23 Eylül 2024 Pazartesi

Buldan'dan Erdoğan'a katliam görüntülerini izletmesine tepki

Doğubayazıt'taki mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yeni Zelanda'da yaşanan katliam görüntülerini miting meydanlarında göstermesine tepki göstererek, "Bir oy fazla almak için bunu bile kendi lehlerine çevirmek istiyorlar. Ayıptır, günahtır, yazıktır" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim çalışmasına Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde devam etti. Miting öncesi Buldan ve beraberindekileri ilçeye 4 kilometre kala,  Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet  Dilan Taşdemir, Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Parti Meclis (PM) Üyesi Salih Taşdemir, Doğubayazıt Belediyesi eşbaşkan adayları Yıldız Acar ve Cesim Çakan ile il, ilçe belediye eşbaşkan adaylarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi karşıladı.
 
'EHMEDÊ XANÎ'NİN TORUNLARI CEVAP VERECEK'
 
Mitingde ilk olarak konuşan Doğubayazıt Belediye Eşbaşkan Adayı Yıldız Acar, Ehmedê Xanî'nin yıkılan heykelini hatırlatarak, kayyumların Kürtlerin değerlerini yıktığını belirtti. Acar, "Bunu yapanlar bilsin ki geldiğimizde en görkemlisini ve iyisini yapacağız" dedi. Diğer aday Cesim Çakan da Ehmedê Xanî'nin torunları olarak kayyumlara sandıkta cevap vereceklerini söyledi.
 
'BAZİD NE KAMERA NE BARİKAT TANIR'
 
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir de mitingin engellenmesi için çok çaba sarf edildiğini belirterek, "Her tarafa barikat ve kamera koydular, ama Bazîd'i tanımıyorlar. Burası Bazîd ne kamera ne barikat dinler. Bilmiyorlar mı biz Leylaların yoldaşlarıyız" dedi. Açlık grevlerine dikkat çeken Taşdemir, "Onlar bizim yolumuzu aydınlatıyorlar. Bizi görmezden gelenler bilmiyorlar ki bu mücadele zaferle taçlanacak. Bizim için 31 Mart direniş ve hesap günüdür" diye konuştu.
 
'KÜRTLER GERİ ADIM ATMADI'
 
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise "Direnişin kalesi merhaba" diyerek halkı selamladı. Öztürk şunları söyledi: "Kan üzerine seçim yapıyorlar. Ama Türkiye'nin ihtiyacı olan onurlu bir barıştır. Çözüm süreci Erdoğan ve  AKP'nin işine gelmedi. Oy kaybediyordu o süreçte. Değerlerimize saldırdılar. Kürt yoktur dediler. Ama Kürtler geri adım atmadı. Örneği de Bazîd'dir, gelip görsünler" dedi. Açlık grevlerini hatırlatan Öztürk, eylemdekilere selam gönderdi ve ekledi: "Sayın Öcalan Kürtlerin sesidir, onların derdi de bu sesi kısmak. Tecrit sadece Kürtlere değil, Türkiye'deki halklaradır. Gün bugündür, ses çıkarma günüdür."
 
'KAYYUMLAR ANKARA'YA POSTALANACAK'
 
Alkış ve sloganlar eşliğinde konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Sizlere geldiğim yerlerden binlerce selam getirdim. Bugün burada olmak bizler için büyük bir onurdur. Doğubayazıt halkına hitap etmek bizim için büyük bir onurdur. Bir kez daha gördük ki Doğubayazıt halkı da kararını vermiş, 31 Mart tarihini sabırsızlıkla bekliyor, çünkü büyük bir destan yazmaya hazırlanıyor. Büyük bir destan yazacaksınız. Çünkü, burada da sizin iradenizi gasp ettiler, belediye eşbaşkanlarını görevden aldılar, belediyeyi sizin iradeniz olmayan bir insana kayyuma teslim ettiler. O kayyumlar her yerde aynı şeyi yaptılar. Halkımızın değerlerine, kültürlerini sildiler. Burada da aynısını yaptılar. Buraya gelen kayyum Ehmedê Xani'nin büstünü yıktırdı. O kayyumlar burada 31 Mart'ta sizlerin vereceği kararla gösterdiği iradeyle Allah'ın izniyle Ankara'ya postalanacaklar. Buradan sizlere söz veriyoruz. Onları 31 Mart'ta hep birlikte Saray'a, Tayyip'in yanına göndereceğiz" diye belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çözüm sürecinde Ehmedê Xanî'ye övgüler yağdırdığını dile getiren Buldan, şöyle devam etti: "Ehmedê Xanî'nin geçmişteki Kürt halkının yanında olan değerini, kıymetini öve öve bitiremiyordu. Ne zaman ki çözüm süreci bitti Ehmedê Xanî de onların gözünde bitti. Ama bizim gözümüzde, gönlümüzde Ehmedê Xanîler ölmez, bitmez, tükenmez."
 
