28 Eylül 2024 Cumartesi

Buldan: O tokat Kürt düşmanlığının göstergesidir

Kadıköy'de gerçekleşen Adalet Nöbeti'ne dönük polis saldırısı ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü'ye atılan tokada tepki göstermek için Kadıköy'de toplanan siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerine bir kez daha polis saldırdı. Duruma tepki gösteren Buldan, saldırıların demokratik siyasete bir darbe olduğunu belirterek, "HDP'nin siyaset yapmasına alışacaksınız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 18 Aralık'ta tecride karşı Kadıköy'de düzenlenen eylemde polisin tutsak yakınlarına, halka dönük işkencesine ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü'ye polisin tokat atmasına ve küfür etmesine tepki göstermek için Halitağa'da bulunan HDP Kadıköy İlçe Örgütü önündeydi. Eylem öncesi bütün Kadıköy polis ablukasına alındı.

Eyleme, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu üyesi Perihan Koca, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Eşbaşkanları Gürşenay Dağdeviren ve Roni Gören, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

ÇOK SAYIDA KİŞİYE İŞKENCEYLE GÖZALTI
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın alana gelmesiyle kitleyi kalkanlarla sıkıştıran polis, Buldan'ın kitleyle buluşmasını engelledi. Milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi darp eden polis, basın emekçilerinin görüntü almasını da engelleyerek dışarı attı. Kitle, polis işkencesine "HDP umuttur, umut dimdik ayakta", "Biji berxwedana zindana", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla uzun süre direndi. Aralarında HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Ferhat Encü ve İlknur Birol'un da bulunduğu 60'ı aşkın kişi işkenceyle gözaltına alınırken, alana gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve yanındaki vekillerin ilçe binasına girişi engelledi. Sancar, milletvekilleri ve basın işkenceli gözaltı süreci boyunca abluka altında tutuldu.

ABLUKAYA TEPKİ: SUÇ İŞLİYORSUNUZ
Ablukaya tepki gösteren HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, İstanbul Valiliği'nin suç işlediğini ancak işledikleri suçun tüm İstanbul halkının gözü önünde teşhir olduğunu söyledi. "Bu iktidarın yöntemi budur: Bu iktidar Kürt düşmanlığıyla, savaşla, tecritle, her türlü saldırıyla ayakta kalabileceğini, hatta önümüzdeki seçimleri alıp yoluna devam edeceğini sanıyor" diyen Temelli, AKP-MHP iktidarının çöktüğünü ve çürüdüğünü vurguladı. Bu çürümüş iktidarın ülkeyi terörize ettiğini ifade eden Temelli, hiçbir geri adım atmadan faşizme karşı mücadeleyi büyüteceklerini belirtti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise, "Suç işliyorsunuz ve hesap vereceksiniz. Bu yaptığınız devlet terörüdür. Siz bizim ilçe binamıza girmemizi engelleyemezsiniz" ifadeleriyle ablukaya tepki gösterdi.

Gözaltı işlemlerinin bitmesiyle basın emekçileri ablukadan dışarı atılarak uzaklaştırılırken, HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar'ın yaptığı açıklamayı takip etmelerine de bütün çabalara karşın izin verilmedi.

BULDAN: SADECE ENCÜ'YE DEĞİL, HALKLARIN İRADESİNE SALDIRILDI
İlçe örgütü önünde konuşan Buldan, yaşanan ablukanın Türkiye'nin demokrasisi ve hukukuna kara bir leke olarak geçtiğini ifade etti. Türkiye'nin 3'üncü büyük partisi HDP olarak bir kez daha, demokratik bir hak olan yürüyüş ve gösteri hakkına dahi tahammülü olmayan iktidarın saldırısıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Buldan, 17 Aralık'ta yaşananları hatırlattı.

"Ferhat Encü'ye yapılan haksızlık, hukuksuzluk sadece ona değil; İstanbul halkının iradesine, Roboskî halkının iradesine, faili meçhullere ve yakınlarını kaybedenlere tahammülsüzlüğün bir göstergesiydi. Ferhat Encü'ye atılan tokat buzdağının sadece görünen tarafıydı" diyen Buldan, sadece Encü'ye değil tüm halka saldırıldığını vurguladı.

'HDP'YE ALIŞACAKSINIZ'
Ferhat Encü'ye tokat atanların AKP-MHP iktidarından cesaret aldığının altını çizen Buldan, "Atılan tokat sadece bir tokat değildir; Kürt düşmanlığının bir göstergesidir, HDP'ye yapılan düşmanlığın göstergesidir. Demokratik siyasete yapılan haksızlığın ve hukuksuzluğun bir göstergesidir" dedi.

Kadıköy'de yaşananların demokratik siyasete darbe olduğunun altını çizen Buldan, "Ama onlara şunu da söylemek isterim; çok az kaldı gideceksiniz, yenileceksiniz! Roboskî halkı sizin önünüzde diz çökmeyecek, size boyun eğmeyecek. İstanbul halkı size boyun eğmeyecek, size biat etmeyecek. Ne yaparsanız yapın demokratik siyaset hakkımızı kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Alışacaksınız, HDP'ye alışacaksınız! HDP'nin demokratik siyaset yapmasına alışacaksınız. Biz bu ülkede milyonların iradesiyiz, milyonların oyunu alan bir siyasi partiyiz. Diğer partilere nasıl yaklaşıyorsanız, HDP'ye de aynı şekilde yaklaşmaya mecbursunuz" diyen Buldan, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

SANCAR: KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kadıköy sokaklarında uygulanan ablukanın, iktidarın korkusunun bir tablosu olduğunu kaydetti.

"Neden korkuyorlar? Çünkü bir suç imparatorluğu yarattılar. Bu suç imparatorluğuna karşı en etkili, en kararlı ve en tavizsiz mücadeleyi veren HDP'yi ve bileşenlerini, ittifaklarını engellemek istemelerinin nedeni bu tabloyu değiştirecek gücün burada olduğunu bilmeleridir. Bu tabloyu biz değiştireceğiz" diyen Sancar, Ferhat Encü'ye dönük saldırının iktidarın çaresizliğinin ve zavallılığının bir kanıtı olduğunu dile getirdi.

Korkunun ecele faydası yok. Bunu hepimiz biliyoruz. Emin olun iktidar da biliyor" diyen Sancar, HDP olarak mücadeleyi, kararlılığı, inanç ve inadı sürdüreceklerinin altını çizdi.