22 Eylül 2024 Pazar

Buldan: Kadınların mücadelesi devam ediyor

HDP Kadın Meclisi'nin toplantısının açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, kadınların mücadeleyi sürdüreceğini ve tüm saldırılara karşı İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayacaklarını kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, İstanbul Sözleşmesi ve kadın kazanımlarına yönelik saldırılar ve örgütlenme başta olmak üzere yeni dönem politik mücadele hattını belirlemek üzere Genel Merkez'de toplandı. 

Toplantının açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptı. Kadın dayanışmasına dikkat çeken Buldan, kadınların ortak ve eşit  yaşamın birlikte mücadeleyle kuracağını söyledi. 

HDP'nin çözüm siyasetine karşı iktidarın ayrımcı kaos siyasetiyle Türkiye'yi sosyal, toplumsal, ekonomik çöküşe sürüklediğini belirten Buldan, başta kadınlar olmak üzere toplumun tamamının bir şiddet sarmalının içine hapsedildiğini söyledi. Güvencesiz işlerde emeği sömürülen kadınların ekonomik olarak bu ülkenin en çok kaybeden, en çok yoksullaşan kesimi olduğunu dile getirdi.

AKP iktidarının kadını ekonomik ve sosyal olarak erkeğe bağımlı tutmaya çalıştığını kaydeden Buldan, "Çünkü bu iktidarın kafasında İstanbul Sözleşmesi gibi kadının yaşam hakkını dert edinen, kadının yaşam hakkını koruyup geliştirmeyi hedefleyen bir düşünce sistemi yoktur. Kadınların yaşam güvenliğini sağlamayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesini uygulamak yerine feshetmek en üst makamdan, bizzat AKP Genel Başkanı tarafından kadınlara karşı işlenmiş bir suçtur" diye konuştu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesini savunan kadınlara "sapkın" demesinin kadına yönelik eril şiddet olduğunu vurgulayan Buldan, şöyle devam etti: "Bildiğiniz üzere, içerisinde bulunduğumuz ay aynı zamanda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'dür. Biz hep olduğu gibi bu ayda eylem ve etkinliklerimizle yurdumuz ve bütün dünya kadınları ile birlikte kadına yönelik şiddete hayır diyeceğiz. 25 Kasım haftası dolayısıyla parlamentoda kadın grubumuzu toplayacağız. Grup kürsümüzden kadınların sözünü söyleyeceğiz, hakkını savunacağız. Diktatörlüğe karşı verilen bir kadın mücadelesi sonucu sembolleşen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, bugün demokratik kadın mücadelesi yürüten biz kadınların mücadelesinde hala devam etmektedir."

TBMM'de Plan Bütçe Komisyonunda görüşmelerin devam ettiğini hatırlatan Buldan, yapılan bütçenin halkın değil Saray'ın bütçesi olduğunu vurguladı. Meclis'te, sokakta, fabrikada, iş yerlerinde mücadeleye devam edeceklerini belirten Buldan, "Kadın mücadelesi, kadın muhalefeti bu ülkenin iktidarını ve geleceğini belirleyecek olan güçtür. Gücümüzün her an için farkında olalım. Kadınların bu ülkeyi yöneteceği günler yakındır" ifadelerini kullandı.