'AYIPTIR, YAZIKTIR, GÜNAHTIR' 
 
"Doğubayazıt halkının geçim sıkıntısı ve işsizliğin, yoksulluğun ne safhada olduğunu hepimiz biliyoruz" diyen Buldan, Gürbulak Sınır Kapısı'nın Doğubayazıt halkının işi ve ekmeğinin sağlandığı sınır kapısı olduğunu hatırlatarak, "Ancak bugün sadece AKP'lilerin sınır kapısı olmuş durumda. Doğubayazıt halkı, işsizlikle boğuşurken o kapı sadece AKP'lilere ve onların yandaşlarına hizmet ediyor. Tayyip Bey, gelsin Doğubayazıt'a baksın, sokaklarında, kahvelerinde işsiz gençlerin evine  ekmek götürmek isteyen halkımızı görsün. Ancak Tayyip Bey sadece bir şey yapıyor. Sinevziyonlardan bizi gösteriyor. Bizlere terörist diyor, bölücü diyor. Bir gelsin bakalım Doğubayazıt'a ve bundan sonraki mitinglerinde göstereceği sinevizyonda sizlerin , 'HDP halktır, halk burada' sloganını göstersin. Ama bunu göstermeye ne cesaretleri var ne de bunu yapmak için bir siyasi iradeleri var. Onlar, şimdi sinevizyonlarda 2 gündür buna ara vermişler. Yeni Zelanda'daki katliamı gösteriyorlar, camiye yapılan saldırıda 49 Müslüman'ın yaşamını yitirdiği saldırıyı gösteriyorlar. Bir oy fazla almak için bunu bile kendi lehlerine çevirmek istiyorlar. Ayıptır, günahtır, yazıktır be" ifadelerini kullandı.
 
'DOĞRU YOLDA DEĞİLSİNİZ'
 
Ekonomik krize dikkat çeken Buldan, "Tarım ve hayvancılığın bitirildiği en fazla Doğubayazıt'a  hissediliyor. İnsanları sefalete mahkum ettiler, ama şunu biliyoruz ki Doğubayazıt halkı AKP'ye mahkum değildir" dedi. Buldan, Avrupa Birliği'nin Türkiye kararına ilişkin de şunu söyledi: "AB Türkiye'yi reddediyorsa demek ki siz doğru yolda değilsiniz, demek ki insanları tutuklamakla, kayyum atamakla, demokratik açılım yapılmıyor. Bu ülkenin geleceğini düşünüyorsanız, bu ülkenin AB'ye girmesini istiyorsanız gerçek anlamda demokratik açılımlar yapmaya ihtiyaç var. Demokratik açılım yapmak istiyorsanız Kürt halkının taleplerini yerine getirmekle sağlanır, Leyla Güven'i ve açlık grevindekileri dinlemekle yaparsınız."
 
ADALET BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI
 
Açlık grevlerine de dikkat çeken Buldan, "İnsanların yaşamlarını yitirmeyeceğin bir dönemi acilen başlatmanız gerekiyor. Bugün Türkiye'de herkes tecrit altındadır. Bu tecridin kaldırılması Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kalkmasıdır" diyerek Adalet Bakanlığı'na "yasalarınıza uyun" çağrısı yaptı.
 
Buldan, "31 Mart tarihinde Doğubayazıt halkı bir kez daha tarih yazacak, bir kez daha bu başarının altına imza atacak" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
 
Buldan, yarın katılacağı halk buluşması için İstanbul'a gitmek üzere yola çıktı.
 
SANATÇI ÇAT GÖZALTINA ALINDI
 
Mitingin ardından sanatçı Kadir Çat sahne aldı. Polis, sahneye çıkarak söylediği şarkılarla "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla Çat'ı gözaltına alarak İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.