22 Eylül 2024 Pazar

Buse'yi katletmeye çalışan erkeğe 18 yıl hapis cezası

Buse'yi katletmeye çalışan Cemal Albayrak hakkında 18 yıl hapis cezası ile tutukluluğunun devamına karar verildi. Tüm kadınlara seslenen ve mücadele çağrısı yapan Buse, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi. 

İstanbul Sultangazi'de 21 Mart 2020 tarihinde Buse Güler'i ateşli silahla katletmeye çalışan Cemal Albayrak'ın yargılandığı davanın karar duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada Buse Güler, ailesi ve taraf avukatlarının yanı sıra "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan tutuklu yargılanan Cemal Albayrak hazır bulundu. Fail duruşmaya takım elbise ile katıldı.

MÜTALAA DOĞRULTUSUNDA CEZALANDIRMA İSTENDİ
İlk olarak söz alan Buse'nin avukatı Necmi Uğur Çelikel, failin olay yerine silahla gitmesinin ve müvekkilinin iş yerinde uzun süre beklemesinin olayı öldürme kastı ve tasarlayarak gerçekleştirdiğinin göstergesi olduğunu ifade etti. Avukat Çelikel, "Bu sebeple sanığın mütalaa doğrultusunda cezalandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

KORKUTMAK AMAÇLIYMIŞ
Failin avukatları, olayda kastın söz konusu olmadığını, failin sinirlendiği için olayı gerçekleştirdiğini iddia ederek failin "korkutma" amacı ile eylemi gerçekleştirdiğini, katletme durumu varken yarıda bıraktığını ve bunun da beraatine gerekçe olabileceğini öne sürdü.

18 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ
Mütalaasını tekrar eden savcının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme faile "Tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçundan" 18 yıl hapis cezası verilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, ayrıca failin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN VAZGEÇMİYORUZ'
Kararının ardından konuşan Buse, "Kimsenin yaptığı kimsenin yanına kalmaz, çok şükür kalmadı. Bütün kadınların sesi olarak konuşuyorum; korkmayın adalete güvenin adalet yerini buluyor. Bir kadın evlenir kocasından, evinde babasından şiddet görür ya da sevgilisinden şiddet görür, ezdirmeyin kendinizi. Takım elbise ile indirim sağlanabiliyor ama yine de siz korkmayın. Umarım bütün kadınlara şiddet uygulayanların yaptıkları yanlarına kalmaz. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır" dedi.