23 Eylül 2024 Pazartesi

Bulut: Hekim dayanışmasıyla bölgeye barışı getirmeye çalışacağız

İsrail'in Filistin'de çok sayıda savaş suçu işlediğine dikkat çeken TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, Türkiye, Arap Birliği ve batılı ülkelerin ikiyüzlülüğüne dikkat çekti. Bölgedeki meslektaşlarıyla sürekli iletişim içerisinde olduklarını aktaran Bulut, gerekirse Filistin'e giderek hekim dayanışmasıyla barış için mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut, siyonist İsrail devletinin Gazze Şeridi'ndeki hastanelere dönük saldırılarına ilişkin Özgür TV'ye değerlendirmelerde bulundu.

El-Şifa Hastanesi'ne dönük kuşatmadan bir hafta kadar öncese Rantisi Hastanesi'nin de bombalanarak sivillerin öldürüldüğünü hatırlatan Bulut, 2. emperyalist paylaşım savaşı sonrası 1948'de imzalanan Cenevre Sözleşmesi'yle savaşa dair bazı kuralların belirlendiğini kaydetti.

'SOYKIRIM UZUN YILLARDIR DEVAM EDİYOR'
Buna göre hastanelerin ve sağlık hizmeti veren birimlerin hiçbir şekilde hedef alınamayacağını, vurulamayacağını belirten Bulut, İsrail devletinin Gazze'de bir savaş suçu işlediğini söyledi. Savaş suçlarının sadece hastanelerin bombalanmasıyla sınırlı kalmadığını dile getiren Bulut, kendisinin de uzun yıllar yaşadığı Filistin'de bir soykırım yapıldığını ve bunun uzun süredir devam ettiğini vurguladı.

"Bugün 1 milyon Filistinli Şili'de yaşamaktadır. Latin Amerika neresi, Ortadoğu neresi? Yine 1 milyon kadar Filistinli yurt dışından Tel Aviv havalimanı veya herhangi bir sınır yoluyla kendi öz yurtlarına dönemiyorlar. Oradaki Filistinli Arap nüfusunu azaltmak için bir politika yapılıyor ve yolculuk maliyetli olduğu için de bu insanlar okumaya ve çalışmaya gittiklerinde, 1 yıl içinde dönemediklerinde onlara pasaport yasağı konuluyor ve bir daha ailelerini göremiyorlar" diyen Bulut, 1 milyona yakın ailenin bu şekilde çocuklarından koparıldığını söyledi.

'GAZZE İNSANSIZLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR'
Yine en önemli insan haklarından biri olan barınma hakkının orada ihlal edildiğini ifade eden Bulut, İsrail vatandaşı olmayan Filistinli Arapların orada arazileri olsa bile bu araziler üzerine ev inşa edemediğine dikkat çekti.

Gazze'nin son derece insansızlaştırılmaya çalışılan bir bölge olduğunu vurgulayan Bulut, "Zaten oradaki insanlara 'Bölgeyi terk edin' dediler. Niçin? Çünkü Gazze'de yeni yerleşim yerleri yapılacak. Oraya 40-50 kilometre ötede bulunan El Halil'de bir zamanlar 500-600 olan İsrailli nüfus daha sonra 6-10 bine yükselirken oradaki Arap nüfusu aşağıya çekildi, çünkü oradan uzaklaştırıldılar. Şimdi Gazze'ye doğru bu genişletilmek ve oraya yeni Yahudi yerleşim merkezleri yapmak istiyorlar ve Arap nüfusunu tamamen bir soykırıma uğratıyorlar" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE TİMSAH GÖZYAŞLARI DÖKÜYOR' 
İsrail Sağlık Bakanı'nın İsrailli hekimlere sadece İsrail vatandaşlarını tedavi etme çağrısını "alçakça" olarak niteleyen Bulut, bu duruma tepki gösteren İsrail Tabipleri Birliği ve Yahudi hekimlerin etik ilkeleri doğrultusunda tüm hastaları tedavi etmeye devam ettiğini vurguladı.

