25 Eylül 2024 Çarşamba

Buldan: İttifak içindeki oyun tek adresi Yeşil Sol Parti'dir

Yoğurtçu'da düzenlenen Bahar Şöleninde söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, değiştirip dönüştüreceklerini kaydetti. Seçim çalışmaları kapsamında yapılan konuşmaların kafa karışıklığı yarattığını dile getiren Buldan, Emek ve Özgürlük İttifakı partilerine verilen oyların ittifaka değii partilerine kendisine gittiğini kaydetti. Buldan, "'Başka partilerden farkımız yok bize de verseniz kazanırız' diyenlere sakın aldanmayın, güvenmeyin. Tek adresimiz Yeşil Sol'dur başka adresimiz yoktur" çağrısı yaptı. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs seçimleri kapsamında İstanbul Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı'nda Bahar Şenliği düzenliyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, birleşen parti temsilcileri, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri ve İstanbul milletvekili adaylarının da katıldığı şenlikte yüzler bir araya geldi. 

Şölende uzun süre coşku ve sloganların eşliğinde halay çekildi. İstanbul milletvekili adayları tanıtıldı. 

DAĞ: SOKAKLARI TERK ETMEDİK
Daha sonra vekil adayı ve HDP Gençlik Meclisi Eş Sözcüsü Dersim Dağ söz aldı. Devletin yüz yıllık politikasının sürdürücüsü olan AKP'nin gençlere geleceksizlik, kadınlara katliam, halklara soykırım dayattığını belirten Dağ, "Ölüm siyasetine karşı, tekçi siyasete karşı, yok saymaya karşı, geleceksizliğe karşı, tüm inancımızla, kararlılığımızla, meydanları sokakları terk etmedik, buradayız bugün Yeşil Sol Parti'deyiz" dedi.

Yeşil Sol Parti'nin en büyük kadın temsiliyetiyle Meclis'e gireceğini vurgulayan Dağ, "Geleceği biz kadınlar, gençler hep beraber inşa edeceğiz. Gençlik demokratik cumhuriyete doğru yürüyor, Yeşil Sol 14 Mayıs'a giderken, aynı zamanda demokratik cumhuriyeti inşaya yürüyor. Yeşil Sol gelecek, demokratik cumhuriyeti kuracak. AKP gidecek, kadınlar demokratik cumhuriyeti kuracak" dedi.

Daha sonra Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarından Merwan Tan'ın sahne aldı. Uzun süre halayların ardından konuşmalar devam etti. 

BULDAN: GELECEKSİZ BIRAKILAN ÇOCUKLAR ADINA İKTİDARDAN HESAP SORACAĞIZ
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, sloganlarla sahneye çıktı. Uzun süre alkışlanan Buldan, şölenin İstanbul'a yakışır şekilde geçtiğini dile getirdi. Bugün 23 Nisan olduğunu söyleyen Buldan, tüm çocukların bayramını kutladı ve şöyle devam etti: "Ancak bugünleri bir bayram havasında kutlamayan çocuklarımız , yoksulluğa, açlığa mahkum edilen çocuklarımız okullara aç gönderilmek zorunda kalan çocuklarımız, son olarak yaşanan felakette annelerini, babalarını yakınlarını kaybeden çocuklarımız sizlere bunu bir kadermiş gibi sunan iktidara sizin adınıza hesap sormaya gidiyoruz, size söz veriyoruz. Bugün bu ülkede çocuklar mutlu değil, bu ülkede çocuklar huzurlu değil. Bu ülkede çocukların yarınlarına güvenle bakacağı bir dünya yok. Bir gelecek yok. Çünkü bu dünyada başta Türkiye'de çocuklar istismar ediliyor, çocuklar işçiliğe zorlanıyor, çocuklar mendil satmak zorunda kalıyor. Tarlalarda, fabrikalarda çocuklarımız, çocuk yaşta çalışmak zorunda kalıyor. Bu iktidarın çocuklara 21 yıldır yaşattığı budur. Ama biz söz veriyoruz, değiştireceğiz, dönüştüreceğiz çocuklarımızın hayal ettiği bir Türkiye'ye onlara armağan edeceğiz. Şimdiden kutlu olsun."

