22 Eylül 2024 Pazar

Büyük Özgürlük Yürüyüşü Kars'ta başladı

Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nün Kars kolu yürüyüşe başladı. Öncesinde yapılan açıklamada, müzakere ve onurlu barışın yolunun açılması istendi.

İmralı tecridinin kaldırılması ve Kürt sorununun demokratik çözümü için PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması talepleriyle Van'ın ardından Kars'ta da Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nün startı verildi. 15 Şubat'a kadar devam edecek yürüyüş Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Örgütünde basın toplantısı düzenlendi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Kars kolunda yer alan yürüyüşçüler de "Meşa Azadiyê" yazılı önlükler giydi.

CANPOLAT: BAŞKA ÇAREMİZ YOK TECRİDİ KIRALIM
DEM Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan'ın ortak metni okumasının ardından söz alan MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat, "Uzun bir süredir İmralı'dan haber alamıyoruz. Sayın Öcalan'ın ailesi, avukatı ve toplumla buluşması gerekiyor. Sayın Öcalan'ın 'Bir haftada savaşı bitiririm' sözleri ortadadır. Bunun için sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerekiyor. Yine cezaevlerinde açlık grevi devam ediyor ve anneler de nöbettte. Ülkede büyük bir tıkanıklık var ve bunun nedeni Kürt sorunudur. Kürt sorununun çözümünün yolu tecridin kaldırılmasıdır. 15 gün boyunca tecridin ne olduğunu anlatacağız. Barış herkes için lazım. Bunun için hepimiz el ele vermeliyiz. 'Artık yeter' diyerek bu tecridi kıralım. Bizim barıştan başka çaremiz yok ve barış tecridin kaldırılması ile gelir" diye konuştu.

ERCAN: BU YÜRÜYÜŞ BİZ ALEVİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR
DAD Genel Merkez Örgütleme Sekreteri Şükriye Ercan, "Bu yürüyüşü sahiplenmeye çağırıyorum. Bu ülkede barış süreci başladığı zaman bahar başlamıştı. Bütün ülkede halklar birbiriyle hemhal olmuştu. Bu barış süreci ve bu yürüyüş biz Aleviler için çok önemlidir" diye konuştu.

KUDAY: TECRİT SADECE KÜRTLERE DEĞİL ÜLKEDEKİ HERKESE UYGULANIYOR
Mardin MEBYA-DER Eşbaşkanı Salih Kuday, "25 yıldır sayın Öcalan üzerinde bir tecrit söz konusudur. Hem inanç hem halklar açısından bu tecridi kabul etmiyoruz. Tecrit, katliam, ölüm ve yakılan ormanlardır. Tüm bunlar tecritle bağlantılıdır. Biz ne asker ne gerillanın hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü istiyoruz. Tecrit, sadece Kürtlere değil, ülkedeki herkese uygulanıyor. Tecrit ağırlaştığından beri faşizm ve tekçilik bu ülkede baş gösteriyor. Bunun durması için ve insanların ölmemesi için tecridin kaldırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

TANIŞ: İNSANLAR BASKI GÖRMESİN DİYORUZ
Demokratik İslam Kongresi'nden (DİK) Mahmut Tanış, "İslam mezhepçilik yapmayan, bölücülük yapmayan bir dindir. Hesabınıza gelince Nas deyip hesabınıza gelmediği zaman Nas'ı kenara atmak İslam'ı ret etmektir. Bir kez daha cezaevlerinden cenazeler çıkmasın, insanlar dilinden dininden ötürü baskı görmesin diyoruz" dedi.

HATİMOĞULLARI: KÜRT SORUNU BİR STATÜ SORUNUDUR
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Bu yürüyüşün en temel amacı Sayın Öcalan üzerinde İmralı'da devam eden tecridin kaldırılması, sayın Öcalan için özgürlüğün olanaklarının açılması, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yönetimlerle çözümünü kapısının açılmasıdır" dedi. Hatimoğulları, "Kürt halkı her fırsatta barış elini uzattı. Kürt halkı, ödenen bütün ağır bedellere ve kayıplara rağmen her seferinde barış elini uzattı. Ama bu barış eline de her seferinde mevcut olan iktidarlar tankla, topla, SİHA, İHA'larla yanıt verdiler. Bugün burada Kars'tan bu yürüyüşü başlatmanın çok önemli bir anlamı var. Kars, farklı halkların ve inançların yaşamlarına beşiklik etmiş kadim bir kentimizdir. Burada Azeriler, Terekemeler, Caferiler, Kürtler, Türkler, Aleviler her halk ve inançtan insanın barış ve huzur içerisinde yaşıyor" diye kaydetti.

Hatimoğulları, son olarak şunları söyledi: "Gelin müzakere kapılarını açalım. Gelin barışın ve diyalog kapılarını açalım. Aynı sorumluluklar uluslararası insan hakları kuruluşlarına, CPT'ye buradan sesleniyoruz; İmralı tecridi için daha çok adım atılmalı. Kürt sorununun çözülmesi için daha çok rol ve misyon üstlenilmelidir. Burada hepimize büyük görevler düşüyor. Bu coğrafya kan, gözyaşına ve acıya fazlasıyla doydu. Artık bizler hep birlikte barış istiyoruz. Bu büyük yürüyüşün de barışın kapısını aralayacağına olan inancımla hepinizi selamlıyorum. Yolumuz açık olsun."

Açıklama sonrası yürüyüş başladı.