaş Akay'ın ailesi, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), TÖP ve HDP il yöneticileri de katıldı.