'HALKLARIMIZA SÖZ VERİYORUZ HUZURLU BİR GELECEK ARMAĞAN EDECEĞİZ'
23 Nisan'ın aynı zamanda TBMM'nin açılış yıldönümü olduğunu ve Meclis Genel Kurulunda "egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" yazdığını hatırlatan Buldan, "Ama bu iktidar egemenliği milletten, halktan çalan bir iktidardır. Halkın iradesini gasp eden bir iktidardır. Bu iktidar halkın geleceğini karartan bir iktidardır. O yüzden  tüm Türkiye halklarına söz veriyoruz bundan sonraki süreçlerde yarınlarımıza, geleceğimize, huzurlu bakabileceğimiz bir geleceği bizler 14 Mayıs tarihinde sizlere armağan edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

'BU İKTİDARI BİZ KADINLAR GÖNDERECEĞİZ'
İktidarın hukuksuzluklarına, haksızlıklarına, gasbına ve faşizmine karşı değişimi ve dönüşümü gerçekleştireceklerini belirten Buldan, kitleye şöyle seslendi: "Bu değişimi ve dönüşümü gerçekleştirecek olan sizlersiniz. İstanbul'da yaşayan Amedlilerdir, Serhatlılardır, Botanlılardır Kürtlerdir, İstanbul'da yaşayan Ermenilerdir, Süryanilerdir, Alevilerdir. İstanbul'da yaşayan kadınlardır, geleceği yok edilen kadınlardır. Bizler bu ülkede yaşayan kadınlar olarak emeğimizin sömürülmesine karşı ve bu ülkede 2. bir vatandaş olarak görülmek istemediğimizi eşitliğimizi, geleceğimizi yarınlarımızı bu seçimlerle birlikte biz kadınlar mutlaka değiştireceğiz. Bu iktidarı biz kadınlar göndereceğiz."

'EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKINDA OYUN TEK ADRESİ YEŞİL SOL'DUR'
Seçim çalışmaları kapsamında Emek ve Özgüklük İttifakı bileşenlerinin açıklamalarından kaynaklı bazı kafa karışıklıklarının meydana geldiğine dikkat çeken Buldan, Emek ve Özgülük İttifakı bileşenleri içerisinde Yeşil Sol Parti dışında hangi partiye oy atılırsa bunun AKP'nin işine yarayacağını vurguladı, bu bilinçle hareket edilmesini söyledi. Buldan, "İttifak içerisinde başka partilere verilen oylar ittifaka yazılma, her partinin kendi hanesine yazılır. 'Başka partilerden farkımız yok bize de verseniz kazanırız' diyenlere sakın aldanmayın, güvenmeyin. Tek adresimiz Yeşil Sol'dur başka adresimiz yoktur" çağrısı yaptı. 

'İNSANLARI BİRBİRİNDEN NEFRET ETTİRDİLER'
Türkiye'de toplumsal barışın son derece ihtiyaç olduğunu dile getiren Buldan, "Ancak bu ülkede öyle bir hava yarattılar ki insanlar birbirine düşman gözüyle bakıyor. Oysa bu ülkede herkes kardeştir Kürdüyle Türküyle, Alevisiyle Pomağıyla, Lazıyla, Çerkeziyle, Ermeniyle, Süryanisiyle... Fakat bunlar iktidarı kaybetmemek adına, koltuklarını bırakmamak adına öyle bir kutuplaşma yarattılar ki insanlar birbirinden nefret ediyor ve bu seçime sanki savaşa giriyor gibi hazırlık yapıyor. Bu seçim süreci demokratik bir süreç olmalıdır. İnsanlar istediği partiye oy vermelidir" dedi.

Son olarak iki oy kullanılacağını hatırlatan Buldan, birinin muhakkak Yeşil Sol Parti'ye olacağının altını çizdi. 

Buldan'ın ardından Grup Vardiya sahne aldı.

ÖNDER: ÇOCUKLARA BAYRAM GİBİ GELECEK İÇİN BURADAYIZ
Milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder de halkları Kürtçe selamladı. Önder. "Gerçekten dünya tarihinde çocuklarına bir bayram armağan etme inceliğini ve duyarlılığını göstermiş bir ülkeyiz. Bayram verdik ama bayram gibi günler veremedik ne yazık ki. Bu da hepimizin ayıbı ve sorumluluğudur. Yüz yılını geride bıraktık artık çocuklarımıza yılda bir gün bayram değil her günü bayram günü olan bir gelecek için Yeşil Sol Parti'de huzurlarınızdayız" dedi. 

Önder zorbaların Kürtlerin, Alevilerin, kadınların, LGBTİ+'ların yakasına yapıştığının altını çizdi. LGBTİ+ Hakları Sözleşmesini imzaladığını duyuran Önder, sözleşmeye sahip çıkmaya çağırdı. 

