23 Eylül 2024 Pazartesi

Buldan: Kayyumu göndermek için 31 Mart'ı iple çekiyoruz

Şırnak kent merkezinde halka seslenen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Her şeye rağmen biz buradayız dimdik ayaktayız yıkılmadık yıkılmayacağız. Bu başarı inanın Türkiye'nin her yerine yansıyacak ve herkesin gözü Şırnak'ta olacak. Şu kayyımı göndermek için 31 Mart tarihini iple çekiyoruz" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Ali Arslan, HDP'li vekiller Nuran İmir, Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz'ın da bulunduğu heyet, Silopi programının ardından Şırnak kent merkezine geçti.
 
"Serkeftin" mesajıyla Silopi'de coşku seli içinde ayrıldıktan sonra Şırnak merkezde yapılacak büro açılışı ve halk buluşması için kent merkezine geçen heyet, burada da yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Seçim otobüsünü alkış, slogan ve zılgıtlarla karşılayan yüzlerce kişi, HDP'nin müzikleriyle coştu. Evlerin damlarının, balkonlarının dolup taştığı İdil'de, kadın ve gençlerin enerjisi bir an olsun durmadı. Kent merkezine varmadan önce geçtikleri köylerde sarı, kırmızı ve yeşil puşiller ile heyete selam veren köylüler konvoy geçene kadar caddelerden ayrılmadı.
 
Yol güzergahında olan Kumçatı ( Dergüle) beldesinden geçtikleri esnada caddede kadın, çocuk, genç ve yaşlı demeden toplanan yüzlerce kişi heyeti bayrak ve zılgıtlar ile karşıladı.
 
Vardıkları merkezde girişten başlayarak buluşmanın yapılacağı Gündoğdu Mahallesi'ne kadar seçim turu atan konvoya Şırnak halkı büyük ilgi gösterdi. Caddelerdeki arabaların korna çalarak destek verdiği annelerin camlardan sarkarak zafer işareti yaptığı konvoyun arkasından koşan çocuklarda konvoya renk kattı. Atılan turun ardından buluşmanın yapılacağı büronun önüne gelen heyeti burada yüzlerce kişi karşıladı.
 
Sokağa çıkma yasaklarından sonra yıkılan evlerin yerine yapılan TOKİ'lerle çevrelenen kentte alanlara çıkan yüzlerce kişi heyeti "Şırnak sizinle gurur duyuyor" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı ile karşıladı. Buluşmanın yapılacağı alanın TOKİ ve zırhlı araçlar ile ablukaya alınması dikkatlerden kaçmazken caddelere çıkan bütün sokakların da polisler tarafından kapatıldığı görüldü. Program başlamadan önce tutuklu bulunan vekillerin isimleri okundu.
 
ADAYLAR TANITILDI
 
Büyük bir coşku ve heyecan içinde buluşmanın yapılacağı alana giden heyette ilk olarak Belediye eşbaşkan adayları Nurcan Altürk ve Hişyar Osal ile birlikte belde adayları tanıtıldı.
 
Tanıtımda halkı selamladıktan sonra kısa bir konuşma yapan Nurcan Altürk, Şırnak halkının kayyımı 31 Mart'ta geldiği yere geri göndereceğini söyledi. Halka çalışmalar başarı dileğinde bulunan Nurcan ve Hişyar'ın konuşması esnasında sık sık " Şırnak sizinle gurur duyuyor" sloganları atıldı. 
 
Burada ilk olarak söz alan Berdan Öztürk, şunları dile getirdi: "Bunların çözümü nedir? Müzakeredir. Kiminle? Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan ile. Bugün Leyla Güven ile birlikte yüzlerce yurttaşımız açlık grevinde. Bu grevin amacı nedir, hakları olmayan bir şey istemiyorlar. Hukukta kanunda her yerde olan bir şeyi talep ediyorlar. Ama kanunu yerine getirmiyorlar. Bunu yerine getirmemek ile düşmanlıklarını bir kez daha ortaya koyuyorlar. Faşizme karşı yapılacak te şey direniştir. Zafer bizim Kürt halkının ve açlık grevinde ki yoldaşlarımızın olacaktır."
 
Bedran'ın konuşması esnasında kitle "Sehid namırın" ve " Be serok jiyan nabe" sloganları attı.
 
'ŞİMDİDEN ZAFERİNİZ KUTLU OLSUN'
 
DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Ali Arslan ise "Şırnak'ı haritadan silmeye çalıştılar. Ama bugün bir kez daha gördük ki AKP'nin zulmüne boyun eğecek tek bir Şırnak'lı bulamayacaklar. Biz bir kez daha halkımızla gurur duyuyoruz. Bu sistem karşısında boyun eğmediğiniz için. Bugün bu meydanda seçim sonuçlarının ne olacağı görülüyor. Biz başta belediye eşbaşkan adaylarımızı size emanet ediyoruz. Burada en güçlü sonucu almak için halkın seçim akşamına kadar çalışması gerek. O gün en güçlü cevabı sizin vermenizi istiyoruz. Şimdiden zaferiniz kutlu olsun" ifadesini kullandı.
 
