22 Eylül 2024 Pazar

Buldan ve Temelli: Türkiye'de demiryolları ölüm yollarına döndü

Ankara'da meydana gelen tren kazasına ilişkin açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Türkiye'de demiryollarının ölüm yollarına döndüğünü belirtti.
Ankara'da sabah saatlerinde Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren'in (YHT), Marşandiz istasyonuna girişi esnasında raylarda bulunan kılavuz tren ile çarpıştı. Kazada 3'ü makinist 6'sı yolcu olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti. 46 kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında HDP'den Bozova belediye başkan aday adayı Yusuf Yetim de bulunuyor.
 
Kazaya ilişkin açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, "Ne yazık ki, bir tren felaketi daha yaşandı ve şu ana kadar gelen bilgilere göre 9 insanımız hayatını kaybetti, 3'ü ağır olmak üzere 48 insanımız yaralandı. Öncelikle hayatını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı, yaralı yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz" dedi.
 
Kazanın sinyalizasyon sisteminin olmamasından kaynaklandığını kaydedilen açıklamada, bunun şaşırtıcı olmadığını vurguladı. Açıklamada, "Çünkü bugüne kadar uzman kişi ve kurumların hiçbir uyarısını ciddiye almayan bir TCDD yönetimi, Bakanlık ve siyasi sorumlular işbaşında bulunuyor"diye kaydedildi.
 
YAŞANAN KAZA DEĞİL CİNAYET
 
Yaşananların göz göre geldiğini ve bunun kaza değil cinayet olduğunun altını çizen Buldan ve Temelli, "Tamamlanmadan, eksikleri giderilmeden apar topar hizmete açılan ve seçim yatırımı olarak kullanılan hızlı tren hattının can alacağı daha ilk anlardan belliydi. Çoğu zaman rutin kontrollerin dahi yapılmadığı tren raylarında ve sinyalizasyon sisteminde sıkıntıların olduğu bilinmesine rağmen Bakanlık hiçbir önlem almadı, iyileştirme sürecine girmedi. Alt düzey güvenlik önlemi alındı ve trafik emniyeti sağlanmadı, hat bu şekilde kullanıma açıldı" dedi.
 
DEMİRYOLLARI ÖLÜM YOLLARINA DÖNÜŞTÜ 
 
Demiryolları bütün dünyada en güvenli yollar iken, Türkiye'de ise adeta ölüm yollarına dönüştüğüne dikkat çekilen açıklamada, "AKP iktidarı döneminde tren kazalarında en az 88 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi de yaralandı. İnsan canının hiçbir öneminin kalmadığı bir ülke ve toplum haline gelmiş olmamız bu siyasi iktidarın en büyük başarısıdır. AKP iktidarı ülkede ölüm makinesi gibi çalışıyor. Seçim yatırımı, gösteriş, propaganda ve oy hesabı ile yapılan her iş seçimden sonra mutlaka can alıyor. 2004 yılında da alt yapıyı bitirmeden trenleri hızlandırma sonucunda Tavşancıl ve Pamukova'da yaşanan felaketlerde 49 insanımız hayatını kaybetmişti" diye belirtildi.
 
'İNSANLAR AKP'NİN REKLAM SİYASETİNİN KURBANI OLUYOR'
 
Tren hatlarını kontrol etmeyi, iyileştirmeleri yapmayı sağlayamayan bir yürütmenin başı, siyasi ambalaj olarak bu sefer de bir kararname ile Uzay Ajansı'nın kuruluşunu ilan ettiğini ve 6 saat sonra ülkenin başkentinde bu felaketin yaşandığını hatırlatılan açıklamada, "İnsanlar AKP'nin reklam siyasetinin kurbanı oluyor. Merak ediyoruz, hem TCDD yönetiminde hem de siyasi alanda sorumlu olanlar istifa etmeyi hiç akıllarına getiriyorlar mı? Bilmek istiyoruz, sorumlu olanların istifa etmeleri için daha kaç kişinin ölmesi bekleniyor?" denildi.