'SEÇİM ZAMANI DAYANIŞMA GÖSTEREN HALKIN ESERİYİZ'
Önder, şöyle devam etti: "Baraj sorunu vardı, şimdi baraj sorunu olanlara onurlu bir şemsiye açar duruma geldi. Herkesin bundan gereken dersi, ibreti çıkarmasını diliyorum. Şimdi, tekrar yeşil Sol Parti'ye gelecek olursak, önümüzde 3 hafta kaldı. O kadar abur cubur ettiler ki listeleri, bize düşen kapı kapı gezmek, işitmeyen kulaklara duyurmak. Şurada olan ve Yeşil Sol geleneğe gönül veren herkes, herhangi bir kapıdan refüze edilebilemez. HDP'li olmak, Yeşil Sol çatısı altında buluşmak, kendisi için bir şey talep etmeden, ortaya kendini, canını koyup, gece gündüz çalışana Yeşil Sol Partili denir. Diğer sistem partilerine bakın, bir bardak çayı şuradan buraya koyarken, kırk kantarda tartmadan yapmaz. Bir de bu kalabalığa bak. Seçim zamanı bu dayanışmayı gösteren böyle bir halkın eseriyiz. Sorumluluğumuzda bir o kadar ağır. Bu yüzden Yeşil Sol Parti. Önümüzdeki günleri çok iyi değerlendirmek, Türkiye halklarına karşı bizim bir sorumluluğumuz. Bu nöbeti tutacak adaylarınız olarak günü 25 saat geçiriyoruz. Bir dakikasını boş geçirmiyoruz. Sizden de ricamız, son ricamız bu 3 haftayı bu şekilde değerlendirmek gerekiyor. Ancak bugüne kadar duymayanlara, görmeyenlere anlatmak lazım. Ben birkaç teşekkürle bitirmek istiyorum. Böyle bir günde burayı dolduran kendinizi alkışlamanız gerekiyor. Bu partinin ana omurgası, taşıyıcı kolonları onlardı, öyle kolon insanlar ki hiçbir deprem onları sarsmaya, yıkmaya gücü yetmedi. O da kadınlardı, onların iradesi, onların gücü bu mücadeleyi bu günlere getirdi. Bizi düzeltecek olan bu iradedir. Önlerinde saygıyla eğilip en büyük alkışı onlara yapmanızı istiyorum. 14 Mayıs'tan sonraki ilk uygun günde demokratik zaferimizi halaylarla kutlamak üzere platform kurmayalım, halay çekelim, sesimiz bir birine karışsın."

KONUKÇU: KAZANACAĞIZ, DEĞİŞTİRECEĞİZ
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili adayı Kezban Konukçu, kadınların direnişiyle değiştireceklerini belirterek, "Beni yok sayamazsınız diyen Kürt halkının direnciyle geldik, emekçilerin kararlılığıyla geldik, kazanacağız, buna sonsuz inanıyoruz. O tek adamı göndereceğiz. Eş Genel Başkanlarımızı Selahattin Demirtaş'ı, Figen Yüksekdağ'ı, Gültan Kışanak'ı, Sebahat Tuncel'i çıkaracağız. En karanlık zamanda diz çökmeyerek buralara geldik. Onların direnciyle geldik, biz gitmemek üzere geleceğiz, tek adamı göndereceğiz. Mutlaka kazanacağız ama yetmeyecek, değiştireceğiz. Kadınların, LGBTİ'lerin geleceğe güvenle baktığı bir ülke kuracağız. Emekçiler, kadınlar, Kürt halkı, LGBTİ'ler el ele tutacağız. Yeşil Sol Parti'nin ağacı bunu ifade eder. Değiştireceğimiz önemli bir şey de Kürt halkının taleplerinin karşılanmasıdır" dedi. 

ÖZTÜRK: KÖHNE DÜZENE KARŞI YEŞİL SOL 
Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı ve EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, HDP'nin kapatılmak istendiğini ancak HDP'nin büyük bir çınar olduğunu vurguladı. Parlamentonun güçlü olması gerektiğinin altını çizen Öztürk, "Kürt milletvekilleri konuştuğu zaman, kardeş Kürt halkının diliyle, Kürtçeyle konuşulmuş diye kayda geçilmeli. Bilinmeyen bir dil değil. Birincisi bu olmalıdır. Çünkü Kürt ve Türk halklarının eşitliği temelinde kardeşlik sağlanmadan, parlamento güçlü olamaz. İşçiler sözünü söylemeden, o parlamento güçlü olamaz. İşçi sınıfı parlamentoya gitmeli, o yasakları söküp atmalıdır. Kadınlar inanılmaz bir mücadele veriyorlar, sokaktalar, isyanlarını dile getiriyorlar. Kadınlar isyanıyla o Meclis'te yer alırsak, kimse İstanbul Sözleşmesinden çekilmeyi aklından geçiremez" ifalerini kullandı. 

Bahar şöleni müzik ve halaylarla devam etti.