Son olarak konuşan Pervin Buldan ise şunları söyledi:
 
"Seçim startını burada vermek bizim için büyük bir onurdur ve gururdur. Biz startı burada veriyoruz, çünkü burada büyük acılar yaşandı. Şırnaklı analar ağladı, buranın gençleri toprağın altına girdi. Biz bu acıları unutmayız. Yıllar geçse de vahşet bodrumlarında katledilen insanlarımızı asla unutmayacağız. İnsanlarımız acılarını yüreğine gömdüler. Ancak bütün bu yaşadıklarımızın hesabını sadece sandıkta sorarız. Vereceğimiz oylarımızla teslim edeceğimiz irademizle bunun hesabını sorarız. Çünkü biz savaş ve kanla bu sorunların çözülmeyeceğini biliyoruz. Barışa ve kardeşliğe inanıyoruz. Çünkü biz hukuka inanıyoruz. Ancak bugün ülkede adaletin ayaklar altına alındığını ve bittiğini de biliyoruz. Selahattin Demirtaş'ı Figen Yüksekdağ'ı ve diğer tutuklu arkadaşlarımızı rehin tutuyorlar. Çünkü bu arkadaşlarımızın yürüttüğü siyasetten ödleri kopuyor.
 
"Ama biz 31 Mart'ta bu kentin yine tarihe geçeceğini çok iyi biliyoruz. Bu belediyelerin hepsini tek tek onlardan alacağız. O kayyumları geldikleri yerlere göndereceğiz. Çünkü bu belediyeler sizin, belediyelerinizi geri alacaksınız. Şuanda belediyeyi kaybedecekleri için belediyenin bütün paralarını har vurup harman savurdular. Bütün arsaları kendi yandaşlarına sattılar. Şuanda Şırnak Belediyesi 300 trilyon borç altında, neden? Kürt kazanmasın diye. Niye? Kürtler belediyeyi borç devir alsınlar diye. Oysa Recep Bey seçim meydanlarında HDP'li belediyelerin paralarını başka yerlere Kandil'e gönderdiğini iddia ediyor. Biz de onlara diyoruz ki tek bir belge varsa elinizde çıkarın. Bu kentlerin bu illerin belediyelerini de aynı anlayışla yönetmeyi bir görev olarak önlerine koydular. Sizleri kışın karanlığın ortasında elektriksiz bırakıp karanlığa mahkum ettiler. Kadın kurumları ve gençlere destek evlerini kapattı. Orhan Doğan'ın büstünü kayyım denen adam kapattı. Ama bizler söz veriyoruz. Onlar bir tane kurum kapatsa biz üç tane daha açarız. Onlar bir anıt yıksa biz bin tane daha dikeriz."
 
'TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖNDERECEĞİZ'
 
Buldan konuşmasının devamında açlık grevinin 115. gününde olan Leyla Güven'in eylemine değinerek şunları söyledi:
"Bugün sevgili Leyla Güven'in açlık grevinin 115. günü. Bedenini açlığa yatıran bir kadın bir yoldaş var. Bu yoldaşın bu kadının yanında olmak onun talebi bizim talebimizdir demek tarihi bir sorumluluktur. Yüzlerce insanın tek bir talebi var. Bugün buna üç maymunu oynayan bir iktidar var. İnsanların yaşamını asla gündemine almayan bir iktidar var karşımızda. Gitmesi gereken bir şey var. Onları da 31 Martta tarihin çöplüğüne göndereceğimize kimsenin şüphesi olmasın.
 
"Hepimizin büyük bir görevi ve sorumluluğu var. 31 Mart seçimleri bizler ve Türkiye halkları açısından tarihi bir öneme sahiptir. Gece gündüz çalışacağız ve burayı her zamankinden daha yüksek bir oyla taşıyacağız. Her şeye rağmen biz buradayız dimdik ayaktayız yıkılmadık yıkılmayacağız. Bu başarı inanın Türkiye'nin her yerine yansıyacak ve herkesin gözü Şırnak'ta olacak. Şu kayyımı göndermek için 31 Mart tarihini iple çekiyoruz. Şimdiden bu zaferin kutlu olmasını diliyorum. Burada çalışan herkesin emeğine yüreğine sağlık diyorum. HDP varsa umut, güven ve inanç var. Kadınıyla, genciyle, yaşlısı ve çocuğuyla herkes 31 Mart'ta zafer halayı kutlayacağız. Sizin yolunuz bizim yolumuzdur."
 
Konuşmalar esnasında Buldan'ın sözleri "Direne direne kazanacağız" sloganları ile defalarca kesilirken, yüzlerce kişi, soğuk havaya rağmen uzun süre büronun önünde halaya durdu.
 
Slogan ve zılgıtlar eşliğinde halaya duran yüzlerce kişi heyeti büyük bir coşku ile uğurladı.