"Bu dünyada bir etik ilkedir ve yapılması gereken de budur. Ancak bununla da kalmadı İsrail, şimdi sağlık tesislerini bombalayarak, oralara gıda, giyecek ve birtakım yaşam malzemeleri gitmesini engelleyerek orada ayrı bir savaş suçu işliyor" diyen Bulut, Cenevre Sözleşmesi'nin 14. maddesini hatırlattı.

"Bu bir savaş suçu ve bu sorumluların kesinlikle insan hakları mahkemelerinde yargılanması gerekiyor. Fakat işte batının buradaki ikircikli tavrını, ikiyüzlülüğünü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yine oradaki o mazlum insanları nasıl korumadığını, hatta savaş gemileriyle o bölgeyi nasıl kuşattıklarını görüyorsunuz" diyen Bulut, Türkiye'nin ise timsah gözyaşları döktüğünün altını çizdi.

'İSRAİLLİ YETKİLİLER YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMALI'
"Oradaki olaylardan Arap Birliği de sorumludur, Türkiye de sorumludur, batılı ülkeler de sorumludur ve kesinlikle İsrail'i yargılamayan uluslararası kurumlar da sorumludur. BM, insan hakları mahkemeleri, savaş suçları mahkemeleri, hepsinin oradaki soykırımı durdurmaları gerekiyor. Soykırıma uğradık diyip 1949'da Almanya'dan İsrail'e gelip devletlerini kuranlar bugün soykırım yapıyorlar, böyle bir şey olamaz" ifadelerini kullanan Bulut, öte yandan İsrail'de savaş karşıtı çok sayıda insan da bulunduğunun ve hiçbir dine ya da ulusa nefret söyleminde bulunulmaması gerektiğinin altını çizdi.

"Savaştan rant sağlayan küçük bir kesim oylarını konsolide edip bu tür savaşlarla kendilerini iktidarda tutma yöntemini bulmuşlar" diyen Bulut, İsrail hükümeti ve askerlerinin kesinlikle yargı önüne çıkarılması ve dünyanın iki yüzlü tavrını bırakması gerektiğini söyledi.

'HEKİM DAYANIŞMASIYLA O BÖLGEYE BARIŞI GETİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ'
Gazze'de süren soykırımın sağlık emek meslek örgütlerinin ve TTB'nin gündeminde olduğunu ifade eden Bulut, Dünya Tabipler Birliği ve Ortadoğu'daki tabip birlikleriyle çalışma süreci içinde olduklarını söyledi. "Bu bölgede barış eğer kurulacaksa bunda hekimlerin büyük rolü olacaktır. Bu coğrafyada yaşayan hekimler ve dünyada yaşayan hekimlerin el birliğiyle bu sorunun aşılmasına çalışacağız" diyen Bulut, gerekirse o bölgeye gidip barışın sağlanması için meslektaşlarıyla görüşeceklerini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşında da benzer bir çalışma yürüttüklerini hatırlatan Bulut, Filistinli ve İsrailli hekimlerle sık sık görüştüklerinin altını çizdi. İsrail'in işlediği suçlardan birinin de fosfor ve düşük uranyum yoğunluklu bombaların kullanılması olduğunu kaydeden Bulut, bu nedenle hastanelere aplastik anemili çocukların gelmeye başladığını ifade etti. Bölgedeki hastanelerle görüşmelerinin sürdüğünü kaydeden Bulut, şöyle devam etti: "Gerekirse o bölgeye giderek görev almaya hazırdır Türk Tabipleri Birliği, bunu herkes bilsin. Nasıl ki depremde, pandemide büyük bir özveriyle çalıştıysak, burada da gönüllü olan arkadaşlarımız var. Filistin'deki meslektaşlarımızın, İsrailli meslektaşlarımızın yanındayız. Hekim dayanışmasıyla o bölgeye barışı getirmeye çalışacağız."